Geld verdienen als de prijs van Bitcoin daalt? Stap voor stap uitleg

Een van de meest winstgevende trades die ik dit jaar heb gemaakt was op de daling van Bitcoin. Met Bitcoin kun je namelijk net zo makkelijk verdienen aan een crash als aan een stijging van de koers.

In deze uitgebreide handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je winst kunt maken als de prijs van Bitcoin daalt.

Waarom daalt de prijs van Bitcoin?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe het komt dat de prijs van Bitcoin daalt. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

 • Nieuws / emotie
 • Technische analyse
 • Manipulatie door Whales

Slecht nieuws

Als er slecht nieuws uitkomt dat betrekking heeft op Bitcoin of crypto in het algemeen, dan zal de prijs van Bitcoin dalen omdat men besluit te verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbod op het verhandelen of bezitten van Bitcoin in een bepaald land.

Of wanneer er iets gehackt is, zoals het MtGox drama, waarbij de prijs van Bitcoin binnen hele korte tijd met 23% daalde.

Technische analyse

Ik heb toevallig gisteren een heel stuk geschreven over technische analyse. Bij deze manier van voorspellen kijken heel veel traders naar dezelfde signalen. Dit zorgt ervoor dat er er op bepaalde momenten veel dezelfde beslissingen worden genomen, omdat iedereen naar dezelfde grafiekjes zit te loeren.

Dit zorgt voor een soort self fulfilling prophecy, waardoor de prijs van Bitcoin zal dalen omdat iedereen op hetzelfde moment dezelfde beslissing neemt om te verkopen.

Manipulatie door whales

Deze is een beetje controversieel, omdat het impliceert dat de markt wordt beïnvloed, maar ik geloof er zeker in dat het gebeurt. Whales zijn mensen met heel veel Bitcoins en als je ergens heel veel van hebt, dan kun je die positie gebruiken om de markt te manipuleren.

Een voorbeeld hiervan is dat je als whale ineens veel Bitcoins tegelijk verkoopt. Hierdoor ontstaat er paniek op de markt. In deze kettingreactie besluiten steeds meer mensen te verkopen, waardoor de prijs verder dumpt. Het doel van de whale is om de prijs zover te laten dumpen dat hij zijn Bitcoins goedkoper kan terugkopen.

Hoe kun je geld verdienen als de prijs van Bitcoin daalt?

De makkelijkste manier om winst te maken tijdens een daling van Bitcoin is door een CFD, oftewel een contract for difference. Hierbij krijg je de Bitcoins niet echt in bezit, maar speculeer je op de stijging of daling van de onderliggende waarde.

Met een CFD kun je long gaan (kopen als de prijs stijgt) en short gaan (verkopen als de prijs daalt). Kopen is logisch, maar hoe kun je iets verkopen wat je niet hebt?

Uitleg short gaan

Bij short gaan leen je de waarde van je broker en verkoop je het direct. Als je de trade sluit moet je de geleende waarde terug betalen aan je broker, maar omdat de waarde is gedaald kun je goedkoop terugkopen en mag je het verschil in je zak steken.

Dit gaat allemaal automatisch als je bij je broker op de verkoop knop klikt, maar toch even een voorbeeldje:

Stel ik leen van jou een fiets die op dat moment €100 waard is. Zodra ik jouw fiets heb geleend verkoop ik hem direct voor €100 aan iemand anders. Vervolgens komt er een nieuw type fiets op de markt, waardoor jouw fiets nog maar €80 waard is. Ik besluit jouw fiets terug te kopen voor de nieuwe waarde van €80. Ik geef jou de fiets terug en steek €20 in mijn zak als winst.

Nogmaals, dit proces gaat allemaal automatisch op de achtergrond als je op verkopen klikt bij je broker.

Wat heb je nodig om te profiteren van een daling van Bitcoin?

Eigenlijk heb je maar drie dingen nodig om geld te verdienen als Bitcoin daalt:

 • Een trading signaal (bijvoorbeeld een slecht nieuwsbericht)
 • Een broker waar je short kun gaan op Bitcoin
 • Geld om in te zetten

Mijn favoriete broker om Bitcoin te shorten is Libertex. Dus voor deze handleiding gebruik ik hun platform. Als je mee wil doen, maak dan even een gratis demo account aan:

Risicowaarschuwing: Het beleggen in hefboomproducten zoals CFD’s bevat een aanzienlijk risico op verliezen en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. 70,8% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Het beleggen in dergelijke producten is risicovol en u kunt al uw geïnvesteerde vermogen verliezen.

Stap 1: Inloggen op het handelsplatform

Log in op je account en tik in het zoekveld Bitcoin. Klik op het bovenste zoekresultaat.

Zoek naar Bitcoin
Zoek naar Bitcoin

Stap 2: Short positie openen op Bitcoin

Klik op Open positie.

Open Bitcoin positie
Open Bitcoin positie

In het volgende scherm kun je nu je positie instellen.

Bitcoin positie instellen
Bitcoin positie instellen
 1. Hier vul je het bedrag in dat je wil inzetten. In dit voorbeeld €50
 2. De hefboom. Hiermee kun je een grotere positie openen dan je inzet. in dit geval x10
 3. Het bedrag dat je minimaal op je rekening moet hebben op deze trade te openen
 4. De transactiekosten
 5. Bedrag waarop je winst wil nemen (mag je ook open laten)
 6. Bedrag waarop verlies wil nemen als Bitcoin toch gaat stijgen (stop loss)
 7. Klik op de knop Verkopen

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een short trade geopend met een inzet op de daling van Bitcoin! 🙂

Stap 3. Positie sluiten of aanpassen

Je trade is nu actief en we hopen natuurlijk dat Bitcoin nu gaat zakken. Als je een winst en verlies bedrag hebt ingevuld, hoef je nu niets meer te doen.

Als Bitcoin daalt wordt je trade automatisch gesloten op het door jou gekozen winstbedrag. Mocht Bitcoin to stijgen, dan wordt je trade automatisch gesloten als het bedrag is bereikt wat je als verlies hebt ingevuld.

Heb je geen winst of stop loss ingevuld of je wilt de bedragen aanpassen, dan kan dat. Klik hiervoor op je naam/email rechts bovenin en klik daarna op Actieve transacties. Of kijk bij je open posities in de zijbalk. In het scherm wat zich vervolgens opent kun je de positie aanpassen of handmatig sluiten.

Bitcoin trade aanpassen
Bitcoin trade aanpassen

Niet alleen winst maken als Bitcoin daalt

Je hebt nu gezien hoe het werkt en het leuke is dat je dit niet alleen met de daling van Bitcoin kunt doen. Zo heb ik een paar maanden terug een hele mooie trade gemaakt op Facebook toen het privacy schandaal aan het licht kwam. De prijs van het aandeel Facebook stortte in en ik was er net op tijd bij.

Tot zover deze handleiding. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties. Ik zou zeggen ga er lekker mee oefenen op een demo account.

Risicowaarschuwing: Het beleggen in hefboomproducten zoals CFD’s bevat een aanzienlijk risico op verliezen en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. 70,8% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Het beleggen in dergelijke producten is risicovol en u kunt al uw geïnvesteerde vermogen verliezen.

En laat me weten wat jouw resultaten zijn in de reacties!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties