Traden met een hefboom of leverage: Complete uitleg voor beginners

Een hefboom (ook wel leverage genoemd) zorgt ervoor dat je met een kleine inleg een trade kunt openen met een veel grotere waarde. De inleg die je doet wordt ook wel de marge genoemd en kun je zien als de borg of het onderpand van je trade. De rest van de inleg wordt voorgeschoten door de broker.

Wat is daar nou zo mooi aan?

Update: Dit artikel is er nu ook als video!

Stel dat jouw broker een hefboom biedt van 1:100, dan kun je dus met €100 een trade openen ter waarde van €10.000. En door de hoge waarde van je positie kan zelfs een kleine koersschommeling al een leuke winst opleveren. In de voorbeelden hieronder leg ik het verschil uit tussen traden met een hefboom en zonder.

Voorbeeld 1: Traden ZONDER hefboom

In dit voorbeeld traden we zonder hefboom. We kopen 1000 aandelen met een prijs van €20 per aandeel. Onze totale investering is dan 1000 x €20 = €20.000

Als nu de prijs van het aandeel naar €30 stijgt dan is de winst op deze trade €10 per aandeel. Onze netto winst is dan 10 x 1000 = €10.000.

Als we dat omrekenen naar een winstpercentage is dat 10.000 / 20.000 x 100% = 50%

Als de prijs van het aandeel daalt naar €10. Dan maken we €10 verlies per aandeel. Ons totale verlies is dan €10.000. Dus ook 50% verlies.

Voorbeeld 2: Traden MET hefboom

Nu doen we dezelfde trade nog een keer, maar dan met een hefboom van 1:10. We kopen weer 1000 aandelen met ieder een prijs van €20. Door de hefboom wordt onze inleg nu een stuk lager, namelijk (€20.000 / 10) €2000. Kijk dat scheelt een slok op een borrel! 🙂

Als nu de prijs van het aandeel naar €30 stijgt dan is de winst per aandeel nog steeds €10. dus. Dus €10.000 in totaal.

Maar de winst t.o.v. onze investering is een flink stuk hoger dan de trade zonder hefboom, namelijk: 10.000 / 2000 x 100% = 500%

Nu is dit een vrij extreem voorbeeld van de hefboomwerking, maar ik hoop dat je de kracht ervan ziet.

Hier nog een korte video die uitlegt wat leverage is:

Voordelen van traden of beleggen met een hefboom

Heel simpel gezegd kun je met een hefboom een trade openen voor een lager bedrag en toch profiteren van de hogere winst die je zou hebben als je zelf het gehele bedrag zou inleggen zonder de hefboom.

Stel dat je bijvoorbeeld maar €250 hebt om mee te traden, dan zou dit in veel gevallen veel te weinig zijn om een beetje leuk mee te handelen. Als het aandeel dat je wil kopen €25 kost, dan kun je er maar 10 kopen. Als de prijs van dat aandeel vervolgens €0,50 stijgt dan heb je maar 10 x €0,50 = €5 verdiend.

Maar als je broker een hefboom aanbiedt van 1:100 dan kun je ineens 1000 aandelen kopen en verdien je met die €0,50 stijging 1000 x €0,50 = €500

In bovenstaand voorbeeld van beleggen met een hefboom zie je heel duidelijk en simpel dat je gewoon meer koopkracht hebt en dus meer winst kunt maken. Maar vergeet niet dat dit ook geldt voor het verlies!

Nog een leuk voordeel van een hefboom of leverage is dat je zelfs met een klein bedrag meerdere trades kunt openen op verschillende instrumenten.

Risico’s en nadelen van traden met een hefboom

Allemaal leuk en aardig dat je meer winst kunt maken door te beleggen met een hefboom, maar er zitten natuurlijk ook risico’s en nadelen aan.

Het allergrootste risico is waarschijnlijk het feit dat je grotere trades opent dan goed voor je is. Het is natuurlijk heel verleidelijk om meer winst te willen maken, maar het is niet altijd verstandig.

Het verlies op een trade met een hefboom kan namelijk hoger zijn dan je initiële inleg. hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

We gaan even terug naar het voorbeeld hierboven, maar nu gaan we ervan uit dat de hele markt in elkaar stort en ons aandeel zakt naar nul euro.

Bij onze trade zonder hefboom zouden we dan onze inleg van €20.000 kwijt zijn. Bij onze trade met hefboom zouden er 2 opties zijn geweest.

  1. We hadden minder dan €20.000 op onze rekening en zouden een margin call hebben gekregen op het moment dat onze rekening niet voldoende margin gaf om deze trade af te dekken.
  2. Als we €20.000 of meer op onze rekening hadden staan dan hadden we dit bij het sluiten van de positie moeten afrekenen.

Hefboom risico’s beperken

Gelukkig kun je als trader of belegger de risico’s van hefboomwerking goed afdekken. hieronder een rijtje risk management maatregelen:

  • Meeste brokers beschermen jouw account tegen een negatief saldo
  • Maak gebruik van een stop loss order die jouw trade automatisch sluit
  • Riskeer nooit meer dan bijvoorbeeld 5 of 10% van je rekening per trade

Aanbevolen artikel: Capital.com review

Conclusie

Traden en beleggen met een hefboom is een prachtige uitvinding, maar wees altijd voorzichtig. Gelukkig bieden veel brokers tegenwoordig een demo account waar je naar hartenlust kunt oefenen voor je met je zuurverdiende geld gaat handelen.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Stel je vragen over traden met een hefboom gerust in de reacties. En vergeet dit artikel niet te delen.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] de jonge crypto miljardair Sam Bankman-Fried, in het algemeen gestopt met het aanbieden van hoge leverage voor futures […]

J.G.
J.G.
7 maanden geleden

kun je ook traden zonder hefboom? en zo ja, waar ?
en kan dit dan op alle opties ?

rockwater
rockwater
2 maanden geleden

de hefboom opties bij Capital voor forex handelen zijn 1:1 of 10:1 of 20:1 of 30:1. Wat zou jij aanbevelen welke optie hefboom jij zou gebruiken voor een beginner die €1000,- wil inleggen

Fenny
Fenny
2 maanden geleden

Kun je een hefboom ook tijdens het traden uitzetten? Bijv hefboom x10 en je hebt kopen gezegd. Nu daalt de koers en wil je de hefboom stoppen. Ik kan dat nergens vinden op internet.

Fenny
Fenny
2 maanden geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Bedankt Mark, nu is het me helemaal duidelijk.

jaro
jaro
27 dagen geleden

kan je een hefboom ook berekenen ten opzichte van je positie met een formulle?