Beleggen in wiet aandelen? Dit zijn de cannabis boys die op mijn radar staan!

Beleggen wiet aandelen is booming! Er zijn verschillende cannabis aandelen te koop van bedrijven die zich bezighouden met de productie en de verkoop van marihuana. Maar welke moet je hebben en is het niet gewoon een hype?

In dit artikel ga ik dieper in op beleggen in wiet en welke aandelen je in de gaten moet houden.

Hoe interessant is beleggen in wiet aandelen?

Even wat cijfertjes over de cannabismarkt. De verwachting van Statista is dat de wereldwijde uitgaven aan legale cannabis zullen groeien van een dikke $24 miljard in 2019, naar meer dan $60 miljard in 2024.

Daarvan zal ongeveer ongeveer driekwart worden uitgegeven in de Verenigde Staten. En gezien het feit dat er steeds meer staten zijn die zowel het recreatieve als het medische gebruik willen legaliseren, klinkt dat als een logisch verhaal.

onderzoek uitgaven wiet wereldwijd
Onderzoek uitgaven wiet wereldwijd

Dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar een paar wiet aandelen moet kopen en achterover kan leunen. Even een fun fact; eind vorig jaar daalde wiet index van Noord Amerika met meer ongeveer 45%, terwijl de S&P 500 “slechts” 20% verloor in diezelfde periode.

daling index wietaandelen
Scherpe daling index wiet aandelen

Dit is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar het geeft wel aan dat je goed moet weten waar je aan begint voor je gaat beleggen in cannabis aandelen.

Welke soorten wiet aandelen zijn er?

Laten we eerste even de verschillende branches binnen de cannabismarkt op een rijtje zetten, want niet elk bedrijf teelt wiet om het met winst te verkopen. Er komt wel wat meer bij kijken.

Zo zijn er:

 • Bedrijven die daadwerkelijk de plantjes verbouwen en dus wiet produceren en distribueren. Dit noemen ze ook wel de “plant touching companies”
 • Medicijnfabrikanten en biotech bedrijven die zich bezighouden met de pharmaceutische kant
 • Leveranciers van apparatuur en andere benodigdheden aan bovenstaande bedrijven
 • Bedrijven die advies geven aan bovenstaande bedrijven. Denk hierbij aan consultancy, marktonderzoek, research etc.

Regulering van wiet is nog steeds een zooitje in Amerika

Nog een belangrijk punt om naar te kijken bij beleggen in marihuana aandelen is de regulering. Dat is namelijk nog steeds een beetje raar geregeld. In Canada is wiet eind 2018 gelegaliseerd, maar in de VS is het nog steeds een “controlled substance”, zonder bewezen medische voordelen. Dus illegaal, net als heroïne of XTC.

De federale overheid in de VS zegt dus dat het illegaal is, maar ondertussen stemmen steeds meer individuele staten voor legalisering van wiet. Meestal alleen voor medicinaal gebruik, maar ook steeds meer voor recreatief gebruik.

Dat maakt het dus erg krom allemaal. Want wat doe je als je wiet medicinaal gebruikt en je wil naar een andere staat vliegen waar dat niet mag? Dan ontstaan er dus hele rare situaties.

TSA, die de beveiliging doet op Amerikaanse luchthavens, zegt bijvoorbeeld dat ze er niet actief naar zoeken, maar als ze het tegenkomen melden ze het wel bij de autoriteiten. Zie ook de geniale post op Instagram hieronder…

Die regulering kwesties moet je dus wel in de gaten houden bij beleggen in cannabis aandelen. Uiteraard is een versoepeling van de regulering positief voor de markt, waardoor wiet aandelen kunnen stijgen. Maar bij onduidelijkheid of aanscherping van de wetten zou de waarde van je aandelen kunnen dalen.

Beursnoteringen van wiet aandelen

De meest bekende wiet aandelen staan genoteerd aan de Nasdaq, New York Stock Exchange en de Toronto Stock Exchange. Cronos Group en Canopy Growth waren de voorlopers.

Los van de grote jongens zijn er ook nog een hele hoop kleine wiet aandelen (penny stocks), die Over The Counter (OTC) verhandeld worden.

Daarnaast zijn er ook Amerikaanse bedrijven die specifiek kiezen voor een notering in Canada, omdat de regulering daar soepeler is.

Hier moet je op letten bij beleggen in wiet

Als je voor de lange termijn wil beleggen in wiet, dan zul jij je huiswerk moeten doen. Onderstaande tips zijn vooral van belang bij lange termijn beleggen in marihuana aandelen. Voor korte trades op basis van technische analyse heb je dit uiteraard niet nodig.

De standaard informatie voor beleggers

Deze onderdelen check je ALTIJD voor je een lange termijn belegging doet en gelden dus niet alleen voor cannabis aandelen.

 • Omzetgroei (spreekt voor zich)
 • Stabiliteit (veel of weinig fluctuatie buiten de normale conjunctuur)
 • Concurrentiepositie (spreekt voor zich)
 • Debt to Equity Ratio (hoe verhouden de schulden zich t.o.v. de equity)
 • Price to Earnings Ratio (koers/winst verhouding)
 • Management (wie staan er aan het roer en wat is hun track record)
 • Dividenden (spreekt voor zich)

Voor de (kleine) OTC aandelen kan het lastig zijn om grondig onderzoek te doen, omdat zij veel minder cijfers hoeven te laten zien en aan minder strenge eisen hoeven te voldoen.

Dit betekent niet automatisch dat OTC wiet aandelen onbetrouwbaar zijn en er kunnen ook zeker pareltjes tussen zitten.

Size matters bij wiet aandelen

Als je op zoek bent naar grote en snelle winsten, is het waarschijnlijk niet slim om je geld in een van de gevestigde cannabis namen te stoppen. De bekende namen in de wietmarkt zijn duurder in aanschaf, maar daar staat tegenover dat je ‘s nachts waarschijnlijk een stuk beter slaapt. Want hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat ze nog bestaan als je morgen wakker wordt.

Je moet bij de kleinere jongens dus goed voor jezelf afwegen of de kans op dikke winst binnen afzienbare tijd het risico waard is, t.o.v. wiet aandelen die zichzelf al bewezen hebben.

Locatie en exportmogelijkheden

Er is voorlopig genoeg handel in Canada en de VS voor de huidige bedrijven om te groeien, maar dat kan snel veranderen. Binnen een paar jaar bestaat de kans dat het aanbod de vraag overstijgt en dan heb je een strategisch voordeel als je kunt exporteren.

Europa heeft bijna 750 miljoen inwoners en geeft bakken met geld uit aan gezondheidszorg. Als cannabis ook hier wordt gelegaliseerd, betekent dat een enorme groeimarkt!

Wie trekt er aan de touwtjes?

Ik noemde aan het begin al even dat je moet kijken naar het management en hun track record. Bij beleggen in wiet aandelen is dat extra belangrijk.

De drie jaar durende bullrun van de cannabismarkt heeft ook twijfelachtige figuren aangetrokken. Iedereen ziet hoeveel geld je kunt verdienen in deze sector. Dus je krijgt ook veel ex-investeringsbankiers en gladjakkers, die zelf nog nooit een plant thuis hebben gekweekt.

Ik zou wegblijven van de boys die geen ervaring hebben, omdat die alleen op zoek zijn naar geld. Voor een aandeelhouder hoeft dit op de korte termijn geen probleem te zijn, maar ik focus hier op lange termijn beleggen. Dus dan is het fijn dat er ook een lange termijn visie is binnen een bedrijf.

Goed, genoeg geluld… laten we wat wiet aandelen bekijken!

Aandelen van cannabiskwekers

Dit zijn de zogenaamde “plant touching” bedrijven die dus daadwerkelijk wiet kweken. Hierbij kun je nog wel onderscheid maken tussen recreatief gebruik of medicinale toepassingen.

Canopy Growth

Tickers: CGC/WEED

We beginnen gelijk goed met de grootste en ook het eerste Canadese cannabis bedrijf. Canopy Growth is eigenaar van vele merken die zowel recreatieve als medicinale wiet produceren en vermarkten.

Eind 2017 kocht Constellation Brands (bekend van onder andere de Corona biertjes!) zich voor 9.9% in bij Canopy Growth. Het plan is om in de toekomst samen nieuwe producten te introduceren, zoals drankjes met cannabis extract. Daarover straks meer.

Aurora Cannabis

Ticker: ACB

Nog een grote Canadese speler is Aurora Cannabis. Na de overname van concurrent MedReleaf zijn ze nog verder gegroeid en mogen ze opscheppen over de grootste marihuana deal ($2.5 miljard!) tot nu toe in de geschiedenis van deze markt.

Als ze volop draaien kunnen ze 570.000 kilo wiet per jaar produceren, met negen locaties in Canada en twee in Denemarken. Dat is een hoop marihuana.

Cronos Group

Ticker: CRON

Het eerste wiet aandeel dat op de NASDAQ werd toegelaten. Cronos Group uit Toronto verbouwd en produceert medische marihuana. Ze bedienen de internationale markt, waarbij ze veel exporteren naar Duitsland.

Daarnaast zijn ze een vestiging in Israël aan het bouwen en zetten ze een samenwerking op in Australië. Ze hebben nog niet echt voet aan de grond in de VS, maar zijn bezig met de overname van Redwood. Dus daar gaat binnenkort verandering in komen.

Qua cijfers ziet Cronos er ook prima uit voorlopig…

Terra Tech Corp.

Ticker: TRTC

Dit agrarische bedrijf werd 10 jaar geleden opgericht. Terra Tech houdt zich bezig met de productie en distributie van mediwiet. Hun eigen merken zijn IVXX en Edible Gardens. Daarnaast hebben ze hun eigen shops onder de naam Blum.

Op het moment van schrijven is Terra Tech nog een OTC aandeel en ze zijn vooral actief in Californië en Nevada.

Dit aandeel was in 2014 ooit $21 waard, maar is inmiddels nog maar $0,41 cent door tegenvallende resultaten. Eentje om in de gaten te houden.

Aandelen van pharma/biotech bedrijven

Je kunt ook beleggen in cannabis aandelen van bedrijven die de werkzame stof uit de plant synthetiseren en verwerken in bijvoorbeeld medicijnen.

Het valt mij op dat deze jongens het momenteel een stuk beter doen dan de kwekers.

AbbVie

Ticker: ABBV

Het farmaceutische bedrijf AbbVie heeft een medicijn op de markt gebracht waarin cannabis is verwerkt. Het middel heet Marinol en is goedgekeurd door de FDA. Marinol wordt gebruikt door kankerpatiënten die last hebben van misselijkheid tijdens de chemotherapie en AIDS patiënten om de eetlust op te wekken.

Het leuke van dit aandeel is dat AbbVie ook medicijnen ontwikkelt die niets met cannabis te maken hebben. Dus als je hierin gaat beleggen ben je niet volledig afhankelijk van de cannabismarkt.

AbbVie heeft ook nog eens een van de hoogste dividendrendementen op de Amerikaanse beurs van maarliefst 4.19%, wat neerkomt op $3,17 per aandeel. Ter vergelijking; het gemiddelde dividend in de biotech sector ligt op 0.5%!

GW Pharmaceuticals

Ticker: GWPH

De FDA keurde in de zomer van 2018 het medicijn Epidiolex goed, dat geproduceerd wordt door GW Pharmaceuticals. Het bijzondere aan dit medicijn is dat het een actief cannabis ingrediënt bevat, i.p.v. een synthetische variant.

Het medicijn wordt gebruikt om aanvallen te behandelen van 2 zeldzame en heftige varianten van epilepsie.

Waar veel wiet aandelen dit jaar zijn gedumpt, maakte GW Pharmaceuticals de afgelopen 8 maanden een rendement van ruim 60%.

Dik rendement voor wietaandeel GW Pharmaceuticals
Dik rendement voor wietaandeel GW Pharmaceuticals

Cara Therapeutics

Ticker: CARA

Het biotechbedrijf Cara Therapeutics ontwikkelt medicijnen voor de behandeling van jeuk en chronische pijn. Naast de producten die ze al op de markt hebben, zitten er ook nog een aantal medicijnen in de pijplijn.

Als die medicijnen goedgekeurd worden, kan dat voor een flinke stijging zorgen. De afgelopen 8 maanden verdubbelde de waarde van dit (semi) marihuana aandeel.

Cara Therapeutics verdubbeld in waarde
Cara Therapeutics verdubbeld in waarde

Axim Biotechnologies

Ticker: AXIM

Nog een biotech bedrijf met een aantal medicijnen die wachten op goedkeuring. Axim richt zich op de behandeling van verschillende aandoeningen zoals droge ogen, maar ook het stoppen van verslavingen zoals roken.

Dit OTC aandeel is flink gekelderd de afgelopen 2 jaar. Kan dus een interessant koopje zijn.

Aandelen van toeleveranciers

Het gaat hard op de wietmarkt en producenten hebben van alles nodig om hun business draaiende te houden en op te schalen. Denk hierbij aan apparatuur voor de teelt en verpakkingsmateriaal.

KushCo Holdings

Ticker: KSHB

KushCo levert verpakkingsmateriaal en benodigdheden, waar producenten en leveranciers hun eigen logo op kunnen laten zetten. Ze hebben 12 vestigingen verspreid over de VS.
Hun omzet steeg van een kleine $19 miljoen in 2017 naar maar liefst $52 miljoen in 2018.

Het aandeel verloor dit jaar echter bijna de helft, dus ook zeker eentje voor de watchlist!

The Scotts Miracle-Gro Company

Ticker: SMG

Nog zo’n aandeel dat sinds begin van jaar bijna verdubbelde. In 2016 bedacht de CEO van een bedrijf dat tuinbenodigdheden leverde, dat het handig zou zijn om ook te gaan leveren aan de grote cannabis spelers.

En heeft ze geen windeieren gelegd. In Q1 en Q2 presenteerden ze fantastische cijfers en dat zie je aan de koers!

GrowGeneration Corp

Ticker: GRWG

Dit is een OTC aandeel en lijkt in 2019 weer aan een gezonde opmars bezig. Er zijn analisten die denken dat GrowGeneration met 100% per jaar kan groeien.

Ze exploiteren specialistische winkels op het gebied van hydrocultuur en tuinbenodigdheden. Wat wij in Nederland kennen als growshops. Hun omzet target voor 2020 is $85 miljoen. Dat is een verdrievoudiging van 2018… ambitieus!

Aandelen van zakelijke dienstverleners

Als het lekker gaat met een bepaalde branche, dan springen de consultants, vastgoed boys en andere dienstverleners er bovenop. Zo ook in de cannabissector. Ook deze bedrijven geven aandelen uit, waarmee je indirect mee kunt liften op de hype.

Innovative Industrial Properties

Ticker: IIPR

Dit is een vastgoedbedrijf dat zich richt op het kopen en verhuren van industrieel vastgoed voor de productie van mediwiet. Ze bezitten o.a. panden in Californië, New York en Arizona.

Dit aandeel is in 2019 x2 gegaan!

General Cannabis Corp

Ticker: CANN

Nog een zakelijke dienstverlener. General Cannabis heeft een brede selectie diensten die ze verlenen binnen de wietsector. Van vastgoed, tot consulting en zelfs beveiliging. Daarnaast hebben ze een eigen cannabis kledinglijn.

Overall is dit aandeel gigantisch gedaald, maar in deze maand (augustus 2019) toch weer leuk verdubbeld van $0,50 naar $1.

mCig Inc

Ticker: MCIG

Deze jongens doen echt van alles. Ze hebben hun eigen dispensaries, eigen producten als vaporizers, maar doen ook consulting en media.

Het aandeel was ooit bijna $1 waard, maar is nu afgezakt naar $0.06. Het is dus echt een penny stock geworden. Vorige week is er een memo uitgegaan naar de aandeelhouders. Lees hem hier en oordeel zelf…

Meeliften op de wiet hype met de drank boys

Door de groeiende populariteit van cannabis en legalisering, wordt het de traditionele tabaks- en alcoholproducenten natuurlijk heet onder de voetjes.

Er is zelfs een rapport waaruit blijkt dat de verkoop van alcohol en tabak zal lijden onder de aanhoudende groei van de marihuana business. Maar in dit rapport komt ook naar voren dat deze ontwikkeling kansen biedt voor bedrijven, door bijvoorbeeld nieuwe producten aan te bieden.

Het gebruik van legale wiet zou in sommige gevallen het gebruik van alcohol kunnen vervangen, maar het zou ook kunnen leiden tot nieuwe drankjes. Denk hierbij aan frisdrank waar cannabis in zit.

Een aantal grote jongens nemen hier al een voorschot op…

Heineken

Ticker: HEIA

Onze eigen bierbrouwer is bezig met een bubbelwater waar THC in verwerkt is. Het heet Hi-Fi Hops en wordt uitgebracht door Lagunitas, dat onlangs is overgenomen door Heineken.

Ze werken samen met mediwiet bedrijf CannaCraft om de THC toe te voegen aan het drankje en het wordt in eerste instantie alleen verkocht in Californië.

Molson Coors Brewing Company

Ticker: TAP

Als er een bedrijf is dat vanaf het begin heel uitgesproken is geweest over de impact van wiet legalisatie op hun business, dan is het Molson Coors wel.

Zij zien cannabis echt als een risicofactor voor de gehele alcohol sector en benoemen dit zelfs in de jaarlijkse financiële rapporten, die ze indienen bij de Security Exchange Commission.

Het is dus ook niet voor niets dat Molson Coors vorig jaar heeft aangekondigd dat zij ook een nieuwe productlijn gaan opzetten met cannabisdrankjes. Ze doen dit samen met het bedrijf Hydrotherapy voor de Canadese markt.

Constellation Brands

Ticker: STZ

Zoals al eerder vermeld zit het moederbedrijf van Corona bier al vuistdiep in de cannabis industrie door hun mega investering in Canopy Growth.

Naast die investering zijn ze ook druk bezig met het ontwikkelen van wiet drankjes, die ze naar verwachting dit jaar op de markt gaan brengen.

Saillant detail… Constellation Brands verwacht dit jaar miljoenen te gaan verliezen op hun investering.

Genoeg beweging en dus kansen!

Voor een aantal bedrijven lijkt de initiële bubbel gebarsten, waarbij de koersen flink onderuit gingen de afgelopen maanden. Dit biedt kansen, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Daarnaast zijn er ook wiet aandelen die gewoon lekker door knallen, zoals bijvoorbeeld in de farmaceutische hoek. Deze markt staat nog in de kinderschoenen en met de juiste analyse op zoek gaan naar koopjes zou over de lange termijn een mooi rendement op kunnen leveren.

Waar kun je wiet aandelen kopen?

Via elke goede broker kun je tegenwoordig investeren in de marihuana sector of op korte termijn traden.

Ga je voor de korte termijn, kijk dan eens bij Capital.com Bij deze broker kun je cannabis aandelen traden via CFD’s.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Wil je voor de lange termijn beleggen in wiet aandelen, dan is het beter om ook de onderliggende waarde in handen te hebben. Kijk hiervoor eens bij eToro, waar je zonder transactiekosten kunt beleggen in wiet aandelen.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Delen is lief en vragen mag altijd! 🙂

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lennard Groenenboom
Lennard Groenenboom
2 jaren geleden

Interessant artikel. Hoe kijk je tegen Project C aan?

[link verwijderd]

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Lennard Groenenboom

Ik trade alleen bestaande beursgenoteerde bedrijven, maar wat ik snel van lees is dat ze bij wijze van experiment wiet willen verbouwen en 30% van de omzet weg willen geven aan de verslavingszorg.

Klinkt nobel, maar beleggers houden niet van experimenten en omzet weggeven. Ik zou hier dus niet in investeren.