Verliezen hoort bij traden en beleggen. Accepteer en omarm het.

Het is ons met de paplepel ingegoten dat verliezen koste wat het kost vermeden moet worden. Verliezen wordt gezien als een teken van zwakte en falen is geen optie.

Met name in de financiële sector wordt op verliezers neergekeken en er is vrijwel geen ruimte voor een tweede kans. Winnen is het allerbelangrijkste.

De realiteit van traden en beleggen (en eigenlijk het hele leven) is echter dat verliezen juist goed voor je is. Het is namelijk de enige manier is om te groeien en verder te komen.

Door van je fouten te leren kun je vooruitgang boeken en je ontwikkelen op een manier die (als het goed is!) blijvende lessen achterlaat, waar je enorm veel waarde uit kunt halen.

Als het gaat om traden en beleggen moet je dus simpelweg wennen aan verliezen.

Ik zal uitleggen waarom…

Verliezen is onvermijdelijk

Het aantal trades dat je gaat doen en de talloze verschillende scenario’s waarin je die trades doet, zullen nooit hetzelfde zijn. Elke trade is uniek.

De price action zal verschillen, het nieuws dat op een bepaalde dag wordt uitkomt, zal anders zijn, de assets die je verhandelt zullen op verschillende levels sterker of zwakker zijn en jouw denkwijze zal waarschijnlijk ook niet consistent zijn. Om maar een paar dingen te noemen die elke trade uniek maken.

Vanwege al deze factoren kun je het dus nooit 100% van de tijd bij het juiste eind hebben. Zelfs een 70% win rate is al absurd hoog.

Je moet de doelpalen verplaatsen naar wat jouw verwachtingen zijn in relatie tot de traditionele betekenis van “succes” in het spel van traden en beleggen.

De beste traders ter wereld verliezen ook

Trades verliezen is een wezenlijk onderdeel van jouw baan als day trader. Of je nu een beginnende of ervaren trader bent; je heel veel trades verliezen. Er zullen zelf periodes zijn waarin je meer trades verliest dan wint.

Maar de beste traders ter wereld verliezen ook veel en zullen ook meerdere momenten in hun carrière hebben waarop ze meer verliezen dan winnen.

De onderscheidende factor hier is de reactie op het verliezen. Statistisch gezien gaan we allemaal verliezen en niet slechts een of twee keer. Je zult op bepaalde momenten zelfs een losing streak ervaren met meerdere losers achter elkaar. Iedereen krijgt daar vroeg of laat mee te maken.

Jouw reactie op deze dingen is wat je trading carrière uiteindelijk definieert. Weten wat je in die zin kunt verwachten, kan helpen alle verliezen in perspectief te houden.

Verder hoeft je eigenlijk niet meer dan 50% van je trades te winnen om winstgevend te zijn. Afhankelijk van jouw gemiddelde risk to reward ratio, kun je winstgevend zijn met een win rate van slechts 35%!

Persoonlijk probeer ik een winstpercentage van 60% na te streven met een strategie waarbij mijn winnaars mijn verliezers verdubbelen. Als ik bijvoorbeeld gemiddeld €100 verlies op mijn losers, verdien ik gemiddeld op mijn winners €200. De risk to reward ratio is dan 1:2.

Hoe ik dat doe? Bekijk mijn video hier…

Weten wat je juist niet moet doen

Hoewel het nuttig is om te weten hoeveel verliezen je kunt verwachten, is er nog een ander voordeel van verliezen… Namelijk de waarde van weten wat je juist niet moet doen in de toekomst.

Kijk, er is een heel scala aan verschillende benaderingen om te traden en beleggen. Technieken, strategieën, meningen. Ze zijn allemaal verschillend en ze hebben allemaal hun eigen valkuilen, nadelen en zwaktes.

Verliezen helpt ons eigenlijk om erachter te komen waar we in de toekomst opnieuw de fout in zouden kunnen gaan en vervolgens te begrijpen hoe we kunnen voorkomen dat we dezelfde fout opnieuw maken. Ervaring is iets dat niet kan worden geleerd in traden en beleggen. Dat krijg je alleen door veel te doen.

De belangrijkste kennis over traden en beleggen die ik in de afgelopen jaren heb vergaard, heeft vooral te maken met wat je juist niet moet doen.

Bijvoorbeeld door te weten wanneer ik niet moet traden, wanneer ik mijn grafieken even met rust moet laten om niet gek of ongeduldig te worden, of kleine dingen zoals weten wanneer ik mijn target niet moet vergroten.

Weten wat je niet moet doen komt alleen met ervaring en dat is meestal de ervaring van verliezen.

Dus als je verlies lijdt, trap dan niet in de val door te denken dat het een negatief moment is. Dit zijn de momenten waarop de mannen van de jongetjes gescheiden worden en ze bepalen grotendeels of je succesvol wordt of je account opblaast.

Leren van je fouten

Niet alle verliezen komen door fouten. Je zult ook uitgestopt worden op trades die je volledig volgens jouw plan en regels hebt uitgevoerd. Domme pech is ook onderdeel van traden en beleggen. Deze losers moet je gewoon van je afschudden.

Waar het om gaat zijn de verliezen door fouten die jij zelf maakt. Dus de onnodige losers. Door juist deze verliezen om te zetten in leermomentjes, maak je er iets positiefs van.

Onze traditionele kijk op verliezen op hun kop zetten is moeilijk. We zijn geconditioneerd om succes met winnen te associëren. Van dat gevoel afkomen kost tijd.

Gelukkig zit leren van onze fouten ook in ons DNA. De eerste keer dat jij je bek brandt aan een kop hete koffie is als het goed is ook een leermomentje 😉

Bij traden en beleggen ligt dat iets ingewikkelder en je zult dus ook meer moeite moeten doen.

De reden waarom je al je trades moet bijhouden in een trading journal, is omdat je op die manier al je gegevens kunt analyseren. En als je alle data hebt van zowel je winners als je losers ga je patronen zien. Op die manier kun je leren van je fouten en weet je welke stappen je in toekomstige scenario’s moeten nemen.

Als je een ​​fout maakt waardoor je een trade verliest en je herkent die fout achteraf, krijg je super waardevolle kennis. Weet je nog wat ik over ervaring heb gezegd?

Het is het enige dat niet kan worden geleerd. Het is het meest waardevolle wapen in je trading arsenaal.

De overlap met psychologie

Een deel van dit alles hangt samen met de psychologie die zo belangrijk is bij traden, omdat het aan jou is om je niet te negatief te laten beïnvloeden door verliezen.

Leer ervan, analyseer je fouten en pas je aanpak aan. Hierdoor verander je iets dat als negatief wordt gezien, in iets dat jouw succes mogelijk maakt.

Traden en beleggen kan moeilijk zijn om mee te beginnen en vol te houden vanwege de vereiste om te leren verliezen. Mijn losers hebben mij in ieder geval veel meer geleerd dan al mijn winnende trades.

Zonder die verliezen was ik nooit een winnende trader geworden en ja ik maak nog steeds fouten waar ik elke dag van leer.

Deel dit artikel en laat weten hoe jij omgaat met verliezen in de reacties hieronder.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties