Hoe ziet de dag van een trader eruit? Check mijn dagelijkse routine!

Er werd mij laatst op een forum gevraagd hoe mijn dag als trader eruit ziet. Mijn antwoord riep allerlei nieuwe vragen op. Dus ik dacht laat er eens een blogpost over schrijven.

Meestal zit ik in de Zuid Amerikaanse timezone, maar ik ben ook vaak in Azië. Afhankelijk van waar ik ben verschilt mijn dagelijkse ritueel op sommige punten en ook dat neem ik natuurlijk mee in dit artikel.

Om te beginnen heb ik geen wekker. Ik word wakker van de zon op mijn gezicht of een haan en dat is meestal ergens tussen 6 en 8 uur. Daarna heb ik ongeveer de volgende routine…

Liter water naar binnen gooien

Gedurende de nacht droogt je lichaam uit. Dit geldt natuurlijk extra in warme landen en ik heb hekel aan airco (en ik drink veel rum), dus ik word vrijwel altijd wakker met een gigantische droge bek. Stap 1 is standaard elke ochtend een liter water (op kamertemperatuur) naar binnen kieperen.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet gelijk m’n telefoon check. Nieuws, mails, etc. kan allemaal wachten tot ik echt wakker ben. Ik kan dit serieus iedereen aanraden. Het geeft rust en je wordt niet gelijk de malle molen van deze idiote wereld ingetrokken.

Bak zwarte koffie en een peukie

Yeah I know. Roken is een van mijn slechte gewoontes. Ik rook niet veel en dat eerste sigaretje bij de koffie hoort er voor mij gewoon bij. Koffie drink ik zwart zoals het hoort en suiker is ongezond, dus zo compenseer ik dat peukie weer. 😉

Workout

Na de koffie ga ik een rondje hardlopen over het strand en doe ik wat push ups. Als ik niet aan de kust zit of in een stad als Kuala Lumpur of Bangkok, huur ik een serviced apartment waar een gym en zwembad bij zit en doe ik daar mijn workout.

Praatje maken

Een nomadisch bestaan kan eenzaam zijn als jij je afsluit voor je omgeving. Ik probeer altijd contact te maken met de lokale bevolking en mijn buren. De ochtend is daar een een goed moment voor. Dus als ik iemand tegenkom onderweg maak ik altijd even een praatje. Voetbal, het weer, vissen, maakt niet uit.

Douchen en ontbijten

Nadat ik (koud) gedoucht hebt eet ik fruit met yoghurt of leftovers van de dag ervoor. Hierbij drink ik uiteraard weer een bakkie. Dit is ook het moment dat ik mijn telefoon aanzet en begin met het beantwoorden van mails en social media berichten.

Economische kalender doornemen

Als ik in Zuid Amerika ben wil ik natuurlijk weten wat er die nacht in Europa is gebeurd en wat er op de agenda staat voor de VS. Als ik in Azië ben kijk ik ook naar de cijfers en data die voor Europa moeten gaan uitkomen, aangezien ik die sessie dan ‘s middags meepak.

Investing.com heeft een goede economische agenda.

economische-agenda

Lopende posities bekijken en nieuwe setups spotten

Op zondag screen ik mijn watch list en markeer ik nieuwe support en resistance levels op de daily time frame. Tevens pas ik bestaande levels aan op de meest recente data. Bij interessante setups zet ik alerts en als ze al verder gevorderd zijn op basis van mijn entry criteria zet ik eventueel pending orders.

Gedurende een reguliere trading dag monitor ik lopende posities en probeer ik nieuwe setups te spotten op basis van support en resistance levels en price action. Ik zoek dan specifiek naar reversals en continuations volgens mijn strategie.

Mocht je daar meer over willen weten, bekijk dan deze video.

Money time!

Op Curaçao is het 1 uur later dan New York, dus ik wacht tot de markt opengaat in de VS en de volatiliteit toeneemt voor ik nieuwe trades open. Dit kunnen swing trades zijn voor de langere termijn, maar als ik een mooie trend spot kan het ook zijn dat ik een uurtje continuations ga scalpen op de 5 minuten chart.

Voor het scalpen zet ik wel altijd een timer. Ik weet van mezelf dat ik na ongeveer 60 minuten mijn concentratie verlies en dat is dodelijk op de korte time frames, waar je heel snel beslissingen moet nemen.

In Azië pak ik de natuurlijk de lokale ochtendsessie mee en in de middag de ochtendsessie van de Europese markt. De VS sessie trade ik daar nauwelijks.

Warme lunch

Tussen de middag eet ik altijd warm. Dit is warme landen gebruikelijk en ik ben eraan gewend geraakt. Ik denk ook dat het beter voor je lichaam is om overdag de meeste brandstof te verbruiken. Deze maaltijd bestaat meestal uit rijst of noodles met een stukje vlees of vis (al dan niet zelf gevangen).

Hierbij drink ik in Zuid Amerika een glas rum met veel ijs en in Azië een fles bier.

menu-del-dia
Dit is wat je als lunch krijgt in Colombia voor €1,50. Inclusief soep van de dag en een fruitsap. Daar kun je zelf niet voor koken.

Werken aan mijn online projecten

Op Curaçao neemt de volatiliteit in de middag meestal flink af tegen het einde van de VS sessie en heb ik tijd voor mijn blog en andere online projecten, zoals mijn videocursus. Dit is ook de tijd dat ik vragen beantwoord van cursusdeelnemers en wat actiever ben op mijn Twitter kanaal.

Uiteraard houd ik hierbij altijd een schuin oog op de markt om te zien of er zich nog kansen voordoen.

In Azië is het na de lunch een soort tweede money time, aangezien de EU ochtendsessie dan van start gaat. Ik focus me in die sessie de laatste tijd vooral op de DAX, omdat veel van mijn Nederlandse volgers deze index traden.

Einde van de trading dag en tijd voor bezinning

Terugkijken en reflecteren is de enige manier om van je fouten te leren en beter te worden. Ik houd alles wat ik doe bij in een trading journal (in de cursus vind je hiervoor een template en software). Dit was echt een eye opener voor mij en heeft mijn win rate enorm verbeterd.

Gedurende de dag log ik mijn trades en gedachten in mijn trading journal. Wanneer ik de trading dag afsluit evalueer ik deze notities om te zien of ik patronen herken waar ik van kan leren. Dit doe ik onder het genot van een lekker muziekje en zou je kunnen zien als een soort van meditatie.

Noem het Trading Mindfulness! 🙂

Hangen met vrienden en ontspannen

Na een dag grafiekjes loeren is het lekker om er even op uit te gaan. Op Curaçao doe je dat natuurlijk bij de snack (of snèk).

curacao-snek
Hangen bij de snèk met een ijskoude rakker

Voor de mensen die hier nog nooit geweest zijn: er zijn meer dan 300 van deze snèks op het eiland. Meestal is het niet meer dan een hokje met een loket en paar barkrukken of bankjes erbij, waar je drankjes en hapjes kunt bestellen.

Het is vooral de lokale bevolking die hier de wereldproblematiek bespreekt of gewoon slap ouwehoert en een leuke plek om elkaar te ontmoeten. Uiteraard onder het genot van een natje en een droogje. Laat je niet afschrikken en ga gewoon eens bij een snèk zitten als je hier op vakantie bent. Je betaalt de helft voor je biertje en hij is vaak nog kouder ook!

In Azië zoek ik ‘s avonds meestal een straat op waar de street food verkopers staan. Ook daar vind je de locals en is het gemakkelijk contact maken. Eten verbindt mensen nu eenmaal.

Serietje kijken en pitten met een podcast

Bij thuiskomst kijk ik dan nog een serie. Ik heb net The Wire uit en ben nu begonnen aan The Shield. Beide zijn politieseries uit de jaren ‘90 en dikke aanraders!

Rond middernacht ga ik naar bed en zet ik een luisterboek of podcast aan. Ik ben enorm fan van Stephen King en de podcast van Joe Rogan is mijn favoriet.

That’s it!

Dit is hoe ik mijn dagen globaal indeel en de rituelen die daarbij horen. Tussendoor check ik natuurlijk mijn mails, post ik op Twitter en zit ik in een Skype groep met een aantal andere day traders. Bij een slow trading day zoals bank holidays probeer ik wat tijd vrij te maken voor zelfstudie of ga ik vissen.

Dat wil ik ook!

Ja dat hoor ik wel vaker en ik ben erg ook erg happy mee. Beste keuze ooit!

Maar…

  1. Het is niet zo moeilijk (en duur) als iedereen denkt en…
  2. Het is niet natuurlijk niet allemaal rainbows en unicorns

Dus daar wil ik nog wel wat over zeggen.

