Entries, stops en targets. Trading framework

Het traden van reversals op basis van price action en support en resistance is een strategie die voor mij werkt. Maar hij werkt alleen als je entries, stops en targets kloppen.

In dit artikel ga ik je laten zien waar je in moet stappen (entry), waar je verlies moet nemen (stop loss) en waar je winst moet nemen (take profit target).

Bij elke trade moet je dit van te voren plannen. Op die manier kun je gewoon je orders plaatsen en bij je trade weglopen. Als de prijs zich tegen je keert, wordt je trade automatisch gesloten op je stop loss order. En als de prijs de goede kant op gaat neem je automatisch winst op je target order.

Dus nog even op een rijtje:

  • Entry
  • Stop loss
  • Take profit

De weg van de minste (en meeste) weerstand

Als het gaat over het plaatsen van slimme stop losses en take profit orders, is er een belangrijke regel die je in de gaten moet houden en dat is de weg van de minste weerstand.

Je stop loss moet moeilijk te raken zijn en je target moet makkelijk te raken zijn. Zet je stops ACHTER een barrière en zet je take profit orders VOOR een barrière.

Als het goed is weet je inmiddels wat een barrière is… dat zijn support en resistance zones. Dus als je een trade opent, dan zet je de stop loss dus net boven resistance bij een short en net onder de support bij een long trade.

De slimme stop loss

Bij een short trade zou ik mijn stop loss bijvoorbeeld hier neer zetten:

slimme-stop-loss
Slimme stop loss

De blauwe lijn bovenin is in dit geval de resistance zone en de rode lijn is mijn stop loss. Op die manier plaats ik mijn stop achter een barrière, want dat is wat resistance is.

Maar als je goed kijkt heb ik nog een barrière gebruikt, namelijk de high van de indecision candle. Ik heb je uitgelegd hoe belangrijk higher highs en lower lows zijn en recente highs en lows fungeren ook als barrière.

Om mijn stop loss te raken moet de prijs nu door 2 barrières breken. Hij moet door de resistance zone en daarna moet hij een nieuwe high maken. Dus het zal moeilijk zijn voor de kopers om hier doorheen te breken.

Zo makkelijk is het om een slimme stop loss te zetten.

Slimme targets zetten waar je winst neemt

Als je een stop loss hebt gezet is het kiezen van een target vrij makkelijk. Je target moet aan deze 2 criteria voldoen:

1. Ga voor minimaal 1:1.5 risk vs reward

Dit betekent dat je met een stop loss van bijvoorbeeld €100 minimaal €150 winst wil maken. Je riskeert dus €100 om €150 te winnen.

Met een stop van €200 wil je minimaal €300 winnen en met een €50 stop loss wil je minimaal €75 pakken.

2. Zet je targets voor support en resistance zones

Dus je minimale target is 1.5x je stop loss en je target moet in een open gebied liggen zonder barrières. Want nogmaals; je wil dat je target makkelijk te halen is en je stop loss moeilijk. In dit voorbeeld plaats ik mijn take profit order dus net boven de volgende support zone.

stop-loss-take-profit
Take profit voor de barrière

Dit lijkt op het oog een supergoede risk vs reward vanaf de huidige prijs. Ik schat zo’n 1:4. Dat is dus keurig boven het minimum van 1:1.5.

Maar dit is vanaf het huidige prijsniveau, want we hebben nog geen entry. Maar op dit moment ziet deze setup er prima uit.

De stop loss staat niet ver van de huidige prijs en het target waar we winst willen nemen. De prijs heeft een tevens mooi open gebied voor zich zonder dat er support in de weg ligt.

Entry. Waar stap je in?

Zodra je een gezonde stop en target hebt, moet je uitzoeken waar je gaat instappen. Dit is je entry. Je kunt niet zomaar kopen of verkopen. Er moet een reden en bevestiging zijn op basis van price action.

