Flatex review en ervaringen 2022, Beleggen tegen €0,- transactiekosten?

Jetzt geht’s los! Dit is de mega Flatex review, waarin ik zoals als altijd mijn persoonlijke ervaringen deel. Dit keer een nieuwe Duitse broker. Beleggen tegen €0,- transactiekosten, dus ideaal voor de zuinige Hollandse belegger zou je zeggen…


 UPDATE: Flatex gaat transactiekosten rekenen aan hun klanten. 

Bij eToro handel je nog wel gewoon met 0% commissie op aandelen. Maak hieronder een demo account aan om het platform uit te proberen.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten zijn van toepassing. Voor meer informatie: etoro.com/trading/fees.

Lees hier mijn uitgebreide eToro review.


Zoals als altijd weer een belachelijke hoeveelheid informatie in deze Flatex review, dus pak een biertje en gebruik vooral de inhoudsopgave hieronder om te navigeren.

Oh en nu je er toch bent… maak alvast even een account aan, dan kun je meekijken en klikken met deze Flatex review. Kost je een minuutje. Gebruik de knop hieronder.

 UPDATE: Flatex rekent inmiddels transactiekosten! 

Probeer een betrouwbare broker die 0% commissie rekent op aandelen:

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten zijn van toepassing. Voor meer informatie: etoro.com/trading/fees.

Gelukt? Oké top, let’s go!

Wat is Flatex en wie zitten erachter deze club?

Ik moet even eerlijk met je zijn; ik had echt geen idee dat Flatex bestond! Toevallig wees een bevriende trader mij op een reclame die in Nederland op de radio is momenteel. En ik moet je zeggen dat ze het qua marketing echt geniaal doen.

Ik bedoel; als Duitse broker je Nederlandse website knaloranje maken, met teksten als “Jetzt Geht’s Los”, is toch hilarisch?

Hilarische marketing van Flatex
Hilarische marketing van Flatex

Flatex is dus een Duitse broker en onderdeel van het beursgenoteerde FinTech Group AG. Ze zitten in Frankfurt am Main, wat gezien wordt als de financiële hoofdstad van het Europese vasteland. Daarnaast hebben ze nog 9 andere kantoren in Duitsland en Oostenrijk.

Het lijkt erop of er (nog) geen fysiek kantoor in Nederland is, maar ze hebben al wel een Nederlands telefoonnummer voor de helpdesk. Kom ik straks nog uitgebreid op terug.

Actief sinds de jaren 80

Als we dan helemaal teruggaan in de geschiedenis van Flatex, dan zien we dat ze in de jaren 80 begonnen zijn als softwareleverancier voor de financiële sector.

In de nineties gingen ze nog een stapje verder en zijn ze een van de grondleggers geweest van het online bankieren in Duitsland. Deze jongens weten dus wat ze doen.

Flatex is online broker sinds 2006

Na al die succesvolle projecten moet er iemand ergens binnen de organisatie op een bepaald moment zoiets geroepen hebben:

Hallo Freunde, das ist ja alles supergeil, aber wir können diese Scheiße auch selbst machen, oder?

En in 2006 begon Flatex dan ook met het aanbieden van online broker diensten. Eerst in Duitsland, 4 jaar later in Oostenrijk en nu dus ook in Nederland.

Zie ook deze bedrijfsvideo:

In de afgelopen jaren heeft dat voor indrukwekkende cijfers gezorgd:

 • Meer dan 80 miljoen transacties (waarvan 12.5 miljoen in 2018)
 • Ruim 275.000 klanten (en dan moet Nederland nog komen)
 • 11 miljard aan effecten in bewaring
 • Boven de 1 miljard aan rekening courant van klanten

Ruim aanbod

Qua producten zit het wel snor bij deze broker. Alleen de futures en opties moeten nog worden uitgerold op het moment van schrijven, maar dat zal niet lang meer duren.

Dit zijn de huidige instrumenten:

 • Aandelen
 • Obligaties
 • Fondsen
 • ETF’s / trackers
 • Turbo’s
 • CFD’s

Mooie selectie, maar ik mis wel de crypto’s! Zou leuk zijn als ze die nog toevoegen aan het CFD aanbod.

