Chaos op de markten! Mijn 5 tips voor traden en beleggen tijdens hoge volatiliteit.

Corona virus, dumpende olieprijzen en crashende beurzen. Allemaal ingrediënten waardoor jij je trading account binnen een paar trades op kunt blazen. Hoe ga je daar als trader mee om?

Zoals je weet hebben het Coronavirus en de olieprijzen oorlog de afgelopen week een enorme impact gehad op alle financiële markten. Persoonlijk heb ik dit soort bewegingen niet meer gezien sinds de financiële crisis van 2008.

Dus laten we eens kijken wat jij kunt doen om je account safe te houden…

Regel 0: Blijf aan de zijlijn en open geen nieuwe trades

Voor ik begin met de tips wil ik iedereen die net begonnen is met traden op het hart drukken om vooral niets te doen. Riskmanagement is misschien wel het allerbelangrijkste in trading en als je weinig ervaring hebt is dit een hele slechte periode om fouten te maken.

Fouten worden namelijk dubbel zo hard afgestraft als de koersen grote bewegingen maken.

Ik heb dit ook meerdere malen op Twitter gepost en gemaild naar mijn members.

hoge-volatiliteit-waarschuwing
Email van afgelopen vrijdag naar mijn members

Dus nog een keer:

Als je net begonnen bent en je hebt nog niet genoeg vertrouwen, wacht dan tot de storm is gaan liggen!

Uiteindelijk ben jij degene die de beslissing maakt om de trekker over te halen. Dat betekent dat alleen jij verantwoordelijk bent voor de gevolgen.

En als het fout gaat, kan het ook goed fout gaan, zoals je in de mails hieronder kunt zien. Ik heb de naam van de afzender uiteraard onleesbaar gemaakt.

hoge-volatiliteit-account-crash
Email van een van mijn members

hoge-volatiliteit-account-crash-2
En dit is waarschijnlijk ook herkenbaar voor veel beginnende traders…

Dit zijn trouwens niet de enige mails die ik heb gekregen over zware verliezen. Ik ben altijd transparant, ook in mijn cursus:

Traden is gewoon fucking moeilijk.

~ Mark de Vries

Sommige goeroes willen je laten laten geloven dat het easy money is, maar dat is totale bullshit. Als jij je niet aan de regels houdt kun je al je geld verliezen en in een markt als deze kan dat HEEL snel gaan.

Oké, genoeg bang gemaakt? Mooi zo! 🙂

Mocht je nou wel genoeg vertrouwen hebben en willen profiteren van grote bewegingen, kijk dan eens naar deze trading tips…

Tip 1: Halveer je risk exposure

Dit betekent dat ik in plaats van 2% risk per trade nu 1% neem. Mocht jij normaal 1% riskeren per trade, dan wordt dat in hoge volatiliteit dus 0.5%. Een van de voordelen hiervan is dat de slippage (verschil tussen je order en daadwerkelijke fill) minder impact heeft.

Tip 2: Lagere time exposure en focus op continuations

Op Twitter heb ik hier ook al meerdere malen over gepost. Ik heb natuurlijk nog steeds de support en resistance levels op de daily chart in de smiezen, maar ik neem alleen korte ritjes op de 5 minuten charts (gisteren zelfs op de 1 minuut).

Waarom?

Omdat ik niet te lang in de markt wil zitten waardoor ik exposed ben. Door korte trades te nemen minimaliseer ik het risico om genaaid te worden door grote moves. Als het 1 keer op de 10 trades gebeurt vind ik het prima. Sommige grote moves zullen je uitstoppen en sommige grote moves zullen je target hitten. Maar het gaat om de kleine trades daar tussenin.

Daarnaast trade ik in deze markt vooral mijn continuation strategie (deze vind je in de videocursus). Uit de data van mijn trading journal weet ik namelijk:

  1. Dat ik meer succes heb met continuations dan reversals op de lagere time frames
  2. Dat ik meer succes heb met continuations dan reversals tijdens hoge volatiliteit

Tip 3: Laat geen trades openstaan in het weekend

Dit is een makkelijke, maar aan mijn inbox te zien is het concept “weekend gap” voor veel beginnende traders nog onbekend. Als er een prijsverschil zit tussen de open en close van een bepaalde asset (waarin er dus geen transacties zijn geweest), ontstaat er een gat.