Minder dan je denkt

Je hebt niet zoveel nodig om aan het strand te wonen in een warm land. Als je naar een tropisch eilandje gaat in Zuidoost Azië, dan huur je een prachtig huis voor $500 per maand.

Doe daar nog eens $500 tot $1000 bij voor je levensonderhoud (afhankelijk van hoe duur je hobby’s zijn) en dan leef je als een koning.

Ik heb persoonlijk verder niets nodig. Wat kleding en mijn laptop. Ik heb geen auto, ik hoef niet te sparen voor een nieuwe keuken, wasmachine, TV, bankstel, vakantie, etc. Dus als je 2 tot 3K per maand pakt (want je wil ook nog wat aan de kant zetten voor later), dan is het prima te doen. Zo ben ik ook begonnen. Er komt tegenwoordig wel een stuk meer binnen, maar even om aan te geven dat je niet veel nodig hebt om te beginnen.

Toegegeven, in de Caribbean is het wel een stuk duurder allemaal en ik laat het ook wat breder hangen, gewoon omdat het kan. 😎

En het stappenplan is vrij simpel

  1. Zorg voor een of meerdere locatie onafhankelijke inkomstenstromen
  2. Verkoop alles wat je hebt los van wat kleding, rugzak en laptop
  3. Organiseer de papierwinkel, belasting en verzekeringen
  4. Koop een ticket en ga op avontuur

Het grote probleem is dat de meeste mensen niet durven of het idee hebben dat ze een (vals) gevoel van zekerheid opgeven. Daarnaast is er volgens mijn een grote groep mensen die DENKT dat ze zo’n leven willen, maar er onbewust niet geschikt voor zijn en gillend gek zouden worden.

Not all rainbows and unicorns

Je mist soms je oude vrienden en familie en het klinkt misschien gek, maar soms kan het ook té warm worden en dan mis ik ook wel eens een frisse bries op mijn gezicht.

Daarnaast kan het reizen, steeds zoeken naar nieuwe woonruimte, etc. vervelend zijn en allesbehalve productief. Dit is de belangrijkste reden dat ik tegenwoordig minimaal een maand ergens verblijf.

Het is echt niet voor iedereen. Ik heb ook een bloedhekel aan neppers die het romantiseren en alleen maar fotootjes op Instagram plaatsen van hun laptop op het strand. Of totaal onergonomisch in een hangmatje aan het “werk” zijn. Op Bali zie je dit heel veel. Ik heb echt helemaal niets met die lui.

Nadenken, plannen en actie ondernemen

Uiteindelijk moet je gewoon nadenken over hoe jij je leven wil inrichten. Alleen die stap al; het bewust plannen en actie ondernemen om het zo te maken als jij het wil, onderscheid je al van 99% van de bevolking. De meeste mensen leven onbewust als een robotje. Zonder enig doel of plan. Ja misschien ooit je pensioen halen, zodat je kunt gaan vissen.

Schrijf voor de grap eens op waar je over x jaar wil zijn en hoe je leven eruit zou moeten zien. Splits dat ultieme doel op in een aantal kleinere doelen en schrijf precies op welke stappen je moet doorlopen om die te verwezenlijken.

Klinkt misschien zweverig, maar je zult er versteld van staan wat er gebeurt als je dit bewust gaat doen. En niet in je telefoon opschrijven, maar gewoon old school met pen en papier.

Voor de een is het ultieme doel een mooi huisje in Nederland, zoveel mogelijk mooie spulletjes verzamelen en een paar keer per jaar op vakantie. Voor de ander is dat met een rugzakje de wereld verkennen. Beide is prima en aan beide zitten voor- en nadelen.

Belangrijkste is dat je er gelukkig van wordt en niet vergeten andere mensen wat te helpen als het goed met je gaat! 😉

Oefenen zonder risico met €10.000?

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Stel gerust je vragen hieronder en het zou leuk zijn als jij iets van jouw dagelijkse routine wil delen.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
The JoRo
The JoRo
1 jaar geleden

Doe maar – doe zo voort ! Schitterend niemands lip om te ruziën
Mark mogen we ook weten hoeveel jaren er op jou teller staan.
Mijn teller begint met een 8 , tja en vissen zijn hier schaars geworden
Het kanaal overzwemmen lukt mij nog , niet het kanaal van Calais.

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  The JoRo

Zo dat moet ik nog halen, respect. Ik heb mezelf voorgenomen om zo min mogelijk privacygevoelige informatie op internet te zetten, maar ik ben de 30 gepasseerd 😉