Reversal trades. Winst maken als de prijs van richting verandert

Tijd voor het echte werk. Alles wat je geleerd hebt over price action, trends, candlesticks en support en resistance ga ik nu samen laten komen en een trading strategie.

Tot nu toe heb je de drie basiscomponenten van price action trading laten zien:

  1. Candlesticks
  2. Trends
  3. Support en resistance

Hoe brengen we die elementen samen in een trading strategie en nog belangrijker; wat is de logica van elke stap in deze strategie? Want je moet echt elke stap goed doorhebben en onder de knie krijgen om deze strategie goed te kunnen traden.

Als je namelijk niet alles begrijpt, zul je fouten maken en hoe meer fouten je maakt, hoe lager je win rate zal zijn. En hoe lager je win rate, hoe lager je winst zal zijn en hoe minder zelfvertrouwen je zult hebben, waardoor je weer meer fouten gaat maken etc. etc.

Dus let goed op en denk aan het verhaal van de bulls en bears. En stel jezelf altijd de belangrijkste vraag. Weet je nog welke?

Wie is de baas over de prijs?

Als je die vraag niet hebt onthouden, stop dan nu en begin weer bij les 1. Die vraag is namelijk belangrijker dan al het andere in traden of beleggen. Elke keer als je naar een grafiek kijkt moet je deze vraag stellen.

Laten we beginnen bij het begin. Bijna alles in traden of beleggen begint met een trend.

uptrend
Sterke gezonde uptrend

Waarom is die trend zo belangrijk? Als je naar een trend kijkt en je stelt jezelf de vraag; wie is de baas over de prijs? Dan is is het antwoord overduidelijk en onweerlegbaar.

In de trend hierboven zijn de kopers duidelijk de baas, want we zien higher highs en higher lows. De bears hebben op dit moment niks te vertellen.

Maar nu komen we resistance tegen…

Resistance an de trend
Resistance na de trend

En wanneer de prijs resistance tegenkomt lijkt de trend te stagneren.

Wat is het verhaal van de prijs hier?

We zaten in een markt waar de kopers de baas waren en zitten nu in een resistance zone waar de prijs lijkt te stagneren. Er is een nieuwe candle gevormd die indecision aanduidt.

De indecision candle heeft een lange wick aan de bovenkant en een korte aan de onderkant. De body is klein en zelfs rood in plaats van groen.

Wie is er nu baas over de prijs?

Niemand! De kopers zijn de controle kwijtgeraakt, maar de verkopers zijn nog niet de baas. Er is besluiteloosheid.

Het verhaal is tot nu toe dat we een mooie bull trend hadden, we raken nu resistance. Dit is een gebied waar verkopers zitten te wachten. Kopers komen nu dus verkopers tegen en wat gebeurt er?

Het gevecht om controle

Er ontstaat een gevecht. Kopers kunnen niet verder omhoog, maar de verkopers zijn nog niet sterk genoeg om de prijs naar beneden te drukken. Er ontstaat besluiteloosheid en dat wordt bevestigd door de candle die gevormd is in de resistance zone.

Vanaf dit punt kan de prijs nog alle kanten op. Hij kan de resistance breken, hij kan zijwaarts gaan bewegen (range) of hij kan omdraaien en dalen.

Als de verkopers de controle overnemen en de prijs ver genoeg omlaag drukken, dan zien we het begin van een counter trend reversal. Of in het Nederlands een omkering tegen de trend in.

Begin van reversal

Een counter trend reversal trade is een van de trades die ik neem en als je het goed doet, zijn deze trades zeer winstgevend.

Reversal trade setup
Reversal trade setup

Hierboven zie je de setup van deze reversal trade. Ik kom later nog uitgebreid terug op stops, entries en targets. Voor nu wil ik dat je de stappen ziet achter deze trades.

  • De voorafgaande trend
  • Resistance zone
  • Indecision candle in de resistance zone
  • Trend reversal
Volledige reversal trade
Volledige reversal trade

Dit alles bij elkaar vertelt een verhaal en dat verhaal is…

Kopers waren de baas over de prijs toen resistance tegenkwamen. Toen de prijs de resistance zone raakt verloren ze controle over de prijs. We zagen een sterke indecision candle, waaraan we konden zien dat de verkopers terug vochten om de baas te worden over de prijs.

In de candle daarna wonnen de verkopers het gevecht en lukte het ze de prijs naar beneden te drukken. Ze braken het laagste punt van de indecision candle en maakten een lower low. Dit liet zien dat de verkopers sterk waren en dat bleek ook wel, want ze drukten de prijs een flink stuk naar beneden.

En zo werkt het ook andersom bij een long reversal! 🙂

Oefenen met speelgeld? Check onderstaande broker…

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Laat het me weten in de comments als je iets niet begrijpt, ik help je graag.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone Hendriksen
Simone Hendriksen
1 jaar geleden

Hallo,

Ik heb je cursus gelezen, maar er is 1 ding wat ik nou niet helemaal snap qua reversal trading. Hoe kan het dat je geld kunt verdienen als de prijs zakt? In mijn ogen koop je dan als de prijs het hoogt is en verkoop je als hij weer laag is. Ik kom van het beleggen in fondsen en daar is een zakkende prijs juist iets waar je geld mee verliest.

Met vriendelijke groet,

Simone

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  Simone Hendriksen

Hi Simone, de uitleg over short gaan vind je hier: https://tradewinst.nl/wat-betekent-short-gaan/

VW93
VW93
1 maand geleden

Hoi Mark,

Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer je nou conformatie hebt om in te gaan stappen. Zo’n kleine ‘indecision candle’ kom je namelijk wel vaker tegen in een sterke stijging zo is mijn ervaring, maar heel vaak blijft het hier dan ook bij en stijgt de koers direct daarna weer door. Ik begrijp dat er geen 100% conformatie bestaat in het traden maar waar kijk je dan naar als ik vragen mag?