Indexbeleggen: Complete gids voor de luie belegger. Inclusief de beste indexfondsen

Indexbeleggen levert dat nou echt een leuk rendement op en hoe werkt het allemaal? In deze complete gids laat ik je exact zien hoe je kunt beginnen met indexbeleggen en wat de valkuilen zijn.

Ik geef zoals gewoonlijk weer heel veel informatie, dus gebruik de inhoudsopgave hieronder om makkelijk te navigeren.

Wat is indexbeleggen?

Dit lijkt voor de hand liggend, maar ik vind het altijd lekker om even de basis te leggen. En daarvoor moeten we eerst de de vraag beantwoorden: Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen, waarbij je wil meeliften op de koersstijging van een beursindex, zoals bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500.

Meeliften op de markt met indexbeleggen!

Naast de bekende beurzen kun je ook beleggen in indices voor bijvoorbeeld grondstoffen of andere sectoren. Beleggingsfondsen die op deze manier beleggen heten indexfondsen.

Met zo’n indexfonds volg je dus eigenlijk alle aandelen of assets die genoteerd staan aan een of meerdere beurzen. Hierdoor heb je een flinke risicospreiding en wat nog veel leukers is… indexbeleggen is goedkoop! 🙂

Voordelen van indexbeleggen

Als we dan toch bezig zijn kan ik de voordelen van deze manier van beleggen gelijk even op een rijtje zetten:

 • Risicospreiding
 • Goedkoop door lage aankoopkosten
 • Passief beleggen, dus weinig stress
 • Kans op een hoger rendement dan een spaarrekening

Uiteraard is indexbeleggen niet zonder risico. Markten kunnen crashen en als dat gebeurt heb je daar als indexbelegger ook last van.

Nadelen van indexbeleggen

Als we de voordelen benoemen moeten we natuurlijk ook kijken naar de nadelen van indexbeleggen. Hieronder een overzicht.

 • Weinig flexibiliteit (in vergelijking met een managed fund)
 • Geen kans op grote winsten en uitschieters
 • Gebrek aan bescherming bij een crash (af te dekken met obligaties)
 • Geen controle over individuele aankopen

Een aantal van deze nadelen zou je ook als voordeel kunnen zien. Het feit dat je geen controle hebt over individuele aankopen is natuurlijk ook een soort zelfbescherming.

Hoe volgt een indexfonds een index?

Ik wil het niet al te technisch maken, maar er zijn twee manieren waarop een fonds de index kan volgen.

 1. Full replication
 2. Sampling

Full replication

Hierbij gaat het vooral om de aandelen indexfondsen. De index wordt dan 1 op 1 gekopieerd. Alle aandelen van de betreffende index zijn dan vertegenwoordigd in het fonds inclusief de verhouding. Bij de AEX zijn dat er 25, bij de DAX 30 en bij de S&P 500 zijn het er stiekem 505! 😉

Sampling

Bij sampling wordt er slechts een stukje van de index genomen om te kopiëren. Denk hierbij aan een bepaalde sector (zoals techniek) of een bepaald land / werelddeel.

Achter beide zit een computerprogramma dat automatisch de samenstelling aanpast als er wat verandert.

Het eerste indexfonds werd belachelijk gemaakt

Toen Jack Bogle (oprichter van Vanguard) in de jaren 70 het eerste indexfonds lanceerde werd hij uitgelachen. Het was volgens de beleggers van die tijd on-Amerikaans en de rendementen zouden op zijn best middelmatig zijn. Daar was toch niemand in geïnteresseerd?

Ruim 40 jaar later hebben zijn critici ongelijk gekregen. Indexbeleggen is populairder dan ooit en de hype lijkt nog niet te stoppen. Meer en meer mensen hebben interesse in deze “luie” manier van beleggen en het relatief lage risico in verhouding tot zelf actief beleggen.

Warren Buffett was trouwens wel fan van Bogle en noemde hem ooit “een held” voor het creëren van goedkope indexfondsen. Hij schreef in 2014 aan de aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway:

Mijn advies kan niet eenvoudiger zijn: Stop 10% van je cash in staatsobligaties op korte termijn en 90% in een goedkoop S&P 500 indexfonds.

Aldus meneer Buffet.

Het grote verschil tussen actief beleggen en indexbeleggen

Het doel van beleggen is geld verdienen of mooi gezegd; rendement maken. Actieve beleggers proberen dit te doen door de markt te verslaan, door op het juiste moment assets te kopen en te verkopen.

Indexbeleggers nemen genoegen met het rendement dat de markt als geheel te bieden heeft.

Actief beleggen of traden is verschrikkelijk moeilijk. Dat is ook waarom 80% van de beleggers faalt en structureel geld verliest. Je moet echt weten wat je doet, verstand hebben van risk management en een ijzeren discipline hebben.

De meeste mensen kunnen dit niet opbrengen en voor die groep beleggers is indexbeleggen waarschijnlijk de beste strategie.

Je moet dus kiezen

Wanneer jij denkt dat je de koersen kunt leren voorspellen en een edge kunt creëren waardoor je op de lange termijn de markt kunt verslaan, dan moet je dat zeker proberen.

Als het lukt is het namelijk een goudmijn!

Maar nogmaals het is bijzonder moeilijk. Mocht je interesse hebben om het te leren, bekijk dan eens mijn videocursus.

Ja laat zien die video…

Heb je hier geen zijn in of tijd voor, dan is indexbeleggen iets voor jou.

Wat is het rendement van indexbeleggen?

Allereerst natuurlijk een disclaimer vooraf dat behaalde resultaten uit het verleden totaal geen garantie geven voor de toekomst. Als je de 50 best presterende indices pakt, dan kom je op een gemiddeld jaarrendement 8,1%.

Uiteraard is dit ook afhankelijk van welke periode je pakt, maar 8% lijkt een realistisch rendement voor de toekomst. Daarnaast zijn er heel veel verschillende indexfondsen en daarom heb ik hieronder een kleine selectie gemaakt.

Vanguard FTSE All World (IE00B3RBWM25)

Ik noemde Vanguard al even in het stukje over de geschiedenis van indexbeleggen. Naar mijn mening is de ETF Vanguard FTSE All World (VWRL) voor Nederlandse beleggers de beste allround optie.

Via dit fonds beleg je in een keer in 3000 aandelen. De bedrijven komen van over de wereld. Dus ook uit opkomende landen (emerging markets).

Vanguard S&P 500 (IE00B3XXRP09)

Dit is een indexfonds waarbij je belegt in de S&P 500, de grootste Amerikaanse index. De bedrijven die hierin zitten horen tot de grootsten ter wereld en opereren over het algemeen internationaal. De S&P 500 heeft de afgelopen 50 jaar 9,9% rendement per jaar behaald.

Beide indexfondsen kun je zonder transactiekosten kopen bij Flatex.

Open een gratis Flatex accountNu tot €175 welkomstbonus!

 

Hoe zit het met dividend bij indexbeleggen?

Er zijn 2 opties als het gaat om wat er met dividend gedaan wordt bij indexfondsen.

 1. Uitkeren
 2. Herbeleggen

Optie 2 heeft mijn voorkeur. Het geeft minder administratieve rompslomp en uiteindelijk telt het mee met je totale indexbelegging.

Hoe werkt indexbeleggen: Stap voor stap uitleg

Hieronder leg ik je uit hoe indexbeleggen in zijn werk gaat en hoe je kunt beginnen. Ik neem hiervoor als voorbeeld Flatex, aangezien dit de enige broker in Nederland is zonder transactiekosten. We blijven wel Nederlanders natuurlijk! 🙂

Als je mee wil kijken en klikken, maak dan even een accountje aan via de knop hieronder.

Open een gratis Flatex accountNu tot €175 welkomstbonus!

 

Stap 1: Login op het platform

Klik op de knop inloggen rechts bovenin je scherm.

Inloggen bij Flatex
Inloggen bij Flatex

Stap 2: Vul je gegevens in

Vul hier je klantnummer in en je wachtwoord.

Vul je gegevens in
Vul je gegevens in

Stap 3: Indexfonds opzoeken

Klik in de menubalk op Handel en selecteer Order indienen.

Klik op Handel en vervolgens op Order indienen
Klik op Handel en vervolgens op Order indienen

Stap 4: Indexfonds selecteren

Type de naam of de ISIN code in het zoekveld en klik op het juiste indexfonds. De codes vind je hierboven waar ik mijn favoriete indexfondsen heb besproken.

Kies het fonds waarmee jij wil indexbeleggen
Kies het fonds waarmee jij wil indexbeleggen

Stap 5: Indexfonds kopen

Klik op de groene koopknop met de letter K van Kopen 😉

Klik op de groene koopknop
Klik op de groene koopknop

Stap 6: Order invoeren

Hier voer je de order in. Dit lijkt in het begin lastig, maar als je het een keer hebt gedaan weet je het. Hieronder leg ik het uit.

Order invoeren
Order invoeren
 1. Transactietype moet uiteraard op Kopen staan
 2. Handelsplaats staat standaard op Tradegate
 3. Kies bij Ordersoort voor Directe order
 4. Vul hier het aantal stukken in dat je wil kopen
 5. Totale waarde afhankelijk van het aantal stukken (4) en jouw limietprijs (7)
 6. Zet Ordertype op Limiet
 7. Vul hier jouw Limietprijs in wat jij maximaal voor 1 stuk wil betalen
 8. Kies een toevoeging, bijvoorbeeld Fill Or Kill of laat open. Lees meer…
 9. Geen idee wat dit is
 10. Geef wanneer de order moet komen te vervallen. Bijv. einde van de dag

8, 9 en 10 doe ik zelf niks mee en laat ik staan zoals ze staan.

That’s it!

Als je nu op Bevestigen klikt kun je je order controleren en indienen. Jouw order wordt vervolgens gefilled wanneer iemand bereid is om zijn stukken aan jouw te verkopen voor de prijs die jij hebt ingevuld bij 7.

Goedkoop indexbeleggen

Zoals ik al heb aangegeven is Flatex momenteel de goedkoopste optie om te beleggen in indexen. Ze rekenen namelijk geen transactiekosten.

De fondsen zelf rekenen wel kosten voor het beheer, maar die zijn bij alle brokers hetzelfde. Deze vind je terug in het orderscherm als je bij 5 op het linkje Kosten & impact klikt.

Periodiek indexbeleggen of in 1 keer inleggen

Dit is vooral persoonlijke voorkeur. Als je periodiek (bijvoorbeeld elke maand) voor een vast bedrag gaat indexbeleggen spreid je ook qua aankoopmomenten je risico.

Een andere mogelijkheid is om te beginnen met een groot bedrag ineens. Dat je daarna bijvoorbeeld maandelijks, per kwartaal of jaarlijks aanvult.

Je kunt dit automatiseren bij je broker, zodat er elke maand voor een x bedrag wordt aangekocht.

Is indexbeleggen iets voor jou?

Dat kan ik niet voor je bepalen. Uiteindelijk moet je voor jezelf de afweging maken wat jouw risicoprofiel en horizon is. Wat ik wel kan zeggen is dat dit een van de meest stabiele vormen van beleggen is. Zeker als je het combineert met een hedge in obligatiefondsen.

Mocht je vragen hebben, stel ze dan in de comments hieronder en vergeet niet te delen!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paco Vermeulen
Paco Vermeulen
2 jaren geleden

Hoi Mark, goed artikel, dankjewel! Wat bedoel je met “combineren met een hedge in obligatiefondsen? Ik heb je trading cursus gekocht trouwens 🙌

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Paco Vermeulen

Ha Paco,

Ik ga er binnenkort een hele blogpost aan wijden, maar het komt er op neer dat je met obligaties een deel van het risico afdekt dat je loopt op de aandelen in je indexfonds.

Dit heeft ook te maken met je leeftijd, je beleggingshorizon en hoe dicht je bij de opnamefase zit. Op een gegeven moment wil je cashen en dan is lullig als er precies op dat moment een beurscrash plaatsvindt.

Vooral staatsleningen hebben een anticorrelatie met aandelen. D.w.z. als de beurs dumpt, stijgen obligaties vaak juist in waarde.

Je voegt op die manier dus stabilisator toe aan je portefeuille. Het gaat te ver om in een comment in te gaan op de balans op basis van leeftijd en horizon, maar zoals gezegd zal ik daar binnenkort een blog over schrijven.

Leuk dat je m’n cursus hebt gekocht en welkom bij de club! 🙂

Paco Vermeulen
Paco Vermeulen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Hi Mark,

Thanks voor je uitgebreide reactie en helemaal top dat er een blog aankomt met meer info. Ik spaar de laatste tijd flink en heb via eToro en de Giro wat (low-risk score) copyfunds + een indexbelegging. Het onderwerp heeft erg m’n interesse en vind het leuk om erover te leren, vandaar ook de aankoop van jouw cursus.

Mijn complimenten alvast, want ik vind dat je een zéér helder verhaal hebt neergezet net zoals in de alle blog posts die ik op je website lees.

Wordt vervolgd…💪