Wat is price action trading? De basis van mijn trading strategie

Als het gaat om trading strategieën zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en price action trading is wat mij betreft de perfecte basis voor succesvol online beleggen.

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag wat price action precies is

Wat is price action?

Price action betekent in het Nederlands prijsactie. Het is dus letterlijk de actie die de prijs maakt. Actie is in dit verband misschien een beetje een ongelukkig woord, dus laten we het op prijsbeweging houden.

Price action analyse is dus de analyse van hoe prijs beweegt. Je analyseert wat de prijs nu doet, zodat je kunt voorspellen wat de prijs in de toekomst gaat doen.

Stel dat de prijs stagneert, dan zou het zo kunnen zijn dat we een reversal krijgen. Wat betekent dat de prijs van richting verandert. Stel dat de prijs heftig omhoog of omlaag beweegt, dan is het goed mogelijk dat de prijs die kant op blijft bewegen.

Maar zonder goede analyse blijft het giswerk.

Voor price action analyse gebruik ik twee dingen:

  1. Candlestick analyse
  2. Support en resistance (steun en weerstand)

Wat is candlestick analyse?

Candlesticks zijn een gedetailleerde weergave van de prijs. Ze laten je exact zien wat de prijs nu doet, zodat je een educated guess (een berekende gok) kunnen maken van wat de prijs in de toekomst gaat doen.

Price action candlestick analyse
Candlesticks

Candlesticks kunnen verschillende patronen en vormen aannemen. En het zijn juist die vormen en patronen die ons heel veel informatie kunnen geven.

Het is belangrijk om te weten hoe deze candles ontstaan, waarom ze ontstaan en hoe jij hier als trader maximaal van kunt profiteren. Elke candle vertelt namelijk een verhaal en als jij dat verhaal kunt lezen zul je een veel betere trader worden.

Candlesticks vertellen je het volgende:

  • Wanneer prijs stagneert en van richting zou kunnen veranderen
  • Of de prijs verder zou kunnen bewegen in dezelfde richting
  • Als de prijs actie uitgeput raakt
  • Momenten waarop de prijs ongecontroleerde bewegingen maakt en je dus juist niet moet traden

Het verhaal van een candlestick

Elke candlestick en elke serie candlesticks vertelt een verhaaltje over wie er controle heeft over de prijs. Kopers of verkopers? Kopers worden in de beleggingswereld aangeduid als bulls en verkopers worden bears genoemd.

Candlesticks vertellen ons het verhaal over de strijd tussen de bulls en de bears. Een grote groene candle vertelt ons dat de bulls controle hebben. Een grote rode candle vertelt ons dat de bears controle hebben.

Wie is de baas over de prijs?

Dit is DE vraag die jij jezelf steeds moet stellen. Zijn de kopers of de verkopers de baas over de prijs? Het antwoord op deze vraag vind je in de candlesticks en als je die analyse combineert met support en resistance, kun je een educated guess maken over wat de prijs gaat doen.

Geen 100% voorspelling (dit bestaat niet in trading), maar een berekende en goed beargumenteerde gok. Met goed risicomanagement is dat voldoende om winstgevend te kunnen traden.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Stel gerust jouw vragen over price action in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maarten Hoekstra
Maarten Hoekstra
11 maanden geleden

Ik oefen al een maand op een demo account bij Ava Trade Dat staat het volgen van een cursus bij jou toch niet de in de weg ? dank Maarten, Nijmegen