Grafiekpatronen: Complete handleiding voor chart pattern trading

Technische analyse d.m.v. grafiekpatronen (of chart patterns op z’n Engels) is een leuke en speelse manier om de markt te analyseren. Grafiekpatronen kunnen jou als daytrader helpen reversals en continuations te spotten. Daarnaast kunnen deze chart patterns lange termijn beleggers helpen om op het juiste moment in en uit te stappen.

In deze mega handleiding leer je alles wat je moet weten over grafiekpatronen.

Voor we beginnen kun je via onderstaande link een gratis Cheat Sheet downloaden, met daarop de belangrijkste grafiekpatronen. Print hem uit en hang ‘m boven je bed! 🙂

Als je hieronder op de Facebook of Twitter knop klikt om te liken of te tweeten, komt daarna gelijk de download knop in beeld.

Gebruik de inhoudsopgave hieronder om gemakkelijk te navigeren.

Uitleg grafiekpatronen

Technische analyse patronen laten eigenlijk de gezondheid of de staat van de markt zien. Ze helpen ons als traders en beleggers om in te schatten of de trend zich voort zal zetten (continuation) of om zal draaien (reversal).

Even wat achtergrond…

Er zijn dagelijks duizenden, misschien wel miljoenen spelers actief op de financiële markten. Professionals, bedrijven, retail traders en keukentafelbeleggers.

Hij is hier wel vaker voorbij gekomen, maar voor de lezers die hem nog niet kennen…

Boek Trading in the Zone
Aanrader!

Mark Douglas van het boek Trading in The Zone zegt dat alle mensen gedragspatronen ontwikkelen. Dus ook traders en beleggers. En een groep mensen die interactie met elkaar heeft (bijvoorbeeld op de beurs) vormt samen collectieve gedragspatronen.

Bestel Trading in the Zone bij Bol.com…

Met andere woorden; mensen acteren en reageren op basis van hun verleden op een vergelijkbare en voorspelbare manier in de toekomst.

En als we het dan toch over het verleden hebben is het misschien leuk om kort naar de geschiedenis te kijken…

History doesn’t always repeat itself, but it often rhymes.

Mark Twain

Het leven is onvoorspelbaar en verandert continu. Er zijn zo ongelooflijk veel verbindingen die de omstandigheden voortdurend veranderen, dat het nooit exact na te bootsen is zoals een experiment in een laboratorium.

Daarom moeten we in bredere patronen denken, want patronen herhalen zich makkelijker dan individuele gebeurtenissen.

Statistische betrouwbaarheid

Deze filosofie kun je ook doortrekken naar koersgrafieken, waarop de overgangen tussen up- en downtrends vaak aangekondigd worden door herkenbare prijsbewegingen. Die koersbewegingen vormen grafiekpatronen die zichzelf herhalen met een zekere statistische betrouwbaarheid.

En daar zijn wij als traders en beleggers naar op zoek!

Je wilt een edge en een voordeel voor jezelf creëren, waarmee je bijvoorbeeld meer trades wint dan verliest, zodat je op de lange termijn consistent winst maakt.

Een belangrijke reden waarom bepaalde chart patterns ontstaan, is omdat traden een emotioneel spelletje is. En krachtige emoties zoals angst en hebberigheid veranderen nu eenmaal niet.

En weet je wat nu zo tof is?

Grafieken bieden ons de perfecte omgeving om deze patronen te vinden, want de charts zijn visuele weergave van alle koop en verkoop activiteit.

Mocht je nog geen charting platform gebruiken, dan kan ik je TradingView aanraden. Gratis grafieken en technische analyse tools voor alle financiële markten. Super intuïtief!

Open hier voor een gratis TradingView account…

Simpel gezegd: collectieve gedragspatronen = grafiekpatronen. Later in deze handleiding zul je leren hoe je deze chart patterns kunt herkennen, maar voor nu splits ik ze eerst op in twee soorten…

1. Reversal patronen

Reversal patronen kondigen een mogelijke verandering aan van een uptrend naar een downtrend en andersom.

Deze reversal grafiekpatronen zijn ook weer op te splitsen, namelijk in top en bottom formaties.

 1. Een reversal patroon met een top formatie is een bearish signaal, dus mogelijkheid tot short gaan of verkopen
 2. Een reversal patroon met een bottom formatie is een bullish signaal, dus mogelijkheid om long te gaan of kopen

Een top reversal patroon kondigt een verandering aan in marktsentiment van optimisme, naar twijfel en vervolgens angst. De uptrend komt op die manier ten einde.

Aan de andere kant hebben we het het bottom reversal patroon wat ons vertelt dat traders en beleggers optimistischer worden en de downtrend zou kunnen omslaan naar een uptrend.

Dit is natuurlijk super waardevolle informatie om als belegger te hebben!

In beide gevallen beginnen reversal chart patterns meestal met een poging om de trend te voort te zetten, maar wanneer dit niet lukt zal de koersbeweging omkeren en is het reversal patroon officieel actief.

2. Continuation patronen

Veel traders en beleggers zweren bij het volgen van de trend en traden daarom altijd met de richting van de koersbeweging mee. Als jij zo’n trader bent dan weet ik zeker dat je hard zult gaan op continuation patronen.

Continuation patterns kondigen een tijdelijke pauze aan in de trend en geven aan dat de vorige richting van de koers zich zal voortzetten.

Of beter gezegd, ze bieden traders een mooie kans om in te stappen op een rijdende trein of het uitbouwen van een bestaande positie voor lange termijn beleggers.

En het wordt nog leuker…

Zodra de koop of verkoop activiteit terugkeert na de pauze, zullen gezonde trends zich niet alleen voortzetten in dezelfde richting, maar vaak zelfs versnellen!

Net als bij reversal chart patterns kun je continuation patronen ook opdelen in twee soorten. Namelijk bullish en bearish continuation patronen.

 1. Een bullish continuation patroon doet zich voor in een uptrend, dus we zoeken naar een long entry om te kopen
 2. Een bearish continuation patroon doet zich voor in een downtrend, dus we zoeken naar een short entry om te verkopen

Belangrijk om hierbij op te merken is dat sommige patronen zowel een continuation als een reversal kunnen signaleren, afhankelijk van de omstandigheden.

In deze handleiding heb ik de grafiekpatronen ingedeeld als reversal of continuation pattern, zoals ze zich normaal gesproken zouden moeten uitspelen. Geen enkele trading strategie is 100% accuraat en dit geldt ook voor grafiekpatronen.

De kracht van grafiekpatronen

Het grootste voordeel van chart patterns is natuurlijk dat ze ons koop- en verkoopsignalen geven. Zodra een grafiekpatroon compleet is (de koers is uit het patroon gebroken), weet je in welke richting je moet traden.

Maar grafiekpatronen geven je ook een take profit target waar je winst kunt nemen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de hoogte van het patroon gebruiken.

Hoogte van grafiekpatroon als take profit target
Hoogte van grafiekpatroon als take profit target

Wat ook tof is aan chart patterns is dat er geen lag is. Hiermee bedoel ik dat je niet achter de feiten aanloopt zoals bij de meeste indicatoren.. Indicators zijn meestal lagging en hobbelen feitelijk achter de huidige price action aan.

Nadelen van grafiekpatronen

Naast alle mooie voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan chart patterns. Allereerst moet je ze namelijk vinden! Dat is niet heel ingewikkeld, maar je zult wel moeten oefenen en je ogen moeten trainen op het spotten van de patronen.

Tip: Voor sommige traders helpt het om te switchen van candlesticks naar een lijngrafiek.

Daarnaast moet je geduld hebben en wachten op de juiste signalen. Ik heb het al vaker gezegd; traders zijn snipers. We wachten in de bosjes tot alle condities in ons voordeel zijn en pas dan halen we de trekker over.

En tot slot zijn grafiekpatronen nogal subjectief. Dat is niet altijd een slecht, maar het is wel iets waar je bedacht op moet zijn. Er is een gevaar dat je naar trades gaat zoeken die er niet zijn. Bijvoorbeeld omdat jij je persoonlijk bias laat meespelen of net een trade verloren hebt, waardoor je extra gebrand bent om een nieuwe te vinden.

De betrouwbaarheid van grafiekpatronen

Ik ga je uit de droom helpen… net als bij alles in traden en beleggen is niets 100% betrouwbaar. Dit geldt dus ook voor pattern trading.

En zoals ik daarnet al zei is het extra moeilijk om de betrouwbaarheid van patronen te toetsen, omdat ze subjectief zijn. Wat jij ziet als een vlagpatroon (flag pattern) hoeft dat niet direct voor een ander te zijn. Het is interpretabel en daarom verschillen de uitkomsten per trader of belegger.

