Technische analyse: Traden en beleggen op basis van grafieken in plaats van het nieuws

Technische analyse voorspelt wat de koers in de toekomst gaat doen op basis van grafiekjes. Wat voor tovenarij is dat technische analyse dan en werkt het echt?

In dit artikel leg ik uit wat technische analyse is en hoe jij hier als trader of belegger van kunt profiteren.

Verschil tussen technische analyse en fundamentele analyse

Als trader wil je zoveel mogelijk winst maken door op het juiste moment te kopen en te verkopen. Hiervoor moet je voorspellen wat de koers van bijvoorbeeld een aandeel in de toekomst gaat doen, zodat je op het juiste moment kunt in- en uitstappen.

Maar hoe kun je voorspellen of de prijs gaat stijgen of dalen? Hiervoor heb je als belegger twee mogelijkheden:

  1. Fundamentele analyse
  2. Technische analyse

Fundamentele analyse

Bij fundamentele analyse kijkt je naar de achtergrond van het instrument waar je de koers van wil voorspellen. Stel dat je interesse hebt in het aandeel Heineken, dan ga je bij fundamentele analyse graven in de financiële cijfers van dat bedrijf.

Je houdt ook het nieuws in de gaten en kijkt bijvoorbeeld naar de toekomstplannen of eventuele overnames. Op die manier krijg je een positief of negatief beeld, waarop je bepaalt of je gaat kopen (long gaan) of verkopen (short gaan).

Technische analisten zijn hier niet mee bezig, zij kijken naar hele andere dingen…

Wat is technische analyse?

Technische analyse is het in kaart brengen van de prijsbewegingen uit het verleden om op basis daarvan te voorspellen wat de prijs in de toekomst gaat doen.

Technische analyse is alles behalve waterdicht en daarmee nooit 100% nauwkeurig. Het bedoeld om een educated guess te maken (een berekende gok). Zolang je het maar vaker goed dan fout hebt, maak je winst.

Technische analyse is dus geen exacte wetenschap!

Technische analyse software

Voor technische analyse moet je dus met je neus in de grafiekjes gaan zitten. En dat betekent dat je voor technische analyse software nodig hebt om die grafieken in beeld te brengen.

Gelukkig bieden alle online brokers tegenwoordig gratis een handelsplatform inclusief technische analyse software. Meestal krijg je gelijk toegang bij het openen van een demo account.

Candlesticks

In de meeste technische analyse software kun je de grafiek zo instellen dat hij de prijs weergeeft in zogenaamde candlesticks. Deze weergave van de prijs komt oorspronkelijk uit Japan en dankt zijn naam aan het feit dat ze op kaarsen lijken, met een body (lichaam) en een wick (lont).

Deze candles vertegenwoordigen de prijsbeweging over een bepaalde periode. De candlesticks komen in drie kleuren:

  1. Stijgende/bullish candle (vaak groen)
  2. Dalende/bearish candle (vaak rood)
  3. Onveranderde candle (wit of zwart)

Bij een stijgende candle is de onderkant van de body de openingsprijs en de bovenkant van de body de slotkoers. Bij een dalende candle is de bovenkant van de body de openingsprijs en de onderkant van de body de slotkoers van de betreffende periode.

Candlesticks uitleg
Candlesticks uitleg

Als je de grafiek op 5 minuten zet, dan is elke candle 5 minuten en als je hem bijvoorbeeld op 1 dag zet, dan vertegenwoordigd elke candle 24 uur.

De eventuele wicks (lonten) aan de boven of onderkant van de candle, laten ons zien wat het hoogste en laagste punt van de prijs was binnen de gekozen periode.

Candles vertellen je al heel veel over de prijs en wat deze eventueel in de toekomst zou kunnen gaan doen. Dit is dus de eerste stap binnen technische analyse.

Trends

Wanneer je eenmaal bekend bent met candlestick analyse, is de volgende stap het herkennen van trends. Hierbij stel je jezelf de vraag of de prijsactie omhoog beweegt, naar beneden of zijwaarts.

Het antwoord op deze vraag draagt ook weer bij aan jouw technische analyse, over wat de prijs vervolgens zou kunnen gaan doen.

