Wat is een CFD en wat is CFD trading nu precies?

Contracts for Difference of CFD zoals ze afgekort genoemd worden, zijn een financieel product waarmee je kunt profiteren van koersstijgingen of dalingen van het onderliggende instrument. Die instrumenten kunnen zijn: indexen, aandelen, valuta, grondstoffen en tegenwoordig ook crypto.

Update: Dit artikel is er nu ook als video:

Een CFD is een contract tussen een koper en verkoper. In dit geval is de verkoper de CFD broker en jij bent de koper. De koper wordt geen eigenaar van het onderliggende instrument, maar krijgt wel de winst (of betaalt het verlies) wanneer de koers stijgt of daalt. Dit gebeurt pas wanneer jij jouw CFD positie sluit.

Aanbevolen artikel: Capital.com review

Met een CFD kun je als trader zowel speculeren op een een stijging (long) of een daling van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel, maar ook de prijs van goud of bitcoin.

Door een CFD te kopen- of verkopen, koop- of verkoop je dus eigenlijk virtueel een aandeel.

Wat zijn de voordelen van beleggen of traden met CFD’s?

Het allergrootste voordeel van CFD’s is dat je niet gelijk de gehele waarde van je aan- of verkoop hoeft te betalen en gebruik kunt maken van een hefboom. Hierdoor kun je posities openen die groter zijn dan je inleg.

Voordeel hiervan is dat je meer winst kunt maken wanneer je gelijk hebt en de koers de juiste richting op beweegt. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je ook meer verlies maakt wanneer je ongelijk hebt en de koers in tegengestelde richting beweegt.

Dit risico op verlies kunt je trouwens beperken door gebruik te maken van een stop loss. Een stop loss is als het ware een noodrem die de positie automatisch sluit op een door jou aangegeven prijs.

Voor het traden met CFD’s is het verplicht om een minimale dekking op je rekening te hebben om eventueel verlies af te kunnen dekken. Dit noemt men margin en is een soort verzekering voor de CFD broker.

Hier nog een rijtje voordelen van CFD’s

 • Meestal lage transactiekosten
 • Hefboom werking
 • Zowel profiteren van stijgingen als dalingen van koersen
 • Groot aanbod van instrumenten zoals aandelen, grondstoffen, crypto, etc.
 • Meeste CFD’s kennen geen vaste einddatum. Jij bepaalt dus wanneer je koopt- of verkoopt

Voorbeeld van een CFD long trade

Een CFD trade is het hele proces van het openen van een positie tot het sluiten ervan. hieronder geef ik je een voorbeeld van een trade op het aandeel Netflix door middel van een CFD.

CFD-trade-voorbeeld-netflix

In dit voorbeeld heb ik €5.000 op mijn CFD rekening. Ik koop een CFD voor 20 aandelen Netflix als de koers op $390 staat met een hefboom van 1:10. Ik verkoop de CFD wanneer de koers op $400 staat. Zo ziet deze CFD trade er dan uit:

 • De waarde van deze positie is 20 x $390 = $7.800
 • Met een euro koers van 1,16 is de waarde in euro’s €6.720
 • Mijn hefboom is 1:10
 • De margin die ik nodig heb op mijn rekening is 10% = €670,20
 • Er zijn geen transactiekosten
 • Ik verkoop deze CFD als de koers van Netflix op $400 staat
 • Mijn netto winst is dan $400 – $390 = $10 x 20 = $200 : 1,16 = €172,41

Dit lijkt misschien wat ingewikkeld, maar het platform van de broker rekent dit automatisch voor je uit. Desondanks is het goed om te weten hoe een CFD transactie achter de schermen werkt.

Probeer het eens uit op een demo account met speelgeld…

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Hopelijk heeft dit artikel een goed antwoord gegeven op de vraag wat een CFD is.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties