Serieus beginnen met beleggen? Dit is de ultieme startersgids

Het lijkt wel of half Nederland wil beginnen met beleggen. Mijn mailbox ontploft en brokers kunnen de nieuwe aanmeldingen nauwelijks verwerken. Normaal gesproken schrijf ik vooral over trading en technische analyse, maar ik merk dat er ook behoefte is aan goede informatie over fundamentele analyse. Vooral van nieuwkomers die willen beginnen met beleggen voor de langere termijn.

Wat je voor je hebt is de ultieme startersgids voor iedereen die wil beginnen met beleggen en er echt serieus in wil duiken. Het maakt niet uit of je wil beginnen met beleggen in zogenaamde penny stocks (kleine bedrijven) of blue chips (grote bedrijven). De basisprincipes en regels zijn hetzelfde.

Huishoudelijke mededelingen

Met maakt niet uit hoeveel kapitaal je hebt om te investeren. Beginnen met beleggen kan tegenwoordig al met een tientje. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, want het kost tijd om goed te worden in beleggen.

Deze gids gaat puur over beleggen in aandelen op basis van fundamentele analyse voor de langere termijn. Dus niet over daytrading, technische analyse, crypto of Forex.

Ik heb deze gids gemaakt voor mensen die willen beginnen met beleggen in individuele aandelen. Wanneer jij wil gaan beleggen in ETF’s of indexfondsen, kan deze startersgids wel interessant zijn, maar de focus ligt dus op stock picking.

Beleg altijd alleen met geld dat je kunt missen. Dus niet met geld dat je nodig hebt voor de huur, hypotheek of boodschappen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen!

Het kost veel tijd en energie om te leren beleggen en de markt te verslaan. Wanneer jij niet bereid bent om daar hard voor te werken, is het beter om periodiek te investeren in een indexfonds en daar verder niet naar om te kijken. Dit kost je verder geen moeite, maar het gemiddelde rendement zal waarschijnlijk niet boven de 10% per jaar uitkomen.

Tot zover de aankondiging, let’s do this!


Beginnen met beleggen

Gelukkig hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden en zal ik deze gids veel refereren aan externe bronnen waar ik zelf ook veel aan heb gehad. Deze bronnen zijn voor het grootste deel Engelstalig.

Allereerst raad ik iedereen die wil beginnen met beleggen aan om onderstaande video te bekijken. In een klein uurtje leer je de basisbeginselen van business, aandelen en investeren.

Als je die video hebt bekeken is tijd om (heel veel!) te gaan lezen. Dit is de beste manier om een betere belegger te worden. Je zult boeken van succesvolle beleggers moeten lezen om te leren hoe zij het doen. Op die manier profiteer je van tientallen jaren ervaring, die jij je binnen een paar dagen eigen kunt maken.

Het is natuurlijk wel belangrijk om de juiste boeken te lezen van de juiste auteurs, die ook daadwerkelijk bewezen succesvol zijn. Er zijn namelijk ook genoeg prutsers die geld proberen te verdienen met boeken schrijven, omdat ze zelf niet winstgevend zijn met hun beleggingen.

Verder moet je boeken uitkiezen die geschikt zijn voor voor jouw niveau en niet al te moeilijk zijn, anders raak je ontmoedigd.

Dit zijn mijn aanraders voor iedereen die wil beginnen met beleggen:

Dit zijn makkelijke boeken om mee te beginnen. Verderop in deze startersgids zal ik nog wat boeken aanraden voor als je al wat basiskennis over beleggen hebt opgedaan.

Financiële overzichten en cijfers leren lezen

Het leren lezen van financial statements is superbelangrijk voor beleggers. Voor de Amerikaanse markten heb je bijvoorbeeld de 10-K (jaarcijfers) en 10-Q (kwartaalcijfers).

Dit is een mooie video waarin uitgelegd wordt hoe je een income statement leest:

Bekijk ook deze video van dezelfde maker over balance sheets:

En tot slot deze over cash flow:

Een goede huiswerkopdracht is om een bedrijf te nemen dat je al kent of waar je in wil beleggen en daar de statements van door te spitten.

Links naar de officiële sites waar je statements kunt bekijken

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun financiële overzichten aan te leveren bij de regulerende organisatie in hun land. In de Verenigde Staten is dat de SEC en in Nederland de AFM, maar ook op de sites van verschillende beurzen kun je dit soort info vinden.

Hieronder een lijstje met sites waar je financial statements kunt vinden.

Docoh is ook nog een toffe site die je kunt gebruiken voor de Amerikaanse markt.

Daarnaast heb je bij een goede broker ook toegang tot deze info binnen je platform.

financiële informatie voor beginnen met beleggen
Financiële informatie bij je broker

Ik ben een groot voorstander van het verbreden van je horizon. Als belegger heb je tegenwoordig toegang tot alle markten en ook in andere landen dan Nederland of de VS zijn pareltjes te vinden. Toch is verstandig om je in eerste instantie op een bepaalde beurs te focussen, omdat je snel overweldigd kunt raken.

Relatieve waarde, termen en ratio’s

Er is een compleet woordenboek met beleggingsbegrippen. Dit kan echt overweldigend zijn als je wil beginnen met beleggen. De beste manier om hiermee om te gaan is door ze op te zoeken terwijl je ze tegenkomt in de informatie die je consumeert. 

Als je iets leest of hoort wat je niet begrijpt, stop dan even om het op te zoeken. Dit werkt voor mij beter dan dingen uit mijn hoofd leren zonder context. Ik vind Investopedia een van de beste bronnen op dit gebied.

Als we het hebben over de relatieve waardering van aandelen op basis van ratio’s, dan zijn de onderstaande wat mij betreft de belangrijkste om te leren.

Veel beleggers kijken naar de PE ratio (koers/winst verhouding), maar ik vind dat zelf een van de slechtste manieren om een aandeel te waarderen. Deze ratio is namelijk vrij makkelijk te manipuleren door creatief boekhouden en bedrijven die veel herinvesteren. De PEG ratio heeft daar minder last van, omdat die ook rekening houdt met groei.

Deze video legt goed uit hoe je de relatieve waarde van een aandeel kunt bepalen met behulp van multiples.

Intrinsieke waarde bepalen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen in deze gids. Als je de intrinsieke waarde van een bedrijf kunt bepalen, weet je namelijk ook wanneer je het aandeel moet kopen of verkopen op basis van de echte waarde.

De intrinsieke waarde verschilt van relatieve waarderingen die je ziet in ratio’s als:

 • PE (koers/winst ratio)
 • EPS (winst per aandeel)
 • PEG (koers/winst t.o.v. verwachte groei)

Het verschil is namelijk dat we de intrinsieke waarde willen weten en niet de relatieve waarde ten opzichte van concurrenten.

Dit is een belangrijk verschil!

Tijdens de DotCom Bubble had je met een Price To Cashflow ratio (P/CF) bijvoorbeeld een bizar overgewaardeerd internetbedrijf beter kunnen waarderen dan een concurrent. Beide zouden na het barsten van de bubble net zo hard zijn gedumpt.

Dat een aandeel relatief gezien beter is dan zijn concurrenten betekent nog niet dat het slim is om erin te beleggen.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar net als bij het focussen op een bepaalde beurs of sector, zul je ook een keuze moeten maken in welke methode je gaat gebruiken om aandelen te analyseren en waarderen.

Het Discounted Cash Flow model

Deze waarderingsmethode geeft het meest zuivere beeld van de waarde van een bedrijf omdat het rekening houdt met de toekomst.

Hoe werkt het?

Bij deze methode bepaal je de waarde door te kijken naar het geld dat je in de toekomst met een bedrijf kunt verdienen, de zogenaamde vrije cashflow. Daarvoor worden alle toekomstige geldstromen in kaart gebracht. De inkomende geldstromen worden verrekend met de uitgaande geldstromen. Dat is de vrije cashflow. 

Deze wordt vervolgens contant gemaakt met behulp van de Weighted Average Cost of Capital (WACC). Daaruit volgt dan de waarde van het bedrijf.

Klinkt ingewikkeld en dat is het ook! 🙂

Dus hier is Jimmy weer met een top uitleg…

Daarnaast raad ik je aan om deze gratis mini cursus te volgen over valuation. Al zijn cursussen zijn trouwens top, dus check ook zeker zijn andere materiaal. Allemaal gratis te vinden op YouTube.

Ik ben zelf aan het experimenteren met de gratis tool tracktak.com voor het maken van DCF’s.

Het Dividend Discount model

Ik werk zelf nog niet met de Dividend Discount methode, maar vind het wel een interessant model. Daarom ik wil het in deze gids benoemen als alternatieve methode om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen.

Deze video legt het goed uit.

Ook voor dit model zijn verschillende calculators te vinden zoals deze.

Beginnen met beleggen en omgaan met emoties

Dit is iets waar ik in mijn cursus ook veel aandacht aan besteed. Naast gezond risk management is psychologie en leren hoe je emoties onder controle kunt houden echt enorm belangrijk.

De sterkste emoties in beleggen zijn wat mij betreft:

 • Angst om de boot te missen (FOMO: Fear Of Missing Out)
 • Angst voor verlies (panic selling)
 • Hebberigheid (niet op tijd winst nemen)
 • Ongeduldigheid (te vroeg kopen en verkopen, teveel handelen)
 • Woede (revenge trading, wraak nemen op de markt)

Daarnaast ligt er ook een groot gevaar in jezelf overschatten!

Gelukkig kun je ook op dit gebied verbeteren voor je gaat beginnen met beleggen. Hieronder wat boeken die ik kan aanraden op dit gebied.

Die laatste van Mark Douglas gaat in eerste instantie over traden en dus niet lange termijn beleggen, maar de psychologische effecten zijn hetzelfde. Het is een van de boeken die mij het meest hebben geholpen.

6. Aandelen filteren met screeners

Wanneer je serieus gaat beginnen met beleggen zul je op basis van jouw criteria een selectie moeten maken van aandelen die jij verder wil analyseren. Je kunt in het wilde weg gaan bladeren op je handelsplatform, maar dat schiet niet op.

Slimmere manieren om aandelen te vinden

Gelukkig zijn er zogenaamde stock screeners. Daarmee kun je filters instellen op bijvoorbeeld de ratio’s waar we het in hoofdstuk 3 over hebben gehad. Stel dat jij alleen aandelen wil zien met PEG die lager is dan 1 dan kun je daar een filter voor instellen. Een PEG lager de 1 zou in theorie ondergewaardeerd moeten zijn. Let goed op het woord theorie 😉

Hieronder zie je een filter resultaat in de screener van finviz.com. Ik heb het filter op PEG <1 gezet in het tabblad fundamental en je kunt zien dat er op dit moment 203 aandelen zijn die aan deze voorwaarde voldoen.

Beginnen met beleggen door te filteren met een screener
Beginnen met beleggen door te filteren met een screener

Het beste is om meerdere filters/ratio’s in combinatie met elkaar te gebruiken om echt tot een specifieke lijst te komen. Daarnaast kun je door op de titels in de kolommen te klikken ook nog sorteren op als sector, market cap, volume, etc.

Ik hoef je niet uit te leggen hoeveel tijd het je gaat schelen wanneer je eenmaal goed met screeners kunt werken.

Naast finviz.com (wat gratis is) hebben professionele charting platformen zoals TradingView ook ingebouwde screeners. En als je echt professioneel aan de slag wil zijn er ook betaalde screeners met nog meer mogelijkheden, zoals GuruFocus en TradeIdeas.

De kunst van het waardebeleggen (value investing)

De gemakkelijkste manier om op de lange termijn geld te verdienen op de beurs is door simpelweg ondergewaardeerde aandelen te kopen. Dit is value investing of waardebeleggen op z’n Hollands.

Het is een simpel concept.

Wanneer je iets koopt wat ondergewaardeerd is, dan zal de markt zich dat op een bepaald moment realiseren en vroeg of laat moeten corrigeren.

Helaas is het niet zo makkelijk, want vaak blijven ondergewaardeerde aandelen heel lang ondergewaardeerd. Veel mensen die beginnen met waardebeleggen, denken gelijk aan de price to book ratio (koers/boekwaarde).

Bij de P/B ratio wordt de koers gedeeld door de boekwaarde van een aandeel (het eigen vermogen). In theorie geldt hoe hoger de P/B, des te duurder een bedrijf is. Beleggers kijken bovendien naar de sector waarin een bedrijf actief is. In kapitaalintensieve bedrijfstakken zoals de bouw is de P/B altijd vaak lager dan in bijvoorbeeld de financiële dienstverlening.

Maar die P/B strategie werkt voor geen meter kan ik je vertellen.

Waardebeleggen gaat puur over het kopen van aandelen voor een lagere prijs dan hun intrinsieke waarde.

Ik raad je (met klem) aan om deze boeken van Benjamin Graham te lezen:

 1. Intelligent Investor (Zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar)
 2. Security Analysis, Sixth Edition

Als Sherlock Holmes door de boeken

Om financiële overzichten en cijfers te kunnen lezen en interpreteren zal je moeten weten hoe boekhouden en accounting werkt. Voor de VS gaat het dan om GAAP en voor het overgrote deel van de rest van de wereld is dat IFRS.

De redenen waarom je als belegger iets moet weten van accounting zijn:

 1. Het kunnen spotten van mogelijke red flags
 2. Het begrijpen van de nadelen van accounting

Even een voorbeeldje…

Vanaf 1 januari 2019 is het vanwege de nieuwe IFRS 16 regels verplicht om alle lease- en huurverplichtingen via de balans te verwerken. Daarvóór hoefde je dat dus niet op de balans te zetten. Een bedrijf dat dikke lease verplichtingen had kon daardoor dus ten onrechte toch zwaar ondergewaardeerd lijken.

Dat zijn dus wel dingen die je moet weten, wanneer je als een Sherlock Holmes door de boeken gaat!

Je hoeft gelukkig niet meer naar school om de basis van accounting onder de knie te krijgen. Op YouTube is genoeg goed materiaal te vinden, zoals onderstaande gratis cursussen.

Verder is Financial Shenanigans nog een goed boek over het spotten van red flags in financiële rapporten.

Beste boek over het spotten van creatief boekhouden

Andermans onderzoek als inspiratiebron

Laat het duidelijk zijn dat je nooit blind moet kopen op basis van wat anderen roepen of schrijven. Je moet altijd je eigen onderzoek (due diligence) doen. Maar toch kan het handig zijn om andere kanalen te volgen om op nieuwe ideeën te komen.

Hieronder een lijstje met bronnen:

Leren beleggen is een fulltime job

Geef jezelf even een schouderklopje als je het tot hier hebt gehaald. Zoals je misschien al doorhebt is het een fulltime job om dit allemaal te leren. En het is ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

Aan het begin van deze gids schreef al ik dat voor 9 van de 10 beleggers een indexfonds de beste oplossing is. Maar als je een beetje een nerd bent en je wil (met een deel van je kapitaal) de markt proberen te verslaan, dan heb je nu een idee wat je daarvoor moet leren.

De belangrijkste les is dat je echt een plan en een waarderingsmethode moet hebben voor je aan de slag gaat. Alles wat je koopt en verkoopt zonder solide onderbouwing en waardering is puur gokken en heeft niets te maken met beleggen.

Voor lange termijn beleggingen is Interactive Brokers een goede broker, maar ook eToro timmert goed aan de weg. Het verschil zit ‘m vooral in het platform en het aanbod. Als je wil testen of jouw strategie werkt kun je natuurlijk altijd een oefenaccount openen.

Let er dan wel op dat je kiest voor handelen zonder hefboom, want CFD’s zijn niet interessant voor lange termijn beleggingen.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Ik ben van plan om deze gids in de toekomst te updaten met meer informatie over beginnen met beleggen, dus suggesties zijn welkom!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudy De Lille
Rudy De Lille
1 jaar geleden

Mark,
Wat u doet voor de beleggers van de eerste stappen is gewoon subliem.
Pet af voor zo’n meneer als u.
Dank voor de tijd u neemt om ons nuttige toelichting te geven.
CHAPEAU Mark.