Candlesticks leren lezen. Iedere trader en belegger moet dit kunnen

Vergeet alles wat je over candlesticks weet. Vergeet termen als Doji of Morningstar. Candlesticks vertellen ons simpelweg het verhaal over de strijd tussen kopers en verkopers en dat verhaal willen wij als traders maar wat graag lezen.

Elke candle begint als een baby en het einde van zijn leven vertelt hij je precies wat er met de prijs is gebeurd in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld de afgelopen 5 minuten of de afgelopen 24 uur.

Voorbeeld van bullish en bearish candles

Elke candle begint volledig neutraal als een horizontaal streepje. Zodra de prijs begint te bewegen beweegt de candle mee en legt hij de prijsbeweging vast.

candlesticks uitleg
Candlesticks

Als je naar de groene candlestick kijkt, dan vertelt deze ons dat de prijs op een bepaald moment na de geboorte van deze candle gedaald is naar de Low. Vervolgens is de prijs gestegen naar de High en zakt de prijs weer iets, waarna de candle sluit op de Close.

Al met al waren de bulls (de kopers) de baas gedurende deze periode en hebben (voor nu) duidelijk gewonnen van de bears (verkopers), waardoor de prijs gestegen is.

Voor de rode candle geldt precies het omgekeerde.

Meerdere candles kunnen een trend vormen

Wanneer je meerdere candles hebt die steeds hoger openen en sluiten dan hun voorganger, dan kun je spreken van een bullish trend. De kopers zijn dan voor langere tijd de baas over de prijs en drukken deze omhoog.

Ook hiervoor geldt weer exact het omgekeerde wanneer de verkopers de controle hebben.

En dit is exact wat price action is. De strijd tussen de kopers en verkopers. Deze strijd is continu aan de gang.

Die strijd kun je mooi zien aan de wicks (of shadows) die je boven en onderaan candlesticks vindt. Deze wicks vertellen ons dat de bulls of bears hebben geprobeerd de prijs de andere kant op te duwen om controle te krijgen, zoals je hieronder kunt zien.

downtrend-strijd-bull-bears
Strijd tussen de bull en de bears

In het voorbeeld hierboven zie je dat alle candlesticks een wick hebben aan de bovenkant. In feite zijn dat allemaal kleine pogingen van de bulls om de prijs omhoog te drukken.

Dit is telkens mislukt en de bears hebben duidelijk gewonnen want de prijs is gedaald, maar we zien wel dat de bulls hebben teruggevochten.

Candlesticks die laten zien dat tegenpartij gaat winnen

Aan alles komt een einde. Zo ook aan een trend waarin de bulls of bears de baas zijn. Uiteindelijk zul je een ander type candles gaan zien, die aankondigen dat de ene partij uitgeput raakt en de andere partij het gevecht zou kunnen gaan winnen.

besluiteloosheid candles
Candles laten besluiteloosheid zien

De verkopers hebben niet genoeg kracht meer om de kopers af te weren en uiteindelijk verandert de prijsbeweging van richting.

Besluiteloosheid in plaats van reversal candles

Dit is wel een belangrijke punt. Die kleine candle die je daar ziet wordt door veel traders een reversal candle genoemd. Hij kondigt een omkeer van de price action aan. Maar ik noem het liever een indecision candle. Een candle die besluiteloosheid laat zien van de huidige markt en het gevecht tussen de bulls en de bears.

De prijsbeweging zou inderdaad kunnen omkeren, maar het kan net zo goed een korte pauze zijn, waarna de prijs dezelfde richting op beweegt.

besluiteloosheid candles
Candles laten besluiteloosheid zien

In het voorbeeld hierboven zie je dat de verkopers controle hadden over de prijs. Vervolgens vormt zich in de cirkel een kleine candle die besluiteloosheid laat zien. De bears hebben niet genoeg power meer om de prijs naar beneden te drukken. Er wordt nog wat geworsteld en daarna winnen de bulls het gevecht en zijn zij de baas over de prijs, waardoor deze stijgt.

Dit is hoe je price action moet zien. De constante worsteling tussen kopers en verkopers. En elke candlestick vertelt een verhaal over dit gevecht.

Dit geeft je hele waardevolle informatie over wat de prijs aan het doen is en wat misschien het volgende hoofdstuk is in het verhaal. Met andere woorden; wat de prijs binnenkort gaat doen.

Het complete verhaal van candlesticks

Als je een grafiek bekijkt van een bepaald instrument en je ziet alle candles, dan kun je het complete verhaal van de price action lezen. Op basis van dit verhaal kun je een educated guess maken over wat de prijs vervolgens gaat doen.

Klik hier om zonder risico te oefenen met €10.000…

Stel gerust jouw vragen over candlesticks in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Julian Beukers
Julian Beukers
1 jaar geleden

Hoi Mark, Allereerst wil ik even zeggen dat je een chille blog hebt! Nu mijn vraag die betrekking heeft op candle charts. Het viel me op dat het in het onderstaande voorbeeld de prijs voor dit aandeel steeds hoger sluit. Hoe komt het dat de candles dan toch rood zijn? Ik hoop dat jij het me kunt vertellen!comment image

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  Julian Beukers

Dat komt omdat die candles lager sluiten dan de koers waarop ze geopend zijn.

jasper
jasper
1 jaar geleden

Ik heb een vraag: Als ik je (heldere!!) verhaal goed begrijp, zouden opvolgende candles ongeacht de kleur aan moeten sluiten. Toch? Immers: het “close” van de eerste candle is per definitie het “open” van de volgende candle. Toch zie ik regelmatig (zo ook in het plaatje van Julian) dat het helemaal niet aansluit. Ook niet bijna. Begrijp ik iets nog niet??

Rick
Rick
7 maanden geleden

Ik vind je uitleg heeel fijn! Ik heb al een aantal Youtube filmpjes bekeken en ik krijg hoofdpijn van alle termen. Dit is duidelijk en helder, top!