Binaire opties verboden in Nederland! Wat betekent het AFM verbod voor jou als trader?

De kogel is door de kerk… binaire opties verboden in Nederland. Het Europese verbod op binaire opties zat er al aan te komen, maar wat houdt het in? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag waarom binaire opties verboden zijn en welke gevolgen het verbod voor jou als trader of belegger heeft.

Download hier de maatregelen (PDF) die gaan over het verbod op binaire opties.

Wat zijn binaire opties ook alweer?

Bij binaire opties voorspel je of de koers van bijvoorbeeld een aandeel gaat stijgen of dalen. Heb je het goed, dan maak je winst. Heb je het fout, dan ben jij je inleg kwijt.

Korte video over binaire opties:

Met binaire opties wordt beleggen teruggebracht naar zijn meest simpele vorm en daarin ligt nu juist het gevaar volgens de Europese variant van de AFM, de ESMA.

Juist door die simpelheid maak je traden enorm laagdrempelig en trek je mensen aan die niet weten wat ze doen.

Meer verliezers dan winnaars

Handelen in binaire opties lijkt teveel op gokken en doordat de risico’s op lange termijn groter zijn dan de verwachte winst is het volgens de ESMA onmogelijk om consistent winstgevend te zijn.

Hier ben ik het totaal niet mee eens.

Ja er de meerderheid van de traders verliest geld op de beurs en dat percentage zal hoger zijn bij binaire opties, maar het is wel degelijk mogelijk om structureel winst te maken.

Ik ben het levende bewijs 🙂

Verschil tussen traden en gokken

Bij gokken speel je tegen het huis en natuurlijk zijn er allerlei systemen bedacht om het huis te verslaan, maar je blijft altijd in het nadeel.

Bij traden probeer je een educated guess te maken op basis van de informatie die je hebt verzameld. Dit kunnen nieuwsberichten zijn, maar ook analyses op basis historische gegevens.

Check: Gratis online trading cursus

Natuurlijk is het geen garantie op succes, maar in mijn ogen biedt het je een aanzienlijk hoger voordeel en kans op winst, dan inzetten aan de roulettetafel.

Dus de vergelijking met gokken vind ik onzin.

Malafide aanbieders van binaire opties

Waar ik het wel mee eens ben is dat de ESMA en AFM aangeven dat er veel boeven tussen de aanbieders van binaire opties zitten. En dat klopt.

Net als in andere branches waar veel geld in omgaat (webwinkels, dating, gokken, etc.), zijn er ook malafide aanbieders van binaire opties. Sterker nog ze schoten ineens als paddestoelen uit de grond.

Ze werken met agressieve call centers, die je zoveel mogelijk geld afhandig willen maken en gebruiken software waar je het nooit van gaat winnen.

Die trend heeft de branche uiteraard niet goed gedaan. Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde trading robots die automatisch geld voor je verdienen.

Pure oplichting.

Betutteling van de overheid en AFM

Al met al vind ik het verbod dus zwaar overdreven. Natuurlijk moet je burgers beschermen tegen malafide bedrijven, maar pak dat dan aan door boetes uit te delen, niet door een verbod.

Hiermee sla je wat mij betreft 3 vliegen in 1 klap, want je:

  • Spekt je eigen kas (ja deze instanties draaien op onze centen)
  • Ontmoedigt de oplichters (en roeit ze hopelijk uit)
  • Laat de keuze aan de burger of hij wil blijven traden (bij een goede aanbieder)

En wat moet je zeggen van de AFM… Als ze het daar allemaal zo goed weten, waarom hebben ze ons dan in 2007 niet gewaarschuwd voor de financiële crisis? Precies, denk daar maar eens over na 😉

Maar goed ik ben (gelukkig) geen politicus.

Binaire opties verboden, en nu?

Voor jou als trader betekent het dat de gereguleerde aanbieders hun deuren gaan sluiten. Een van de grootste en eerste brokers AnyOption heeft dit al gedaan.

anyoption-gesloten
AnyOption sinds november 2017 gesloten

Wellicht zullen er wel brokers overblijven die zich offshore hebben gevestigd en zo de wet ontduiken, maar ik zou daar zelf niet gaan traden. Je hebt dan totaal geen bescherming.

Alternatief voor binaire opties

Als je toch wil blijven traden, dan raad ik je aan om eens naar CFD’s te kijken. Dat is waar ik zelf ook actief in ben.

Deze manier van traden wordt niet verboden, maar er zijn wel extra regels ingesteld voor aanbieders van CFD’s om de consument te beschermen. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Het leuke van CFD trading is dat je zelf bepaald wanneer je een trade sluit of winst wil nemen. Er zit dus geen vaste looptijd op zoals binaire opties.

Probeer het eens uit met een oefenaccount:

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat vind jij van het verbod op binaire opties?

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wies
Wies
1 jaar geleden

Hoi ,
interessante informatie. Dankjewel daarvoor!
Ik een beginnende trader. En zit wat trainingen te doen met cfd op captital.com.
Toevsllig kwam ik ook wat info tegen in een van jou blogs.

Wat is jouw ervaring met etoro?
Trade jij hierop?

Groeten Wies

Maria
Maria
10 maanden geleden

Hoi,

Ik heb dus een vraagje. Mag ik dan toch binaire opties beginnen te traden met een broker die me in Nederland laat traden? Is het illegaal of is het verboden alleen voor brokers om mogelijkheid te bieden? Want ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden. Zijn er gevolgens voor particulieren die traden?

Alvsat bedankt voor antwoord
Gr. Maria