Je weet hoe belangrijk higher highs en lower lows zijn. Dus als we in dit voorbeeld een short trade willen openen, waarbij we inzetten op een daling van de prijs, waar stap je dan in?

stop-loss-take-profit
Take profit voor de barrière

Simpel. Je wilt pas instappen als price action jou laat zien, dat de verkopers de baas zijn over de prijs. Als we short gaan willen we dat de verkopers controle hebben over de prijs.

Je wil dus dat je entry:

1: Onder de resistance zone ligt (bij een long boven support)

En daarnaast willen we dat:

2: De prijs een lower low maakt (higher high bij een long)

En als je deze twee criteria koppelt aan de indecision candle die zich bovenop een resistance zone vormt, dan heb je een goede entry. In dit geval zit dat er dus zo uit:

entry-price-action
Entry onder de low en resistance zone

Zoals je kunt zien is dit nog steeds een keurige risk vs reward. RUim boven de 1:1.5. En dit is een trade die ik zonder blikken of blozen zou nemen. Als we kijken naar hoe deze trade uiteindelijk is verlopen, dan hadden we een leuke winst gemaakt.

entry-stop-target-trade
De gehele trade

Zie je trouwens hoe de prijs op vijfde candle na de entry nog helemaal terugkwam naar de resistance zone en hoe deze geholpen heeft als barrìere? Dat is dus precies wat ik bedoel.

En uiteindelijk had de prijs vrij baan naar beneden om het target te halen.

Samenvatting

Plaats je stop loss achter 2 muren. Namelijk support/resistance zone en de laatste high of low. Zet je take profit order op een plek waar de prijs niet onderweg gehinderd kan worden. Dus net boven support of net onder resistance. En plaats (bij een short trade) je entry net onder de low of (bij een long trade) net boven de high van de indecision candle.

Als je risk/reward dan minimaal 1:1.5 is, heb je een lekkere trade te pakken. De beste manier om dit onder de knie te krijgen is door veel te oefenen op een demo account met virtueel geld.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
3 jaren geleden

Hi Mark,

Ben ik weer 🙂 Lekker duidelijk verhaal. Ik had wel een vraag over welk soort order je ingeeft in bovenstaand verhaal. Is dat een SELL LMT, een SELL STP of een SELL STP LMT. Zit je dus na het plaatsen van je stop loss en je take profit echt te turen naar je scherm tot de prijs is gedaald tot de donkerblauwe lijn om pas op dat moment je order in te schieten (BUY LMT) of doe je dat niet en schiet je gewoon op het moment dat je de indecision candle ziet een verkooporder met een trigger in (BUY STP) waarbij je de trigger zo instelt dat ie op jouw donkerblauwe lijn geactiveerd wordt? En als je dat laatste doet, stel je daarbij dan ook al een vraagprijs in (BUY STP LMT)?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Soms blijf ik de trade “babysitten” op een laag time frame om een lekkere entry te pakken, maar meestal zet ik mijn long of short order op de break van de indecision candle en dan tegelijkertijd een stop loss en take profit.

Ik trade vooral CFD’s en daar heten de orders gewoon kopen/verkopen. Stop loss en take profit.

Maar in jouw geval is je entry order een buy stop of een sell stop. Je take profit en stop loss order is een buy of sell limit afhankelijk van de richting, dus long of short.

comment image

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Dank je Mark, helder plaatje ook, voor wat betreft die break van de indecision candle, ik neem aan dat je bedoelt met break dat de indecision candle geweest is en het begin van de volgende candle wordt getekend?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Nee ik bedoel wanneer de volgende candle de high (bij een long) of de low (bij een short) breekt. Zie de blauwe entry lijn in de afbeeldingen hierboven. Wanneer dit gebeurt is dat een extra bevestiging van de reversal.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Ik snap m dank je!

sander
sander
3 jaren geleden

hey mark,
in de afbeeldingen kun je dus mooi die lijnen trekken maar hoe reken ik dan uit hoeveel % verlies het is bij stop loss en hoeveel % winst het is bij de take profit lijn. ik begin net en gebruik libertex.
als ik daar een trade wil plaatsen en winst en verlies aanvink kan ik alleen aangeven hoeveel winst ik wil maken en hoeveel verlies wil nemen. dus als ik dan naar de lijnen kijk wat ik gezet heb moet ik dus uitrekenen hoeveel winst het precies is waar ik de lijn heb gezet?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  sander

Dit kun je doen met de “Long/Short tool” in het Libertex platform. Voor de mensen die deze functie niet hebben bij hun broker; gebruik TradingView.
comment image comment image

Frank
Frank
3 jaren geleden

Hi Mark,

Ik zit met een vraag en ik kan er maar geen antwoord op vinden, ik hoop echt dat jij me verder kunt helpen! Hoewel je in dit stuk niet de stop-limiet behandelt maar de gewone stop, ben ik zo vrij om er toch wat over te vragen.

Waarom gebruik je een STP LMT en niet gewoon een LMT om je winst te vergrendelen?

Stel je hebt een long-postie en je hebt al een lekkere winst. Je wil nu een deel van die winst zeker stellen door een STP LMT te plaatsen. Je zet de STP onder de huidige koers en de LMT daar weer onder. Stel huidige koers is 50, STP is 48 en LMT 47. Zoals ik het begrepen heb zal je broker pas als de LMT wordt geraakt deze naar de beurs brengen zodat het in het orderboek komt te staan. En dus niet als de STP wrodt geraakt. De LMT dient om schade als gevolg van hoge volatiliteit te beperken die je wel zou kunnen hebben als je alleen een STP hebt en dus niet een STP LMT. Bij een gewone STP stuurt je broker namelijk een bestensorder naar de beurs.

Maar… ipv die STP LMT kun je dan toch simpel alleen een LMT stellen op 48 (de STP waarde in de STP LMT). Per saldo is het resultaat toch hetzelfde, namelijk een limietorder in het orderboek om je stukken te verkopen.

Of simpeler verwoord: wat is het voordeel van een STP LMT tov van alléén een LMT om je winst te vergrendelen (of verlies te beperken)?

Ik hoop dat je me op weg kan helpen, ik zit me suf te zoeken, wellicht dat ik ergens een denkfout maak.

Groeten Frank

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Ha Frank, een stop limit wordt gebruikt om je risico te beperken. Ste dat je een asset koopt dan kun je met een stop limit een order ONDER de huidige prijs zetten. Dit is met een limit order niet mogelijk, aangezien deze dan gelijk gefilled zou worden.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Ja thanks, wel logisch eigenlijk! En als je dan die stop limit zet, kun je de limiet dan zowel boven als onder die STP zetten?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Nee je limit order is je take profit order deze zet je bij een long positie boven entry waar je winst wil pakken en bij een short positie onder je entry.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Ja ok, maar als je al een long positie hebt en je hebt al winst opgebouwd en die winst wil beschermen tegen een koersdaling dan kun je een stop onder de huidige koers zetten. Zeg je entry was 10, je huidige koers is 50. Je zet nu een stop op 40 en een limiet op 42. Als de stop wordt geraakt gaat er een limietorder naar de beurs. In die limietorder is aangegeven dat je niet zal verkopen onder een prijs van 42. Maar je zou ook een limiet van 38 kunnen ingeven. Dan gaat er een limietorder naar de beurs waarin je aangeeft dat je minimaal 38 wil hebben voor je stukken. Het voordeel van 38 is dat de kans erg groot is dat er een deal komt als de koers na de stop nog verder keldert. De winst is dan 38-10=28. bij 42 is er meer risico omdat de koers na de stop licht moet stijgen om een match te kunnen krijgen met een koper. En als die koers na het raken van de stop gewoon verder keldert ben je het zaadje. Lukt het wel dan is je winst wat groter: 42-10=32. Maar kan het überhaupt wel, kiezen of je je limiet onder of boven die stop zet?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Ja je kunt je stop loss gewoon mee schuiven om winst zeker te stellen. Het kan zelfs automatisch doen met trailing stop.