Update: Een oplettende Twitter volger wees me op het feit dat een verschil in aanbod is tussen Binck en Flatex. Dus dit is wel een puntje om voor jezelf na te gaan als je een overstap overweegt.

Wie zit er achter Flatex?

Behoorlijk wat geschiedenis dus en prachtige cijfers. Allemaal pluspunten voor deze Flatex review. En wat ook opvalt is dat ze alles in eigen beheer doen. Niks geen outsourcing. Zelfs de datacenters zijn in eigen beheer!

Saillant detail is dat de de oud directeur van BinckBank Jeroen Sonsma sinds kort de scepter zwaait.

Zou dat iets met de toetreding tot de Nederlandse markt te maken hebben?

Jeroen Sonsma ex-BinckBank
Jeroen Sonsma ex-BinckBank

Hoe denken de experts over deze broker?

Ik vind het altijd leuk om te kijken wat de rest van de wereld van een bepaalde broker vindt, dus dat doe ik ook in deze Flatex review.

De awards van Flatex
De awards van Flatex

Is Flatex betrouwbaar?

De vraag of Flatex betrouwbaar is heb ik al een beetje beantwoord met de bedrijfsinformatie hierboven. Zo op het eerste gezicht lijkt het een hele solide club, met een zeer sterke marktpositie en een indrukwekkende geschiedenis.

Maar ik ga nog wat verder. In dit onderdeel kijk ik naar de regulering, veiligheid en of eventuele claims die gemaakt worden ook daadwerkelijk kloppen.

Regulering en vergunningen

De Flatex Bank AG (ja, ze zijn hun eigen bank!) staat onder toezicht van de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Dit is de AFM van Duitsland. Dit is de link naar de inschrijving.

De BaFin heeft strenge regelgeving en moet zich ook houden aan Europese regels, dus dat is prima voor elkaar. Pluspunt in deze Flatex review.

Houd er wel rekening mee dat specifieke regels van de AFM niet van toepassing hoeven te zijn op Flatex. Ze vallen dus alleen onder Duits toezicht.

Hoe veilig is je geld bij Flatex?

Je geld is verzekerd door het Duitse depositogarantiestelsel (mooie Scrabble woord!), zoals we dat in Nederland ook kennen. Concreet houdt dit in dat je gecompenseerd wordt tot €100.000 mocht er iets met Flatex gebeuren. Nog een voordeel van het feit dat Flatex zijn eigen bank is. Beter kan niet.

Zieke beveiliging van je Flatex account

Dit verdient toch wel even een apart hoofdstukje, want man wat zit het dicht geramd zeg. Fort Knox is er niks bij!

Ze hebben zelfs hun eigen beveiligings app ontwikkeld die je gebruikt om in te loggen wanneer je eenmaal een account hebt. Flatex Xsecure heet het en het werkt als een trein.

Flatex Xsecure app
Flatex Xsecure app a.k.a. Fort Knox

Hoe zit het met de claims over €0,- transactiekosten?

Dit is toch wel de hamvraag. Simpel gezegd hoeft Flatex zich niet aan het Nederlandse provisieverbod te houden. Dat verbod is in 2014 ingevoerd omdat adviseurs en vermogensbeheerders niet altijd de beste producten aan hun klanten adviseerden, maar de producten met de hoogste commissies. Boefjes!

Voor brokers buiten Nederland geldt dit verbod niet. Dat betekent dat Flatex kan kiezen voor een constructie, waarbij ze betaald krijgen voor het doorzetten van hun orders aan een specifieke partij. In dit geval is dat Tradegate.

Flatex krijgt dus een vergoeding voor het volume dat ze naar Tradegate sturen, waardoor ze hun eigen klanten niet hoeven te laten betalen voor de transactie. Lekker voor de klant zou je zeggen, maar het “probleem” zou kunnen zijn dat de broker kiest voor de partij die de beste commissie betaalt i.p.v. de beste spreads (verschil tussen bied en laat) voor hun klanten.

Potentieel zou je dus ondanks het gebrek aan transactiekosten als klant toch meer kunnen betalen, omdat je gewoon een slechte koers krijgt.

Jeroen Sonsma zegt hierover tegen het Financieel Dagblad:

Tradegate geeft een heel krappe markt af en Flatex klanten krijgen concurrerende spreads.

En dat heb ik natuurlijk even gecheckt en de resultaten zijn verrassend!

Op het moment van schrijven zijn dit een aantal random spreads:

AssetFlatex spreadDeGiro spread
Heineken€0,04€0,06
GDX ETF€0,04€0,10
Fintech AG€0,10€0,08
XBTE Bitcoin Tracker€4,44€2,98

Op de eerste twee is de spread bij Flatex lager. Ironisch genoeg is de spread op hun eigen aandeel (Fintech AG) iets groter dan bij DeGiro en op de Zweedse Bitcoin Tracker is de Flatex spread zelfs een flink stuk hoger.

Dus ben je goedkoper uit?

Nogmaals dit is een momentopname en uiteindelijk zou je, voor een echte vergelijking, aan het eind van het jaar moeten kijken welke trades je hebt gemaakt en waar je qua spread goedkoper uit was geweest.

Je kunt natuurlijk voor jezelf een tijdje bijhouden wat de spread verschillen zijn op assets die jij veel verhandelt. Ook je positiegrootte speelt hierbij een rol. Er is uiteraard een kantelpunt waarop eenmalige transactiekosten goedkoper zijn dan het verschil in spread.

Nog even voor de DAX traders: Flatex hanteert een 2 punten spread op de DAX30 CFD. Hiervoor zijn duidelijk goedkopere opties te vinden.

Conclusie betrouwbaarheid Flatex

Wanneer ik al deze info bij elkaar optel durf ik de conclusie te trekken dat Flatex betrouwbaar is.

 • Indrukwekkende geschiedenis
 • Bestuur met ervaring
 • Meerdere malen verkozen tot beste broker
 • Strak gereguleerd door Duitse toezichthouder
 • Eigen bank dus tegoeden verzekerd tot €100.000
 • Claims kloppen en worden niet opgevangen door extreme spreads

Over die €0,- transactiekosten kun je zeggen wat je wil. Sommigen vinden het misschien ondoorzichtig, maar naar mijn mening maakt Flatex gewoon gebruik van een slimme constructie, die Nederlandse brokers niet tot hun beschikking hebben.

UPDATE: Flatex rekent inmiddels transactiekosten. Probeer een broker die 0% commissie rekent op aandelen:

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten zijn van toepassing. Voor meer informatie: etoro.com/trading/fees.

Ervaringen met het handelsplatform

Even vooropgesteld; ik ben zelf volledig overgestapt naar TradingView voor mijn technische analyse en charting, dus ik heb niet zoveel meer te maken met de interfaces van verschillende brokers. Behalve dan voor het inkloppen van de orders.

Flatex maakt gebruik van 2 handelsplatformen. De eerste is het WebFiliaal, waarin je je portefeuille kunt bijhouden en orders kunt plaatsen. Dit platform doet wat het moet doen. Het is overzichtelijk, werkt goed op mobiel en de orderflow is logisch ingedeeld.

Verder doet het platform niks op het gebied van technische analyse. Je kunt dus niet tekenen op je charts of studies maken. Vergelijkbaar met het platform van bijvoorbeeld DeGiro.

Handelsplatform Webfiliaal
Handelsplatform Webfiliaal

Speciaal CFD trading platform

Naast het Webfiliaal hebben ze ook een speciaal platform voor CFD trading, dat over veel meer mogelijkheden beschikt, zoals:

 • Tekenen op charts
 • Indicatoren toevoegen
 • Eigen indeling maken van trading omgeving
 • Traden vanaf charts

Op zich werkt dit prima en het is ook overzichtelijk, maar als je het vergelijkt met TradingView is het nog steeds vrij beperkt. Er is ook nog een CFD2GO app, wat een mobiele versie is van dit platform.

CFD Tradingplatform
CFD Tradingplatform

Flatex app

Van de web platforms ben ik niet zo onder de indruk. Ze doen wat ze moeten doen en daar houdt het wel mee op. Hun mobiele app is daarentegen wel echt heel chill.

Flatex app
Flatex app

De app blinkt uit in eenvoud. Alles is goed leesbaar en het draait als een tierelier. Zeker weer een pluspunt in deze Flatex review.

Aanmeldingsprocedure en geld storten bij Flatex

De aanmeldprocedure is gezien de strenge regels een serieus verhaal, maar deze broker maakt het zo makkelijk mogelijk. Belangrijk puntje voor de CFD traders is dat je wel even je risicoklasse op maximaal moet zetten. Anders is deze manier van traden niet beschikbaar.

Doe dit uiteraard alleen als je ervaring toereikend is.

Risicoklasse voor CFD trading
Risicoklasse voor CFD trading

Geld storten bij Flatex kan alleen via bankoverschrijving. Omdat ze hun eigen bank zijn krijg je een eigen Duitse bankrekening waar je geld naar over kunt maken. Dingen als PayPal of iDeal zijn niet beschikbaar. Minpuntje!

Tegoeden bij Flatex uitbetalen

Hiervoor geldt hetzelfde als bij de overboekingen, dus ook dit gaat via de bank. Ook hier geen opties voor bijvoorbeeld creditcard of een online payment provider.

Er zitten trouwens geen kosten verbonden aan geld storten en opnemen. Tevens is er geen minimumbedrag voor deze transacties.

Ervaringen met de klantenservice

Persoonlijk ben ik fan van Live Chats en verbaasde me er over dat deze helpdeskfunctie niet beschikbaar is bij Flatex. Dat is trouwens het enige minpuntje, want wat een geweldige customer support bieden ze via de telefoon.

Ik belde met een vraag over wachtwoorden en kreeg vrijwel direct een Nederlandse medewerker aan de lijn.

Geen wachttijd!

Iets wat je misschien wel zou verwachten bij een broker die net in Nederland is begonnen en veel nieuwe aanmeldingen ontvangt momenteel.

Uiteraard heb ik nog even wat technische vragen gesteld en de medewerker beantwoordde deze probleemloos. Ik kon merken tijdens het gesprek dat er veel kennis zit bij de customer service. Zeker weer een pluspunt.

Ik moest trouwens wel wat langer wachten voor ik antwoord kreeg op een vraag per e-mail. Dit duurde 3 uur en 12 minuten.

Flatex recensies van bestaande klanten

Wat ik ook altijd leuk vind om te checken is hoe bestaande klanten een broker beoordelen. Ze zijn net begonnen in Nederland dus we zullen het voor nu met de reviews moeten doen van onze oosterburen.

Hier twee recente Flatex reviews van klanten die vinden dat het beter kan.

Negatieve Flatex review
Negatieve Flatex review

En hier twee positieve recensies:

Positieve Flatex review
Positieve Flatex review

Gemiddeld scoort deze broker momenteel een 6.4 op Trustpilot. Dat lijkt misschien wat karig, maar vergeet niet dat een hoop brokers er veel slechter vanaf komen op dit soort beoordelingswebsites.

Dat komt voor een groot deel door beleggers die de broker de schuld geven van hun verlies. Als je dan bedenkt dat 80% van de traders geld verliest dan is een voldoende al heel wat.

Flatex €100 welkomstbonus

UPDATE: De Flatex €100 gratis bonus is inmiddels afgelopen, maar er is een een nieuwe actie waarbij je tot €175 terugkrijgt!

Meer informatie vind je hier…

Voordelen van traden en beleggen bij Flatex

Hieronder de belangrijkste pluspunten van deze Flatex review:

 • €0,- transactiekosten (duh!)
 • Onderdeel van een solide bedrijf
 • Veel ervaring in bestuur en bedrijfsgeschiedenis
 • Eigen bank, dus verzekerd tot €100.000
 • Onder toezicht van Duitse financiële waakhond
 • Zeer goede accountbeveiliging
 • Competitieve spreads
 • Ruim aanbod ook in CFD’s
 • Deskundige klantenservice in het Nederlands

Nadelen en verbeterpunten

Er valt ook zeker nog wat te verbeteren op basis van mijn Flatex ervaringen tot nu toe:

 • Handelsplatform maakt weinig indruk
 • Beperkte mogelijkheden voor technische analyse
 • Geen CFD’s op crypto
 • Alleen bankoverschrijving mogelijk
 • Geen Live Chat (wel meesterlijke telefonische support)

Eindconclusie van deze Flatex review

Gratis bestaat niet zegt men weleens en daar ben ik het meestal mee eens. Maar ik ben het voorlopig niet eens met de voorbarige reacties die doelen op dat ze “het dan wel ergens anders vandaan halen”.

Dat doen ze wel, maar ze lijken het niet bij de klant te halen.

Flatex maakt gewoon gebruik van een constructie die Nederlandse brokers niet tot hun beschikking hebben. Hierdoor kunnen ze daadwerkelijk €0,- transactiekosten aanbieden zonder dat terug te verdienen uit hogere spreads.

Ik houd hierbij wel een slag om de arm, want als ik hun was zou ik ook mijn spreads laag houden in de opstartfase als iedereen reviews aan het schrijven is. Mochten de spreads echter zo blijven, dan zullen de huidige Nederlandse brokers zich oprecht zorgen gaan maken.

Mijn ervaringen zijn tot nu toe zeer positief. Voor de doorgewinterde CFD trader zijn er betere alternatieven. Maar beleggers die nu bij Binck of DeGiro zitten moeten naar mijn mening echt even een account aanmaken om te vergelijken.

 UPDATE: Flatex rekent inmiddels transactiekosten! 

Probeer een betrouwbare broker die 0% commissie rekent op aandelen:

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten zijn van toepassing. Voor meer informatie: etoro.com/trading/fees.

Deel dit bericht met je netwerk en stel hieronder gerust je vragen over deze Flatex review.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Seerwan
Seerwan
2 jaren geleden

Ik heb juist gebruik gemaakt van de Flatex aanbieding. Omdat dit voor mij nieuw was, vond ik lastig om alles goed te activeren in het begin, ik heb uiteindelijk maar gebeld met de klantenservice van flatex en heb gesproken met een zeer vriendelijk behulpzame dame (Petra) en met haar hulp heb ik mij account vrij snel en volledig goed geactiveerd binnen 10min. tijd, daarbij was haar uitleg zeer helder en makkelijk te begrijpen.

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Seerwan

Super! Mijn ervaringen met de Flatex klantenservice zijn ook prima. En die 100 euro gratis als welkomstbonus is natuurlijk helemaal top! 👌

Ernest Mattan
Ernest Mattan
2 jaren geleden

Rekent flatex transactiekosten aan in Belgie?

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ernest Mattan

Hi Ernest, Flatex Nederland is ook beschikbaar voor wie in België woont en ook daar gelden de 0% transactiekosten.

eToro biedt tegenwoordig trouwens ook beleggen met 0% commissie aan. Klik hier voor meer info…

Deze broker accepteert als het goed is ook Belgen voor hun non-leveraged accounts.

Bram van der Sluis
Bram van der Sluis
2 jaren geleden

Ik vindt het drama realtime koersen kloppen niet, market orders worden later uitgevoerd.
Veel te weinig aanbod van aandelen enz…
Alles weer verkocht en weer terug naar de oude broker.

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bram van der Sluis

Realtime koersen en market orders kan ik weinig over zeggen. Ik trade niet actief bij Flatex en heb voor de review alleen limiet orders gebruikt. Kwalijke zaak als dat een blijvend probleem is.

Aanbod ben ik zeker met je eens, dat is vergeleken bij andere brokers (nog) te karig.

Dank voor je toevoeging Bram! 🙂

Joost Thissen
Joost Thissen
2 jaren geleden

Ik handel alleen in aandelen en turbo’s. Bij aandelen hanteert Flatex koersen van Tradegate met een fikse spread. Een voorbeeld: Beter Bed.
Nu, dinsdag 11-02-2020 om 12.000 uur hanteert Flatex een biedkoers van €2,36. De laatkoers is €2,39.
Als op dit moment iemand 1000 aandelen BB koopt en een ander verkoopt er evenveel, is de spread voor Flatex: 1000 * 0,03 = €30,=
Bij Degiro zou dat 2 keer €2,= (en een paar duppies) aan transactiekosten zijn.

Hoezo zou Flatex geen transactiekosten rekenen? Die zitten dubbel en dwars verwerkt in de spread op Tradegate.

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost Thissen

Bedankt voor je reactie Joost. Zojuist even gekeken bij DeGiro en daar is de spread momenteel €0,05, dus 2 cent meer per aandeel dan bij Flatex die €0,03 hanteert voor hetzelfde aandeel, plus de transactiekosten van 2x €2.

In dit geval was je dus duurder uit geweest bij DeGiro.
comment image