Trends in technische analyse
Trends in technische analyse

Deze trend kun je in je software of je grafiek markeren door een schuine lijn te tekenen. Die lijnen kun je vervolgens gebruiken als visueel hulpmiddel om je trades te bepalen.

Steun en weerstand

Nog een belangrijke factor bij technische analyse is het identificeren van steun en weerstand niveaus, oftewel support en resistance. Dit kan de boven- of onderkant van een trend zijn , maar de sterkste support en resistance vind je op horizontale niveaus.

Kort gezegd zijn dit punten op je grafiek waar je duidelijk kunt zien dat de prijs hier vanaf is gestuiterd.

Voorbeeld support en resistance
Voorbeeld support en resistance

Ik hoop dat je kunt zien dat support en resistance een onmisbaar onderdeel is van technische analyse is om te bepalen wat de prijs in de toekomst zou kunnen gaan doen.

In mijn eigen strategie speelt support en resistance een essentiële rol.

Indicatoren

Tot slot kun je voor technische analyse ook nog kiezen uit honderden verschillende indicatoren of indicators in het Engels. Deze indicators berekenen prijsdata uit het verleden en geven een signaal af over wat de prijs in de nabije toekomst zou kunnen gaan doen.

Ik ben zelf geen fan van indicators en gebruik ze nauwelijks tot nooit in mijn trading strategie, maar sommige beleggers zweren erbij.

Vaak worden meerdere indicatoren samen gebruikt om confluence te creëren. Dit betekent dat een trader koopt of verkoopt als er meerdere signalen dezelfde richting op wijzen.

Populaire indicators zijn:

  • Moving averages
  • Bollinger bands
  • MACD
  • RSI
  • Ichimoku

Technische analyse binnen een trading strategie

Technische analyse wordt gebruikt als basis voor een trading strategie. Ik zeg basis, want een strategie bestaat uit veel meer dan alleen een prijs die van een support niveau af stuitert.

Je kunt bijvoorbeeld breakouts of reversals gaan traden op basis van support en resistance, maar los daarvan zul je bijvoorbeeld ook regels voor jezelf moeten maken voor risicomanagement. Je moet technische analyse dus zien als een onderdeel van je strategie.

Testen van technische analyse

Het leuke van technische analyse is dat je het kunt testen. Wanneer je eenmaal de regels hebt bepaald waarop jij gaat kopen of verkopen binnen je strategie, dan kun je de grafiek naar links scrollen en per candle de geschiedenis naspelen.

Stap in en uit volgens de regels binnen jouw strategie en volg de signalen die je krijgt van je grafiek. Na verloop van tijd kun je dan precies zien of je strategie winstgevend is of niet.

Lekker experimenteren dus!

Voordelen en nadelen van technische analyse

Als je dit zo leest dan ziet het er natuurlijk allemaal fantastisch uit. Beetje lijntjes trekken op een grafiek en het geld stroomt binnen. Helaas werkt het niet zo. Technische analyse kan je enorm helpen als trader, maar er zitten zeker ook nadelen aan.

Zoals gezegd is het geen exacte wetenschap en bepaalde dingen kunnen ook stoppen met werken binnen bepaalde marktcondities.

Subjectief

Technische analyse is ook een behoorlijk subjectief gebeuren, omdat iedere trader zijn grafieken weer anders interpreteert. Wat voor de een geldig signaal is, is dat voor de ander juist niet.

Lagging indicators

Veel indicatoren zijn wat men noemt lagging indicators. Ze geven pas een signaal af als de prijsbeweging al is ingezet, waardoor het risico om in te stappen groter is. Dit is ook de reden dat ik zelf geen indicators gebruik.

Verder zit er een groot gevaar in het gebruik van teveel indicators. Waarbij deze elkaar gaan tegenspreken en je verkeerde signalen krijgt.

Technische analyse oefenen

Welke strategie je ook kiest en hoe je technische analyse ook gaat gebruiken, ga altijd eerst oefenen. Elke zichzelf respecterende broker biedt tegenwoordig een demo account waarmee je elke strategie kunt oefenen met speelgeld.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Vragen over technische analyse? Stel ze in de reacties.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties