Recessie op komst? Het is onvermijdelijk, maar wanneer en wat moet je doen?

Ja er is een nieuwe recessie op komst, zoveel is duidelijk. De grote jongens zijn hun aandelen al aan het verkopen en kiezen voor cash. Maar is dat ook handig voor de keukentafel belegger?

In dit artikel over de komende recessie neem ik je bij de hand en laat ik je zien hoe ik erover denk.

Onderzoek: Top miljonairs rekenen op een recessie in 2020

De Telegraaf kwam vorige week met een artikel over de superrijken die massaal hun aandelen verkopen. Volgens een onderzoek van UBS (een grote Zwitserse bank) rekent een meerderheid van de top miljonairs en miljardairs op een recessie in 2020.

Door van aandelen naar cash te gaan neem je winst op eerder ingenomen posities en heb je geld beschikbaar, om straks snel in andere assets te stappen.

Moeten amateurbeleggers dit voorbeeld volgen?

Ten eerste; niemand weet zeker of er in 2020 een nieuwe recessie komt. Ja, de economische groei neemt af en naar mijn mening zit er enorm veel lucht in de aandelenmarkt. Maar er zijn nog genoeg lapmiddelen om nog een jaartje met zijn allen op de vulkaan te blijven dansen.

Daarnaast is er nog de mening van de megabulls die zeggen dat de recessie alweer voorbij is, omdat de geldgroei weer aan het toenemen is. Ik geloof zelf niet in die theorie.

Lange of korte termijn beleggen?

En dan is er nog zoiets als je horizon. Ik vind dat je als lange termijn belegger eigenlijk de markt niet moet willen timen. Deze beleggers doen er goed aan om te spreiden en het Dollar Cost Averaging (DCA) concept toe te passen.

Hierbij koop je periodiek de assets waarvan jij denkt dat ze in de toekomst meer waard zullen zijn dan nu. Zo beleg je in goede tijden en in slechte tijden en zul je aan het einde van je horizon een gemiddelde aankoopprijs hebben.

Ben je een korte termijn belegger of trader zoals ik, dan is het verstandig om een zogenaamde bias te hebben voor de assets die je wil traden. Die bias (bullish of bearish) is een opvatting over de huidige markt op basis van fundamentals (nieuws, economische factoren, etc.) en technische analyse.

Recessie op komst = Bearish bias

Als korte termijn trader heb ik momenteel een bearish bias als het gaat om aandelen. Ik wil dus ook alleen maar short gaan in die markt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen als het gaat om individuele aandelen, maar als je kijkt naar indices als de S&P 500 of de DAX, dan is er op dit moment geen haar in mijn baard die eraan denkt om die markt te kopen.

Die opvatting of bias ben ik overigens niet mee getrouwd en stel ik net zo makkelijk bij als de situatie verandert. Stel dat de S&P 500 wel dumpt zoals ik verwacht, dan is het 2600/2650 level (op basis van technisch analyse) weer een prima punt om naar longs te gaan kijken.

Bullish reversal in bias na een recessie
Bullish reversal in bias na een recessie

Heb ik een bearish bias op alle assets omdat ik denk dat er een recessie op komst is?

Nee.

Zo ben ik bijvoorbeeld sinds december vorig jaar een positie aan het opbouwen in zilver.

Ik ben een trader dus ik heb op deze positie al wat profit genomen op de toppen en aangevuld op de dips. Maar als lange termijn belegger zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld elke maand wat zilver te kopen.

Tenminste… als je gelooft dat er een recessie op komst is en net als ik vindt dat deze asset ondergewaardeerd is.

Wat jij moet doen…

Wanneer je een beetje tussen de regels van dit artikel over een komende recessie doorleest, dan voel je misschien al dat er geen eenduidig antwoord is.

Stap 1: Informeer jezelf!

Er zit maar een ding op als jij je hier zorgen over maakt en dat is zoveel mogelijk informatie vergaren over het onderwerp. Lees over macro economische trends, herhaling in patronen, etc. De beste manier om de toekomst te voorspellen is door de geschiedenis te analyseren. Dit is lastig, want iedereen heeft tegenwoordig een mening en een blog of YouTube kanaal is zo gemaakt.

Stap 2: Bepalen wat voor soort belegger je bent of wil zijn

Zoals ik al eerder aangaf moet je als lange termijn belegger de markt niet willen timen.

Wil je dat juist wel?

Dan zul je tijd, geld en energie moeten steken in research, educatie en wellicht een mentor.

Mocht je daar interesse in hebben, bekijk dan mijn video…

Wat je ook kunt doen is een tussenweg kiezen. Stel dat je bij stap 1 tot de conclusie bent gekomen dat er echt een recessie op komst is en dat jouw portfolio daar last van zou kunnen hebben. Dan zou je wat risicovollere assets kunnen liquideren, om met die cash de eventuele dips of andere markten te kopen.

Je begeeft je dan echter wel op glad ijs, want dit is de eerste stap naar traden en de markt timen…

Redenen waarom ik denk dat er een recessie op komst is

Mijn bedoeling was om dit artikel niet al te gekleurd te maken en ik raad je aan om vooral zelf op onderzoek uit te gaan… Maar ik kan het niet laten om toch nog een uitgebreid artikel met je te delen, dat mijn opvatting heeft gevormd:

Long read over de komende recessie…

Ook grappig om te zien is hoeveel mensen er zoeken op het woord “recessie”. Waar hebben we dat voor het laatst gezien?

En nu?

Misschien had je verwacht dat ik je in dit stuk concreet zou vertellen wat jij in jouw specifieke situatie zou moeten doen. Iets in de trant van “Verkoop nu al je aandelen Apple!”

Sorry als ik je daarin teleur heb gesteld, maar ik hoop dat je inziet dat er geen eenduidig antwoord is. Het zijn roerige tijden en jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er met jouw geld gebeurt, door de keuzes die je maakt.

Ik zou het tof vinden als we hieronder een leuke discussie op gang kunnen brengen, over of er wel op niet een recessie op komst is. En hoe jullie je daarop voorbereiden.

Dus deel dit artikel en brand maar los!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Markkool
Markkool
2 jaren geleden

Hey Mark,

Dank je wel voor dit artikel. Ik geloof dat er een recessie op komst is en ik geloof zelfs dat de kans zeer groot is dat het nog verder zal gaan richting een depressie.
Het artikel is voor mij een bevestiging wat ik denk.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als je weet wat er komen gaat dan is trading een geweldige manier om geld te verdienen.
Keep up the good work! Thx voor alle artikelen en je scherpe blik!

Be blessed!

Groet Mark

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Markkool

Graag gedaan en leuk om te lezen dat je er wat aan hebt! 🙂

Recessies zijn over het algemeen niet leuk voor mensen en bedrijven die sterk afhankelijk zijn economische cycli.

Maar als je weet hoe je ervan kunt profiteren (door bijv. indices te shorten) kun je mooie winsten boeken.

Fijn weekend en vergeet niet te sharen op social media!