Wat betekent short gaan? Geld verdienen op de beurs als de prijs daalt

Bij short gaan of short selling probeer je winst te maken wanneer de koers van bijvoorbeeld een aandeel daalt. Maar hoe werkt dat shorten dan? In dit artikel leg ik precies uit wat short gaan betekent.

Winst maken als aandelen in waarde zakken

Het is logisch dat je winst maakt als de aandelen die je gekocht hebt in waarde stijgen. Als jij die aandelen verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je ze gekocht had, is het verschil tussen het aan- en verkoopbedrag je winst.

Maar dat je ook geld kunt verdienen wanneer een aandeel in waarde daalt is een stuk minder logisch. Toch kun je als online trader winst maken door short te gaan.

Zie ook mijn uitleg over short gaan in deze video:

Dit is hoe short gaan werkt (met voorbeeld)

Laten we zeggen dat er een nieuwsbericht naar buiten komt, dat een werknemer van Heineken in het bier heeft gepist voor het de fles in ging.

Dit is slecht nieuws voor Heineken en we verwachten dat het aandeel zal zakken. We willen dus short gaan. Hoe gaat dat in zijn werk?

Op het moment dat je short gaat verkoop je eigenlijk een aandeel dat je later goedkoper terugkoopt.

Omgekeerde wereld! Hoe kan je iets verkopen wat je nog niet hebt?

Door het te lenen van je broker.

Stel dat jij jouw geleende aandeel Heineken meteen voor €100 verkoopt. De koers van het aandeel daalt daarna naar €80. Je moet het geleende aandeel teruggeven aan je broker, dus je koopt het nu voor €80. Je geeft het aandeel terug aan je broker, betaalt €2 voor het lenen en jij hebt €18 verdiend.

Bij short gaan leen je dus van je broker en verkoop je het direct. En omdat je pas terugbetaalt als als het geleende in waarde is gedaald, maak je winst.

Short gaan is niet ingewikkeld

Het proces van short gaan lijkt ingewikkeld, omdat er meer handelingen nodig zijn dan wanneer je gewoon koopt (long gaan). Maar bij op het handelsplatform van je broker hoef je alleen maar op de verkoop knop te klikken.

Short gaan
Short gaan

De broker zorgt voor het lenen en het teruggeven. Dat gaat dus allemaal automatisch.

Conclusie

Long gaan betekent kopen en verwacht je dat de prijs zal stijgen en short gaan betekent verkopen en verwacht je dat de prijs zal dalen. Dat is eigenlijk alles wat je moet weten, omdat de broker verder alles voor je regelt.

Maar het is altijd goed om het proces erachter te begrijpen en ik hoop dat je nu snapt wat short gaan betekent en hoe het werkt.

Probeer het eens uit op een demo account.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mocht je vragen hebben over short gaan, laat het dan weten in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Onetime NL
Onetime NL
4 jaren geleden

Goed idee deze strategie. Aandelen, indices, crypto’s en valuta’s kunnen niet alleen maar omhoog, maar zeker ook omlaag. Dit is zeker het geval geweest met bijvoorbeeld de bitcoin die maar liefst 60-70% is gedaald. We hebben een interessante uitleg geschreven hoe je kunt profiteren van een daling van de bitcoin: https://www.onetime.nl/beurs/geld-verdienen-daling-bitcoin

Mark @Tradewinst.nl
4 jaren geleden
Antwoord aan  Onetime NL

Dank voor je bijdrage! Heb zelf ook flink verdiend aan de daling door short te gaan.

Agim
Agim
7 maanden geleden

Hallo,

Domme vraag misschien, maar stel hij gaat met short alsnog omhoog, creëer je dan niet een schuld? ondanks de stop loss.