Alles naar de klote, maar de aandelenmarkt stijgt als een malle… Hoe dan?

Weet jij als trader of belegger nog wat er aan de hand is op de beurs momenteel? We lijken toch aardig los te raken van de realiteit als we naar de huidige situatie kijken. Wat is er mis met dit plaatje:

beste-week-aandelenmarkt
Wat klopt er niet aan dit plaatje?

Het mag duidelijk zijn dat de stijging van de aandelenmarkt vrij haaks staat op wat er in de wereld gebeurt.

Hoe dan?

Zijn al die fondsen, investeerders en beleggers gek geworden?

Nee. Tenminste niet gekker dan normaal 😉

Niemand kan met 100% zekerheid zeggen waarom de markt zich op een bepaalde manier gedraagt en beweegt, maar ik kan wel een paar redenen bedenken waarom er nu gekocht wordt.

Zo onverwacht is het natuurlijk allemaal niet

Hoewel het nieuws over massale werkloosheid en economische recessie super heftig is, is het niet echt onverwacht.

Het grootste deel van de bevolking blijft zoveel mogelijk thuis. Bedrijven als winkels, bioscopen en horeca gaan kapot en/of moeten mensen ontslaan. Bovendien zijn scholen gesloten, waardoor meer mensen gedwongen worden om voor hun kinderen te zorgen.

Dacht jij echt serieus gedacht dat we NIET in een recessie zouden belanden (wat uiteindelijk slechts twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei is) toen een groot deel van de economie gedwongen werd om een maand of langer te sluiten?

De markt zag dit aankomen.

Die werkloosheidscijfers en economische indicatoren vertellen ons echter alleen over het verleden en het heden, terwijl het kopen van aandelen een gok is op de toekomst. En er zijn echt wel wat sprankjes hoop:

  • In China lijken ze de boel weer aardig onder controle te hebben
  • In Nederland lijkt de curve af te vlakken
  • Wereldwijd lijken de maatregelen effect te hebben
  • OPEC lijkt op een deal af te stevenen

Dit soort nieuws geeft beleggers hoop dat (hoewel het nu een teringzooi is) de boel uiteindelijk ook weer om zal draaien.

Stevige en snelle actie vanuit de overheid

Beleggers hebben nog een reden om positief te zijn en niet in paniek te verkopen, want de overheid (zeker in de VS) doet er alles aan om de boel te redden en te ondersteunen. Je kunt denken wat je wil over bepaalde maatregelen, maar ze zijn niet lullig en er wordt snel geschakeld.

Voorbeelden hiervan zijn de steunpakketten voor bedrijven en natuurlijk de zieke hoeveelheid liquiditeit die de FED bereid is om in de economie te injecteren.

fed gaat los
FED gaat los!

Of dat laatste goed of slecht is en wat voor long term effecten het gaat hebben, is een hele andere discussie. Maar voorlopig werkt het en het lijkt me daarom een belangrijke reden voor de stijging van de koersen.

Men wil de boot niet missen

In het Engels noemen ze dit Fear Of Missing Out, oftewel FOMO. Dit is een vrij krachtige psychologische factor, want voor een grote groep mensen lijkt nu alles in de aanbieding. Solide aandelen met 50% korting? Kopen die hap! Zeker als je spaargeld alleen maar minder waard wordt.

En die FOMO is serieus. Dat blijkt ook wel uit het feit dat veel brokers een stop hebben op nieuwe aanmeldingen.

Een van de grootste brokers; DeGiro heeft zelfs een wachtlijst!

DeGiro heeft een wachtlijst
DeGiro heeft een wachtlijst

Op zich sluit het ook wel mooi aan op de uitspraak van Warren Buffet…

Be fearful when others are greedy, and be greedy only when others are fearful

Maar moet je nu juist fearful zijn omdat al die amateurbeleggers kopen of juist niet?

Wie heeft er gelijk en hebben we bodem gehad?

Als ik dat zou weten was ik natuurlijk schathemeltjerijk. Dan zat ik nu op mijn privé eiland, omringd door een harem van bikini models en pornosterren, de duurste rum te zuipen die er te koop is!

Maar dit is wat ik denk:

Wat de markt vanaf dit punt gaat doen hangt vrijwel volledig af van wat dat fucking Corona virus gaat doen. Voorlopig lijkt de markt gezamenlijk besloten te hebben dat het beter gaat dan wat er eerder was voorspeld. Dat kan uiteindelijk ook een self fulfilling prophecy zijn en belangrijker nog; anticiperen we wel goed genoeg op de long term economische gevolgen?

Aan de andere kant hebben we net een megadump gehad en maken we nu een pullback van 50%. En dat hebben we eerder gezien…

sp500-pullback
Huidige 50% pullback op de daily chart van de S&P 500

Hierboven is goed te zien dat we nu exact op 50% zitten tussen de market top en de “bodem”.

En kijk nu eens naar 2008…

sp500-pullback-2008
50% pullback gevolgd door de “echte” dump in 2008

Ik heb hiervoor de weekly chart gepakt omdat de move toen veel langzamer ging. Maar ook hier zie je een pullback van 50% na de initiële dump van 20%, waarna we nog eens 50% verloren. Staat ons deze continuation down nog te wachten?

Tja, zeg het maar!

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Was dit de bodem of is het een pullback? Krijgen nog een mega wipe out van de early buyers of gaan we op weg naar nieuwe all time highs op de aandelenmarkt?

Laat het weten in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties