Ichimoku Cloud Indicator. De ultieme gids en trading strategieën!

Op zoek naar een winstgevende Ichimoku strategie en de meest uitgebreide uitleg over de Ichimoku Cloud indicator? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In deze ultieme Ichimoku gids leg ik exact uit hoe deze Japanse indicator werkt en onthul ik de meest winstgevende Ichimoku strategieën voor traders en beleggers.

Gebruik de inhoudsopgave om gemakkelijk door deze handleiding te navigeren.

Inhoudsopgave

Tip: Wil je meekijken en klikken met deze handleiding, maak dan even een demo account aan bij onderstaande broker. Zet de Ichimoku indicator op je grafiek en ga zelf aan de slag.

68% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is de Ichimoku Cloud?

De officiële naam is van de Ichimoku Cloud is Ichimoku Kinko Hyo en is bedacht door de Japanse journalist Goichi Hosoda.

Ichimoku Cloud uitvinder
Ichimoku eindbaas

Definitie: De Ichimoku Cloud is een methode voor technische analyse, die gebouwd is op candlestick grafieken om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

Het systeem is ontwikkeld rond 1930 door Goichi Hosoda die bekend stond als Ichimoku Sanjin. Wat vrij vertaald betekent: “Wat een man vanaf de berg ziet”.

Hij heeft er 30 jaar over gedaan om deze techniek te perfectioneren, voordat hij eind jaren zestig deze methode openbaar maakte.

Ichimoku Cloud versus andere indicatoren

Ichimoku Kinko Hyo betekent zoiets als “grafiek equilibrium in een oogopslag” of “momentopname van de balans”. Het is een systeem waarmee de trend geïdentificeerd kan worden op basis van moving averages. Oftewel voortschrijdende gemiddelden.

En omdat de Ichimoku Cloud meer datapunten heeft dan een reguliere candlestick grafiek, krijg je een veel beter beeld van de price action.

Het grote verschil tussen gewone moving averages en de Ichimoku Cloud is dat de lijnen van de Ichimoku Cloud worden geplot door steeds het middelpunt van de highs en lows te pakken. In plaats van de open en close van een bepaalde periode.

Ichimoku is de meest gebruikte indicator in Japanse trading rooms.

Wat kun je allemaal met de Ichimoku Cloud?

Ichimoku is dus een methode voor technische analyse dat het momentum van de markt meet. Het doel is om in een oogopslag het marktsentiment te laten zien, op basis van de prijs ten opzichte van de Kumo Cloud.

Ichimoku gebruikt naast de Cloud nog meer meetpunten om een dieper en begrijpelijker beeld te schetsen van de price action. De belangrijkste vraag is of de prijs in equilibrium (balans) is of juist niet. Equilibrium betekent evenwicht of balans.

Ichimoku laat ook support en resistance zien (steun en weerstand) van zowel het verleden, het heden als de toekomst. Daardoor is het de enige indicator die zowel lagging als leading is.

Verder wordt de Ichimoku Cloud ook gebruikt om koop- en verkoopsignalen te genereren. Dit kan op verschillende manieren en ga ik je in deze gids allemaal laten zien.

Dus in een notendop combineert Ichimoku de volgende zaken:

 • Marktsentiment
 • Momentum
 • Volatiliteit
 • Support en resistance
 • Trading signalen

Eigenlijk kun je stellen dat de Ichimoku Cloud de natte droom is van iedere belegger! 😉

Nice!

Waarom zou je de Ichimoku Cloud moeten gebruiken?

Een van de belangrijkste dingen die je als trader of belegger moet hebben is discipline. Gebrek aan discipline is een van de belangrijkste redenen waarom 80% van de beleggers geld verliest op de beurs. En Ichimoku gaat ervoor zorgen dat je gedisciplineerd gaat traden.

Geduld

Daarnaast moet je als belegger geduld hebben. Nog zo’n reden waarom de meeste mensen op hun bek gaan. Je moet wachten op de juiste kansen om succesvol te zijn.

De Ichimoku Cloud strategieën die ik je straks ga laten zien, hebben strikte regels. Als een koop- of verkoopsignaal niet aan die regels voldoet open je geen positie. Simpel, maar je moet dus geduld hebben en wachten op het juiste moment om toe te slaan.