En als jouw stop loss in dat gat staat wordt hij simpelweg overgeslagen en wordt je trade dus niet gesloten. Zie hier het extreme voorbeeld van olie:

olie-gap
Gruwelijke gap op olie

Stel dat je long zat met een stop loss net onder de $40, dan was je stop door de gap niet gehit. Als de koers dan verder door dumpt ben je dus de sjaak.

Dit soort lelijke gaps zijn niet nieuw voor mij, dus ik ken de risico’s. Ik heb getrade in periodes waarin er veel gaps waren en ik kan je zeggen dat dit echte account killers zijn.

Sluit je trades dus op vrijdag waardoor je dit risico elimineert.

Liever op vrijdag een trade sluiten met een klein verlies, dan maandag wakker worden met een margin call.

Dit sluit uiteraard ook mooi aan op tip 2 over de lagere time exposure.

Tip 4: Zet alerts als je ‘s nachts trades open wil houden

Het liefst wil je al je trades intraday houden en dezelfde dag sluiten, maar mocht je ze toch open laten staan, zorg dan dat je alerts zet:

  1. Voor je daadwerkelijke stop loss
  2. Voor je daadwerkelijke take profit target

De reden hiervoor is dat je er live bij wil zijn als je trade een bepaald niveau nadert. Hierdoor kun je eventueel eerder uitstappen bij je stop of een nieuw entry maken als de koers voorbij je target schiet.

In TradingView kun je heel makkelijk alerts zetten en eventueel per email en SMS laten versturen.

Maak hier een gratis account bij TradingView.

Tip 5: Wees geduldig en laat de price action afkoelen

Ook dit is een grote valkuil voor beginnende traders. Tijdens dit soort marktomstandigheden ga je grote bewegingen zien en de verleiding is groot om daarvan te willen profiteren. FOMO!

Mijn regel is om de price action eerst te laten afkoelen na een grote beweging. Laat de markt eerst een kant kiezen en ga pas op zoek naar een trade wanneer je duidelijk een richting ziet.

Een andere manier om te bevestigen dat de actie is afgekoeld is wanneer je ziet dat er duidelijke levels worden gevormd en gerespecteerd op de lower time frames.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat beginners hun vingers niet moeten willen branden aan deze markt. Ik zou zeggen; pak je demo account erbij en ga scalpen op de 5 minuten charts. Volg de continuation strategie en houdt alle trades bij. Kijk waar je kunt verbeteren om bij de volgende keer te profiteren.

En ja het is mogelijk om zelfs op de 1 minuut consistent winst te maken met deze strategie en ik ben echt geen raketgeleerde of wiskundig genie:

Wil je toch traden in deze chaos, volg dan de tips hierboven en probeer je emoties echt uit te schakelen. FOMO, revenge trades, alle psychologische valkuilen worden namelijk uitvergroot tijdens periodes met hoge volatiliteit.

Oefen altijd eerst met virtueel geld op een demo account!

Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust in de comments en ik zou het op prijs stellen als je dit artikel zou willen delen via social media.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Go
Go
2 jaren geleden

Waarmee beleg je op de 1 minuut time frame? Turbo’s

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Go

CFD’s met 1 punt spread. Pepperstone is een goede en betrouwbare broker om dit mee te doen. Supersnelle executie met 1 click orders als je hun cTrader platform gebruikt:

Gratis demo: https://tradewinst.nl/go/pepperstone/

Turbo’s zijn niet geschikt, omdat die een vaste stop loss hebben. Een ander optie is om te scalpen met futures, maar dan heb je weer minimale position sizes die niet voor iedereen haalbaar zijn, omdat je daar een relatief grote account voor moet hebben.

Patrick J
Patrick J
2 jaren geleden

Beste Mark,

Gapping gebeurt toch niet op de cryptomarkt gezien deze 24/7 is,?
Gr Patrick

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Patrick J

Ja in de praktijk komen gaps vooral voor tussen het sluiten en openen van de markt. Zoals bijvoorbeeld te zien is op de Bitcoin Futures.