Daarom is het belangrijk om naast de patronen uit je hoofd te leren, ook kennis te hebben van market structure, price action en niet te vergeten risk management.

Chart patterns geven ook valse signalen en hoe meer kennis je hebt, hoe beter je die valse signalen kunt filteren en je kapitaal kunt beschermen. Over het algemeen zijn de hogere time frames betrouwbaarder en zit daar minder ruis.

Reversal grafiekpatronen

In dit deel gaan we de reversal chart patterns behandelen, die je kunt gebruiken om in te stappen op een omkeer van de trend. Dus van bullish naar bearish voor short gaan en te verkopen. En van bearish naar bullish om te kopen en long te gaan.

Dubbele Top patroon (Double Top pattern)

We beginnen met de makkelijkste, veel voorkomende en daardoor in mijn ogen een van de meest effectieve patronen.

Het Dubbele Top patroon (Double Top pattern) doet zich voor aan het einde van een uptrend.

Voorbeeld van het Dubbele Top patroon
Voorbeeld van het Dubbele Top patroon

We lopen de setup even door om te zien hoe dit patroon zich vormt:

 1. De prijs maakt een nieuwe high, maar raakt resistance
 2. We zakken terug naar korte termijn support, aangezien traders winst nemen op hun long posities onder die resistance
 3. De kopers proberen het nog een keer, maar het lukt ze niet om die resistance te breken, waardoor we nog verder terugzakken en nieuwe lows maken.

Zodra de koers onder dit level sluit is het patroon compleet en is het een signaal voor het einde van de uptrend.

Dubbele Bodem patroon (Double Bottom pattern)

Het broertje van de Dubbele Top is het Dubbele Bodem patroon (Double Bottom pattern).

Voorbeeld Dubbele Bodem patroon
Voorbeeld Dubbele Bodem patroon

Dubbele Bodems doen zich voor aan het einde van een downtrend en signaleren een mogelijke switch naar een beweging omhoog.

Ik ga hem weer even bij langs:

 1. Koers maakt een nieuwe low, maar raakt support (steun)
 2. Sommige traders en beleggers zijn bang dat de trend ten einde is en sluiten hun posities, waardoor de pullback high ontstaat naar short term resistance
 3. De bears doen nog een wanhopige poging support te breken, maar de bulls nemen uiteindelijk toch de controle over. I.p.v. dat support gebroken wordt, schiet de koers voorbij de pullback high

Zodra de koers boven dit level sluit is het patroon compleet en is het een signaal voor het einde van de downtrend.

Hoofd en Schouder patroon (Head and Shoulders pattern)

Nee, dit heeft niks te maken met shampoo 😉 Het gaat hier over een koerspatroon dat gevonden kan worden aan einde van een uptrend. Zodra dit patroon is uitgespeeld, is de kans groot dat er een nieuwe downtrend wordt ingezet.

Waarom dit chart pattern Hoofd en Schouder patroon wordt genoemd is duidelijk te zien op de afbeelding…

Voorbeeld van Hoofd en Schouder patroon
Voorbeeld van Hoofd en Schouder patroon

Hier de uitleg van het Head and Shoulders pattern:

 1. Als gevolg van een stijgende markt bereikt de prijs zijn hoogtepunt. Daarna valt de koers iets terug en vormt de linkerschouder
 2. Vanuit de low van de linkerschouder begint een nieuwe bullish beweging, die duidelijk de high van de linkerschouder voorbij gaat. Hierdoor wordt het hoofd gevormd, waarna de prijs weer zakt
 3. De kopers maken nog een keer een move omhoog vanuit de low van het hoofd om de rechterschouder te maken. Deze piek is lager dan het hoofd en ongeveer gelijk aan de piek van de linkerschouder
 4. Vanaf de piek van de rechterschouder begint de koers weer te dalen en wanneer de neklijn (neckline) wordt gebroken is het patroon compleet

Nu hoor ik je denken: “WTF is een neklijn nu weer?” Heel simpel, het is de support lijn die je kunt trekken om de bodems van de twee schouders met elkaar te verbinden.

TradingView heeft hier trouwens een hele toffe tool voor:

Makkelijk Head & Shoulders tekenen in TradingView
Makkelijk Head & Shoulders tekenen in TradingView

Omgekeerd Hoofd en Schouder patroon (Inverse Head and Shoulders pattern)

Het head & Shoulders patroon is er ook in omgekeerde vorm, namelijk het Inverse Head and Shoulders pattern, oftewel het Omgekeerd Hoofd en Schouder patroon.

Dit grafiekpatroon is uiteraard de bullish variant van de gewone Head & Shoulders. Je vindt dit patroon aan de onderkant van een downtrend en het signaleert een mogelijke ommekeer in de trend van bearish naar bullish.

Zo ziet hij eruit:

Voorbeeld Omgekeerd Hoofd en Schouders patroon
Voorbeeld Omgekeerd Hoofd en Schouders patroon

Uitleg van deze omgekeerde setup:

 1. Tijdens een dalende markt stuit de prijs op tijdelijke bodem en stijgt daarna om de linkerschouder te maken
 2. Vanuit de high van de linkerschouder zakt de koers flink voorbij de vorige low om het hoofd van het patroon te vormen, waarna de prijs weer stijgt
 3. Een laatste beweging omlaag vanuit de high van het hoofd maakt het begin van de rechterschouder. Deze low zit hoger dan die van het hoofd en ongeveer gelijk aan die van de linkerschouder
 4. Vanaf de low van de rechterschouder gaan we weer omhoog en wanneer de neklijn (die de pullbacks verbindt) wordt gebroken is het chart pattern compleet

Stijgende Wig patroon (Rising Wedge pattern)

De wiggen (wedges) zijn de laatste reversal patronen, voor ik overga naar de continuation patterns. Het Stijgende Wig patroon (Rising Wedge) vormt zich wanneer de koers higher highs en higher lows maakt binnen een krimpende range die omhoog loopt.

Dat is een hele mond vol, dus kijk maar even naar deze afbeelding:

Voorbeeld Stijgende Wig patroon
Voorbeeld Stijgende Wig patroon

Het is bij dit grafiekpatroon belangrijk dat alle highs en lows mooi op een rijtje staan, zodat ze verbonden kunnen worden met een trendlijn. Je ziet duidelijk dat de onderste trendlijn steiler omhoog loopt dan de bovenste.

De price action wordt als het ware samengeknepen en de bedoeling is dat de koers uiteindelijk aan de onderkant uitbreekt. Als dat gebeurt, betekent dat het einde van de uptrend en is dat een mooie indicatie voor de switch naar een downtrend.

Dalende Wig patroon (Falling Wedge pattern)

Het verhaal is inmiddels bekend… het Dalende Wig patroon (Falling Wedge pattern) is de omgekeerde wereld van de Rising Wedge. De Dalende Wig wordt gevormd wanneer de koers lower highs en lower lows maakt binnen een krimpende range die naar beneden loopt.

Kijk maar:

Voorbeeld Dalende Wig patroon
Voorbeeld Dalende Wig patroon

Terwijl de prijs daalt binnen de Dalende Wig en de trendlijnen komen steeds dichter bij elkaar, tot ze elkaar raken. Op dat moment is er geen ruimte meer en is het de bedoeling dat de koers er aan de bovenkant uitgeknepen wordt.

Het lukt de bears niet om nieuwe lows te maken en de breakout is onvermijdelijk. De downtrend is over en een nieuwe uptrend begint. Op dat moment kunnen wij als traders en beleggers gaan zoeken naar een mooi koopmoment.

Continuation grafiekpatronen

We hebben de reversal patronen nu gehad, waarbij we zoeken naar een moment om op de trend switch te anticiperen. In dit onderdeel gaan we juist op zoek naar patronen waarmee we met de trend mee handelen. Oftewel continuations!

Bullish Flag pattern (Bullish Vlagpatroon)

Flag patterns komen vaak voor en zorgen vaak voor vuurwerk en explosieve moves. Daarnaast zijn ze makkelijk te spotten.

Zo ziet een Bullish Flag pattern eruit:

Voorbeeld van een Bull Flag
Voorbeeld van een Bull Flag

Ik loop de setup weer met je door:

 1. De flagpole (vlaggenmast) wordt vertegenwoordigd door een sterke bullish beweging, die een resistance (weerstand) heeft gebroken
 2. Na deze beweging consolideert de price action in een fase die uiteindelijk de flag (vlag) vormt. Deze bestaat uit twee parallelle trendlijnen die licht naar beneden wijzen, waardoor het een pullback wordt op de voorgaande beweging
 3. Zodra de prijs aan de bovenkant van de flag uitbreekt is het patroon compleet

Bearish Flag pattern (Bearish Vlagpatroon)

In het Bearish Flag pattern vinden we dezelfde onderdelen terug als in de tegenhanger, maar uiteraard is alles omgekeerd.

Kijk maar:

Voorbeeld van een Bear Flag
Voorbeeld van een Bear Flag
 1. De flagpole (vlaggenmast) is de heftige neerwaartse beweging die een support (steun) breekt
 2. Na deze beweging is er een fase van consolidatie, die de vlag vormt. Gemarkeerd op de afbeelding met twee parallelle trendlijnen, die licht omhoog lopen en zo een pullback vormen op de eerdere move
 3. Zodra de prijs uit de onderkant van de vlag breekt is het grafiekpatroon compleet en kun je wellicht short gaan

Tip van Flip: Vlaggen doen zich vaak voor na belangrijk nieuws dat een heftige beweging veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld bedrijfsresultaten.

Bullish Pennant pattern (Wimpel patroon)

Pennant patronen lijken erg op flags qua structuur. Sterker nog; op sommige sites wordt niet eens onderscheid gemaakt tussen deze twee. Hieronder leg ik je uit waarom er wel degelijk verschil zit tussen pennants en flags.

Kijk eerst even naar deze afbeelding:

Voorbeeld bullish Wimpel patroon
Voorbeeld bullish Wimpel patroon

De overeenkomsten met het Flag patroon lijken me duidelijk, maar zie je ook het verschil?

De consolidatiefase die we kennen als de vlag, is bij het Wimpel patroon minder intensief. De bears hebben veel meer moeite met het tegenhouden van de uptrend. Hierdoor lukt het niet om lower lows te maken zoals bij de vlaggen.

Met andere woorden; het Bullish Pennant patroon vertelt ons dat de kopers sterker zijn dan de verkopers tijdens de consolidatie.

De regels zijn verder vergelijkbaar met die van het Flag patroon.

Kijken we nog even naar het Bearish Pennant patroon:

Voorbeeld Bearish Wimpel patroon
Voorbeeld Bearish Wimpel patroon

Na de scherpe neerwaartse beweging waarbij een support werd gebroken, consolideert de koers in een krimpende range die lijkt op een driehoekige vlag (wimpel!).

Dit is echter een relatief korte consolidatie periode voor de prijs aan de onderkant uitbreekt. Het Bearish Pennant patroon is daarmee compleet en je kunt hier zoeken naar een entry om de downtrend verder uit te rijden.

Ascending Triangle pattern (Stijgende Driehoek patroon)

Het Stijgende Driehoek patroon is meestal bullish. Je kunt deze Ascending Triangle vinden in een periode van consolidatie tijdens een uptrend en tegen een sterke resistance aan.

Voorbeeld Stijgende Driehoek patroon
Voorbeeld Stijgende Driehoek patroon

De prijs maakt higher lows die we kunnen verbinden met een trendlijn aan de onderkant, maar het lukt de kopers niet om door de resistance daarboven te breken.

Je zou zeggen dat de uptrend waarschijnlijk voorbij is, maar als je goed kijkt zie je dat de price action weer samengeknepen wordt. De kopers winnen aan kracht en de verkopers raken langzaam uitgeput.

Uiteindelijk breekt de prijs uit aan de bovenkant van de Ascending Triangle, waarna vaak een flinke beweging ontstaat. De breakout maakt het patroon compleet en signaleert een koopmoment.

Descending Triangle pattern (Dalende Driehoek patroon)

De Dalende Driehoek is bearish en kondigt aan dat de downtrend zich waarschijnlijk zal voortzetten.

Zo ziet het Descending Triangle pattern eruit:

Voorbeeld Dalende Driehoek patroon
Voorbeeld Dalende Driehoek patroon

Dit koerspatroon is te herkennen aan de horizontale bodem, waar de prijs op een sterke support (steun) is gestuit. Aan de bovenkant zie je een dalende trendlijn, die de lower highs met elkaar verbindt.

Deze structuur wordt gecreëerd wanneer sterke bears de prijs naar beneden blijven drukken, terwijl zwakkere bulls de trend proberen om te keren. Uiteindelijk raken de kopers uitgeput en lukt het de verkopers om de prijs door support te pushen.

De breakdown maakt het Descending Triangle patroon compleet en op dat moment kunnen we op zoek naar een short entry.

We zijn er bijna en ik sluit af met de Rectangle patterns, ofwel de rechthoeken.

Bullish Rectangle pattern (Rechthoek patroon)

Rechthoeken zijn misschien wel de makkelijkste patronen om te herkennen op je grafiek.

Allereerst het Bullish Rectangle patroon:

Voorbeeld Bullish Rechthoek patroon
Voorbeeld Bullish Rechthoek patroon

Eigenlijk is deze rechthoek niets anders dan een range in een uptrend, die zich meestal vormt op of vlak voor een sterke resistance. Voor een bepaalde periode zijn de bulls en de bears aan elkaar gewaagd en gaat het gelijk op.

Op die manier ontstaat de range waar je een rechthoek omheen kunt tekenen. De onderkant van die Rectangle is support en de bovenkant resistance.

Zodra de kopers de controle overnemen zal de koers aan de bovenkant uitbreken. Het Bullish Rectangle patroon is dan compleet en we kunnen long gaan.

Bearish Rectangle pattern (Rechthoek patroon)

Het Bearish Rectangle patroon ziet er hetzelfde uit, maar vindt plaats in een downtrend, waardoor de gevolgen omgekeerd zijn.

Voorbeeld Bearish Rechthoek patroon
Voorbeeld Bearish Rechthoek patroon

Waarschuwing: Rechthoeken zijn typische voorbeelden van grafiekpatronen die zowel als reversal en continuation kunnen werken.

Gelukkig voor ons zijn er meerdere consolidatieperiodes binnen een trend en slechts één reversal, dus rectangles zijn in de regel vaker continuations dan reversals.

Tot slot wacht je natuurlijk op de breakout, waardoor je ook de kans op de juiste richting vergroot.

Welke grafiekpatronen zijn het beste voor daytrading?

Als je een daytrader bent, dan wil je snelle actie en vanuit mijn ervaring zijn de vlaggen en wimpels dan de beste grafiekpatronen. Denk maar eens aan hoe ze gevormd worden…

Eerst is er een scherpe beweging (vaak op basis van nieuws) die de vlaggenmast vormt. Daarna sluiten de traders die er als eerste bij waren hun posities, waardoor de vlag (pullback) ontstaat.

Dat is het moment dat traders die te laat waren op zoek gaan naar hun entry. Ze zien een bekend flag patroon ontstaan en stappen in op de break daarvan. Het volume is vaak ook een stuk hoger, zeker als het om een gepland nieuwsbericht gaat zoals earnings releases.

Grafiekpatronen traden: Entries, stops en targets

In de praktijk heb je voor je entry een paar opties:

 • Op de break van het patroon (agressief)
 • Wachten op de close van de candle die het patroon breekt (neutraal)
 • Instappen op de pullback naar het patroon (defensief en kans op gemiste trade)

Je stop loss zet je onder de breakout candle en voor je take profit target pak je de hoogte van het het patroon. 

Hieronder een voorbeeld van een Bull Flag patroon op het aandeel Plug Power.

Voorbeeld Bull Flag trade
Voorbeeld Bull Flag trade

Er wordt een hele dikke resistance gebroken door een krachtige opwaartse beweging. Dit vormt de vlaggenmast. Daarna krijgen we de consolidatie/pullback die de vlag zelf maakt.

Tot slot zie de breakout en daar vindt de trade plaats, dus daar zoom ik even op in.

Bull Flag trade ingezoomd

Dit is de trade:

 1. Entry op de break van de bull flag
 2. Stop loss onder de low van de breakout candle
 3. Take profit order op dezelfde hoogte als het grafiekpatroon (in dit geval zo’n 16%)

Met deze settings krijg je een mooie risk to reward ratio van 1:3 en hij had mooi uitgespeeld.

Uiteraard kun jij je eigen entry criteria toepassen, maar dit is een mooi uitgangspunt om grafiekpatronen te leren traden.

Oefen altijd eerst op een gratis demo account. Via onderstaande knop krijg je €10.000 virtueel geld om mee te traden.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Mocht je vragen hebben over grafiekpatronen stel ze dan hieronder in de reacties.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties