Entries, stops en targets. Trading framework

Het traden van reversals op basis van price action en support en resistance is een strategie die voor mij werkt. Maar hij werkt alleen als je entries, stops en targets kloppen.

In dit artikel ga ik je laten zien waar je in moet stappen (entry), waar je verlies moet nemen (stop loss) en waar je winst moet nemen (take profit target).

Bij elke trade moet je dit van te voren plannen. Op die manier kun je gewoon je orders plaatsen en bij je trade weglopen. Als de prijs zich tegen je keert, wordt je trade automatisch gesloten op je stop loss order. En als de prijs de goede kant op gaat neem je automatisch winst op je target order.

Dus nog even op een rijtje:

  • Entry
  • Stop loss
  • Take profit

De weg van de minste (en meeste) weerstand

Als het gaat over het plaatsen van slimme stop losses en take profit orders, is er een belangrijke regel die je in de gaten moet houden en dat is de weg van de minste weerstand.

Je stop loss moet moeilijk te raken zijn en je target moet makkelijk te raken zijn. Zet je stops ACHTER een barrière en zet je take profit orders VOOR een barrière.

Als het goed is weet je inmiddels wat een barrière is… dat zijn support en resistance zones. Dus als je een trade opent, dan zet je de stop loss dus net boven resistance bij een short en net onder de support bij een long trade.

De slimme stop loss

Bij een short trade zou ik mijn stop loss bijvoorbeeld hier neer zetten:

slimme-stop-loss
Slimme stop loss

De blauwe lijn bovenin is in dit geval de resistance zone en de rode lijn is mijn stop loss. Op die manier plaats ik mijn stop achter een barrière, want dat is wat resistance is.

Maar als je goed kijkt heb ik nog een barrière gebruikt, namelijk de high van de indecision candle. Ik heb je uitgelegd hoe belangrijk higher highs en lower lows zijn en recente highs en lows fungeren ook als barrière.

Om mijn stop loss te raken moet de prijs nu door 2 barrières breken. Hij moet door de resistance zone en daarna moet hij een nieuwe high maken. Dus het zal moeilijk zijn voor de kopers om hier doorheen te breken.

Zo makkelijk is het om een slimme stop loss te zetten.

Slimme targets zetten waar je winst neemt

Als je een stop loss hebt gezet is het kiezen van een target vrij makkelijk. Je target moet aan deze 2 criteria voldoen:

1. Ga voor minimaal 1:1.5 risk vs reward

Dit betekent dat je met een stop loss van bijvoorbeeld €100 minimaal €150 winst wil maken. Je riskeert dus €100 om €150 te winnen.

Met een stop van €200 wil je minimaal €300 winnen en met een €50 stop loss wil je minimaal €75 pakken.

2. Zet je targets voor support en resistance zones

Dus je minimale target is 1.5x je stop loss en je target moet in een open gebied liggen zonder barrières. Want nogmaals; je wil dat je target makkelijk te halen is en je stop loss moeilijk. In dit voorbeeld plaats ik mijn take profit order dus net boven de volgende support zone.

stop-loss-take-profit
Take profit voor de barrière

Dit lijkt op het oog een supergoede risk vs reward vanaf de huidige prijs. Ik schat zo’n 1:4. Dat is dus keurig boven het minimum van 1:1.5.

Maar dit is vanaf het huidige prijsniveau, want we hebben nog geen entry. Maar op dit moment ziet deze setup er prima uit.

De stop loss staat niet ver van de huidige prijs en het target waar we winst willen nemen. De prijs heeft een tevens mooi open gebied voor zich zonder dat er support in de weg ligt.

Entry. Waar stap je in?

Zodra je een gezonde stop en target hebt, moet je uitzoeken waar je gaat instappen. Dit is je entry. Je kunt niet zomaar kopen of verkopen. Er moet een reden en bevestiging zijn op basis van price action.

Je weet hoe belangrijk higher highs en lower lows zijn. Dus als we in dit voorbeeld een short trade willen openen, waarbij we inzetten op een daling van de prijs, waar stap je dan in?

stop-loss-take-profit
Take profit voor de barrière

Simpel. Je wilt pas instappen als price action jou laat zien, dat de verkopers de baas zijn over de prijs. Als we short gaan willen we dat de verkopers controle hebben over de prijs.

Je wil dus dat je entry:

1: Onder de resistance zone ligt (bij een long boven support)

En daarnaast willen we dat:

2: De prijs een lower low maakt (higher high bij een long)

En als je deze twee criteria koppelt aan de indecision candle die zich bovenop een resistance zone vormt, dan heb je een goede entry. In dit geval zit dat er dus zo uit:

entry-price-action
Entry onder de low en resistance zone

 

Zoals je kunt zien is dit nog steeds een keurige risk vs reward. RUim boven de 1:1.5. En dit is een trade die ik zonder blikken of blozen zou nemen. Als we kijken naar hoe deze trade uiteindelijk is verlopen, dan hadden we een leuke winst gemaakt.

entry-stop-target-trade
De gehele trade

Zie je trouwens hoe de prijs op vijfde candle na de entry nog helemaal terugkwam naar de resistance zone en hoe deze geholpen heeft als barrìere? Dat is dus precies wat ik bedoel.

En uiteindelijk had de prijs vrij baan naar beneden om het target te halen.

Samenvatting

Plaats je stop loss achter 2 muren. Namelijk support/resistance zone en de laatste high of low. Zet je take profit order op een plek waar de prijs niet onderweg gehinderd kan worden. Dus net boven support of net onder resistance. En plaats (bij een short trade) je entry net onder de low of (bij een long trade) net boven de high van de indecision candle.

Als je risk/reward dan minimaal 1:1.5 is, heb je een lekkere trade te pakken. De beste manier om dit onder de knie te krijgen is door veel te oefenen.

Open gratis Plus500 demo account76.4% van de retail CFD accounts verliest geld

 

Heb je vragen over entries, stops en profit targets? Let me know!