Ichimoku Cloud traders hebben geduld nodig
Ichimoku traders hebben geduld nodig

Veel traders en beleggers zijn ongeduldig en kunnen niet wachten om de volgende trade te openen. Dat is waar het heel vaak fout gaat. Ichimoku gaat je hierbij helpen… als jij je tenminste aan de regels houdt.

Volg de regels

Ichimoku trading strategieën zijn gebaseerd op vaste regels. Hierdoor kun je (voor het grootste deel) de emotionele kant van het traden elimineren. En als er al emoties in het spel zijn, dan is dat omdat je blij bent om te zien dat je positie de goede kant op gaat en winst maakt. 🙂

Ichimoku pakt de dikke trends

Door middel van de Ichimoku Cloud strategieën die ik straks met je ga delen, zul je in posities blijven zitten waar je normaal gesproken uit zou stappen. Ichimoku laat je namelijk ook zien wanneer je uit moet stappen, waardoor je dikkere trends kunt pakken en helemaal uit kunt rijden.

Ichimoku haalt de twijfel weg

Zoals ik al zei; de regels van elke Ichimoku strategie staan vast. Dus je hoeft niet meer te gokken of te twijfelen. Staan alle lichten op groen, dan stap je in. Zo niet, dan doe je niks.

Schep orde in de chaos

Omdat je steeds op zoek bent naar specifieke regels en dingen die moeten gebeuren voor je een trade opent. Je weet dus straks precies waar je naar moet zoeken en waar je op moet letten.

Je schept dus orde in je trading. Niet meer in en uit posities stappen als een kip zonder kop, maar als een scherpschutter wachten op het juiste moment.

Support, resistance en marktsentiment

Door middel van de Ichimoku Cloud zul je support en resistance levels veel makkelijk spotten. Daarnaast zul je altijd direct zien wie er controle heeft over de markt. De bulls of de bears. Voor zowel de korte, midden en lange termijn.

Stand Alone System

Ichimoku is een op zichzelf staand systeem. Hiermee bedoel ik dat je verder niks nodig hebt om te traden. Stop loss, entries en take profits zijn allemaal inbegrepen. Je hebt dus verder geen indicatoren nodig.

Gemakkelijk om te leren

Het lijkt in het begin misschien wat verwarrend, maar als je het eenmaal doorhebt is een heerlijk systeem. Je zult er wel wat tijd en energie in moeten steken, maar dat is met alles zo.

Voor welke markten kan ik Ichimoku gebruiken?

Ichimoku werkt in alle markten.

 • Aandelen
 • Indices
 • Forex
 • Grondstoffen
 • Opties
 • Futures
 • En zelfs crypto

Het werkt ook op elk time frame. Dus Ichimoku is ook geschikt voor elk soort trader of belegger. De hogere time frames zoals de Daily en de 4 uurs grafieken zijn echter wel betrouwbaarder.

Wat zijn de Ichimoku instellingen?

Het verschilt een beetje per broker of platform hoe de Ichimoku op je grafiek kunt zetten, maar meestal klik je op het menu voor indicatoren en voeg je hem vanuit daar toe aan je chart. Ik gebruik TradingView en bij mij staat hij hier:

Ichimoku indicator toevoegen aan grafiek
Ichimoku indicator toevoegen aan grafiek

Dus je klikt op het indicator menu > type in het zoekveld Ichimoku > klik op de built-in indicator om hem toe te voegen aan je grafiek.

Ik gebruik de standaardinstellingen voor de Ichimoku: 9/26/52. Er zijn ook crypto traders die de Ichimoku instellingen voor crypto gebruiken: 20/60/120. Crypto is een 24/7 markt en de gedachte erachter is dat je de waarden dan kunt verdubbelen.

Je kunt de Ichimoku instellingen wijzigen door naast de indicator op het tandwieltje te klikken.

Ichimoku instellingen wijzigen
Ichimoku instellingen wijzigen

De componenten van de Ichimoku Cloud

De Ichimoku Cloud is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Uitleg Ichimoku
Uitleg Ichimoku

Zodra je de Ichimoku Cloud indicator aan je grafiek hebt toegevoegd, zul je zoiets als hierboven zien. Dit verschilt een beetje per broker of de software die je gebruikt. Meestal kun je de kleuren aanpassen om het eventueel wat duidelijker te maken.

Niet schrikken!

Zoals ik al zei ziet het er ingewikkelder uit dan het is. Dit onderdeel is misschien een beetje saai, maar ik vind het belangrijk om te weten hoe een indicator werkt en zo leer je ook de termen die ik vanaf nu ga gebruiken.

Dit zijn de 6 componenten:

 • Tenkan Sen (blauwe lijn, ook wel de conversion line genoemd)
 • Kijun Sen (oranje lijn, ook wel de base line genoemd)
 • Chikou Span (paarse lijn, ook wel de lagging line genoemd)
 • Senkou Span A (groene lijn aan de rand van de Kumo Cloud)
 • Senkou Span B (rode lijn aan de rand van de Kumo Cloud)
 • Kumo Cloud (gekleurde “wolk” in licht roze en lichtgroen

Senkou Span A en B mag je na de uitleg vergeten, want de Kumo Cloud zelf is het belangrijkst. Nogmaals; dit is een beetje droge stof, maar ik wil je wel even laten zien hoe deze onderdelen zijn berekend en wat ze doen.

Tenkan Sen
Tenkan Sen

Tenkan Sen

Berekening: De highest high + de lowest low van de laatste 9 candles gedeeld door 2.

 • Middelpunt van de laatste 9 candles
 • Snelste van alle berekeningen
 • Korte termijn sentiment, support en resistance en momentum
 • Wordt gebruikt als signaallijn samen met de Kijun Sen voor de TK crossover
Kijun Sen
Kijun Sen

Kijun Sen

Berekening: De highest high + de lowest low van de laatste 26 candles gedeeld door 2

 • Middelpunt van de laatste 26 candles
 • Middellange termijn sentiment, support en resistance en momentum
 • Ingebouwde trendlijn: Prijs kruising betekent mogelijke verandering in de trend
 • Trailing stop loss: past zich aan op de volatiliteit van de markt
 • Magneet voor de prijs: prijs komt vroeg of laat altijd terug naar de Kijun
 • Wordt samen met de Tenkan gebruikt voor het TK crossover signaal
 • Wordt gebruikt voor Kijun bounce signaal
Chikou Span
Chikou Span

Chikou Span

Berekening: De huidige prijs, maar dan 26 candles teruggezet op de grafiek.

 • Een van de belangrijkste factoren om te bepalen of je instapt of niet
 • Laat zien of de prijs aan het trenden of rangen is
 • Chikou Span boven de prijs is bullish
 • Onder de prijs is Bearish
 • Midden van de prijs is onbeslist (range of consolidatie)
 • Laat support en resistance uit het verleden zien
Senkou Span A en B
Senkou Span A en B

Senkou Span A

Berekening: Tenkan + Kijun gedeeld door 2, 26 candles vooruit gezet op de grafiek.

 • Middelpunt van Tenkan en Kijun 26 candles naar voren geplaatst
 • Vormt samen met Senkou Span B de Kumo Cloud
 • Vormt samen met Senou Span B de Kumo Twist en sentiment in de toekomst
 • Senkou Span A bovenop is bullish en onderop is bearish
 • Laat de lange termijn trend zien
 • Laat lange termijn support en resistance zien
 • Meet de volatiliteit
 • Is vrijwel nooit vlak, terwijl Senkou Span B dat wel vaak is

Senkou Span B

Berekening: De highest high en de lowest low van de afgelopen 52 candles, gedeeld door 2 en 26 candles vooruit gezet op de grafiek.

 • Langzaamste van alle componenten
 • Vormt samen met Senkou Span A de Kumo Cloud
 • Vormt samen met Senkou Span A de Kumo Twist en sentiment in de toekomst
 • Senkou Span B bovenop is bearish en onderop is bullish
 • Vormt een platte boven- of onderkant van de cloud als de prijs in de afgelopen 52 candles geen higher high of lower low heeft gemaakt
Kumo Cloud
Kumo Cloud

Kumo Cloud

 • Gekleurde ruimte tussen Senkou Span A en B
 • Prijs boven Kumo is bullish sentiment
 • Onder Kumo is bearish sentiment
 • In de cloud is onbeslist (range, consolidation)
 • Laat huidige en toekomstige support en resistance zien
 • Dikkere Kumo is meer volatiliteit en sterkere support en resistance
 • Dunnere Kumo is minder volatiliteit en zwakkere support en resistance
 • Elke trend begint met een Kumo breakout

Zoals gezegd mag je de Senkou Span A en B vergeten. De Kumo Cloud die ze samen maken is het belangrijkste.

Ichimoku trading signalen (minimale vereisten)

Voor je überhaupt overweegt of je een positie opent, moet je altijd deze vragen beantwoorden.

Prijs ten opzichte van de Kumo Cloud

Prijs boven de Kumo Cloud is bullish (koopsignalen) en prijs onder de Kumo is bearish (verkoopsignalen). Als de prijs in de Kumo beweegt is er geen duidelijk sentiment (range).

Kumo Cloud support
Kumo Cloud support

De boven- en onderkant van de Cloud zijn sterke support en resistance levels. Als de prijs boven de Kumo Cloud beweegt fungeert de bovenkant van de cloud als eerste level van support en de onderkant als tweede level van support.

Kumo Cloud resistance
Kumo Cloud resistance

Als de prijs onder de Kumo Cloud zit fungeert de onderkant van de Cloud als level 1 resistance en de bovenkant als level 2 resistance.

Regel #1: Als de prijs boven de Cloud is, zoeken we alleen naar long posities (kopen). Als de prijs onder de Cloud is, zoeken we alleen naar short posities (verkopen).

Tenkan Sen vs Kijun Sen

Tenkan boven Kijun is bullish en onder Kijun is bearish. Verder raad ik je aan om altijd de prijs positie t.o.v. de Kijun in de gaten te houden. Bij snelle prijsbewegingen zal de ruimte tussen de prijs en de Kijun Sen lijn groter worden. De Kijun zal vervolgens afvlakken.

Onthoud dat de prijs vroeg of laat altijd terugkomt naar de Kijun.

Chikou Span
Chikou Span

Chikou Span vs prijs en Kumo Cloud

Chikou Span boven prijs is bullish en onder prijs is bearish. Voor extra bevestiging kun je checken of Chikou Span onder of boven de Kumo Cloud zit.

Als Chikou Span in de prijs beweegt is er geen trend en is de markt aan het rangen. Chikou Span is de laatste bevestiging voor je een positie opent.

Positieve Kumo Future
Positieve Kumo Future

Kumo future

Senkou Span A boven B is een bullish future Senkou Span A onder B is een bearish future. Dit geeft het toekomstig sentiment aan. Je zou ook kunnen zeggen; groene wolk is positief, rode wolk is negatief.


Respect dat je tot zover bent gekomen. Dit is best heftige shit, maar dat is ook de reden dat ik het in hapklare brokken aan je serveer. Niet alle brokken zijn even lekker, maar je moet ze wel allemaal opeten om hier straks maximaal van te profiteren.

Nog een klein stukje te gaan in dit deel van de ultieme Ichimoku gids.


Sterkte van de Ichimoku signalen

De Ichimoku methode probeert de kansen in jouw voordeel te plaatsen. Daarom hebben we niet alleen Ichimoku signalen, maar ook de sterkte van die signalen. De sterkte van een signaal wordt bepaald door de plek waar het signaal plaatsvindt.

Er zijn 3 plekken waar een signaal zich kan voordoen:

 • Boven de Kumo Cloud = Bullish territorium
 • In de Kumo Cloud = Neutraal territorium
 • Onder de Kumo Cloud = Bearish territorium
Sterk bullish signaal
Sterk bullish signaal

Dus als je een long trade neemt (kopen) dan wil je dat doen op een signaal boven de Cloud. Neem je een short trade, dan wil je dat doen op een signaal onder de Cloud.

Zwak bullish signaal
Zwak bullish signaal

Wanneer een bullish signaal zich voordoet onder Cloud dan is dat een zwak signaal en als een bearish signaal zich voordoet boven de Cloud, dan is dat een ook een zwak signaal.


Tot zover de achtergrond en uitleg van de Ichimoku Cloud. Nu gaan we verder met het leuke deel, namelijk de Ichimoku strategieën. Pak er nog een extra kop koffie bij en dan gaan we verder met the good stuff! 🙂

Ichimoku strategieën

Allereerst geef ik je een overzicht van de verschillende Ichimoku Cloud trading strategieën. Daarna ga ik ze een voor een behandelen.

 • TK Cross = Tenkan Sen kruist Kijun Sen van boven naar beneden of andersom
 • Kumo Breakout = Prijs breekt boven of onder uit de Kumo Cloud
 • Kijun Bounce = Prijs stuitert van de boven- of onderkant van de Kijun af

Ichimoku strategie #1: TK Cross

Dit is waarschijnlijk de meest populaire Ichimoku strategie, de TK Cross. Dit koop- of verkoopsignaal wordt gegenereerd wanneer de Tenkan Sen lijn de Kijun Sen lijn kruist. Van boven of van beneden.

Wanneer Tenkan de Kijun van beneden naar boven kruist, is dit een koopsignaal. Als Tenkan de Kijun van boven naar beneden kruist is dit een verkoopsignaal.

Let op: wees voorzichtig met het openen van een positie als de Kijun Sen vlak is.

De sterkste signalen worden gegenereerd wanneer de prijs boven (kopen) of onder (verkopen) de Cloud beweegt.

Deze Ichimoku Cloud strategie lijkt wel wat op een moving average crossover strategie, maar verschilt omdat de Tenkan en Kijun berekend worden op basis van de highest high en lowest low over een bepaalde periode. In plaats van de open en close zoals bij de gewone moving average.

Dit signaal kondigt aan dat het momentum verschuift en dat er kans is op een verandering van de trend. Het signaal ontstaat dus wanneer de Tenkan de Kijun kruist.

Zoals met elk trendvolgend systeem, werken de signalen het beste wanneer er een dikke trend ontstaat. Het werkt minder goed in ranging markten die zijwaarts bewegen.

Persoonlijk heb ik het meeste succes met de TK Cross op de hogere time frames, zoals de H4 en Daily grafieken.

TK Cross trading regels

Hieronder de trading regels voor de TK Cross strategie.

Bullish setup (kopen)

 1. Prijs boven Kumo Cloud
 2. Positieve Kumo Future/Twist
 3. Chikou Span boven de prijs
 4. Entry: kopen op sluiten van de candle als Tenkan de Kijun naar boven kruist
 5. Stop loss: onder de boven- of onderkant van de Kumo of onder de Kijun
 6. Take profit: bij bearish TK kruising of als een candle onder de Kijun sluit

Bearish setup (verkopen)

 1. Prijs onder Kumo Cloud
 2. Negatieve Kumo Future/Twist
 3. Chikou Span onder de prijs
 4. Entry: verkopen op sluiten van de candle als Tenkan de Kijun naar beneden kruist
 5. Stop loss: boven de boven- of onderkant van de Kumo of boven de Kijun
 6. Take profit: bij bullish TK kruising of als een candle boven de Kijun sluit
TK Cross strategie voorbeeld
TK Cross strategie: Short trade

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de Tenkan in de Cloud nog boven de Kijun zat. Vervolgens gaan ze een tijdje gelijk op en dan is daar de kruising onder de Cloud.

We zien dat Chikou 26 candles geleden onder prijs zat en we hebben een negatieve Kumo Future.
We wachten nu op de sluiting van de candle en openen een short positie (verkopen). De stop loss komt net iets boven de Kijun lijn.

En voila, deze trade bleek een succes te zijn en staat nog steeds open. We pakken nog geen profit, want de prijs blijft zakken en heeft de Kijun nog niet naar boven gekruist.

Nog een voorbeeld:

TK Cross strategie short trade
TK Cross strategie: Long trade

Je ziet de TK Cross boven de Cloud in het eerste cirkeltje. We zien links dat Chikou 26 candles geleden boven prijs zat en we hebben een positieve Kumo Future aan de rechterkant.

We wachten nu op de sluiting van de candle en openen een long positie (kopen). De stop loss komt net iets onder de Kijun lijn en in dit geval ook net iets onder de bovenkant van de Kumo Cloud.

En voila, deze trade bleek een succes te zijn. We pakken rechts bovenin profit op het moment dat een candle onder de Kijun lijn sluit in het tweede cirkeltje.

Heerlijke trade! 🙂

Ichimoku strategie #2: Kumo Breakout (mijn favoriet!)

Bij deze Ichimoku Cloud strategie traden we wanneer de prijs uit de Kumo Cloud breekt (Breakout). Breken we aan de bovenkant uit, dan gaan we long (kopen). Breken we aan de onderkant uit, dan gaan we short (verkopen).

Hierbij wacht je tot de eerste candle die uit de Kumo breekt sluit en stap je in op de volgende candle. Zo voorkom je false breakouts.

Kumo Breakout trading regels

Bullish setup (kopen)

 1. Candle breakout en sluit boven de cloud
 2. Prijs is boven Kijun Sen lijn
 3. Cloud moet bullish zijn in de toekomst! (Positieve Kumo Future)
 4. Chikou Span is boven de prijs
 5. Entry: kopen op sluiten van de breakout candle
 6. Stop loss: onder opening breakout candle, onder Kijun lijn
 7. Take profit: als candle sluit onder Kijun lijn

Bearish setup (verkopen)

 1. Candle breakout en sluit onder de cloud
 2. Prijs is onder Kijun Sen lijn
 3. Cloud moet bearish zijn in de toekomst! (Negatieve Kumo Future)
 4. Chikou Span is onder de prijs
 5. Entry: verkopen op sluiten van de breakout candle
 6. Stop loss: boven opening breakout candle, boven Kijun lijn
 7. Take profit: als candle sluit boven Kijun lijn
Kumo Breakout: Long trade
Kumo Breakout strategie: Long trade

In het voorbeeld hierboven zie je dat de prijs uit de Kumo Cloud breekt aan de bovenkant. De prijs zit boven de Kijun Sen lijn. Links zien we dat Chikou 26 candles geleden boven de prijs zat. De Kumo Future is positief.

Alle lichten staan op groen!

We openen een long positie (kopen) op het sluiten van de breakout candle in het eerste cirkeltje. De stop loss komt onder de Kijun en daarmee ook gelijk onder de Kumo. Take profit pakken we in de tweede cirkel rechts bovenin, wanneer de prijs de Kijun breekt.

Nog een voorbeeld:

Kumo Breakout strategie: Short trade
Kumo Breakout strategie: Short trade

In het voorbeeld hierboven zie je dat de prijs uit de Kumo Cloud breekt aan de onderkant. De prijs zit onder de Kijun Sen lijn. Links zien we dat Chikou 26 candles geleden onder de prijs zat. De Kumo Future is negatief.

Alle lichten staan op groen!

We openen een short positie (verkopen) op het sluiten van de breakout candle onder de cloud in het eerste cirkeltje. De stop loss komt boven de Kijun. Take profit pakken we in de tweede cirkel rechts, wanneer de prijs de Kijun breekt.

Kumo Breakout stop loss levels

Nog even wat extra informatie over stop loss niveaus. Persoonlijk zet ik mijn stop loss meestal iets onder de Kijun bij een long positie of erboven bij een short positie.

Je kunt ook de Kumo Cloud gebruiken. Hoe dikker de Cloud hoe sterker de support of resistance. Onthoud dat je een stop loss gebruikt om je verlies te beperken.

Zorg ervoor dat er altijd een barrière zit tussen je entry en je stop loss. Zoals de Kijun of de Cloud. Je kunt ook horizontale support en resistance levels gebruiken.

Ichimoku strategie #3: Kijun Bounce

De Kijun Sen lijn vertegenwoordigt eigenlijk het gemiddelde van de markt. Het niveau waarop de markt in balans is. De prijs komt vroeg of laat altijd terug naar de Kijun. Dus dit is een prima niveau om te zoeken naar potentiële trades.

Kijun is RSI

De Kijun laat tevens zien wat bijvoorbeeld de RSI indicator en andere oscillators laten zien. Namelijk of de markt “overbought” of “oversold” is. Kijk maar eens…

Kijun Sen gebruiken als RSI
Kijun Sen gebruiken als RSI

Zoals je ziet kun je de RSI indicator van je grafiek halen. Je hebt hem namelijk niet nodig. De afstand tussen de prijs en de Kijun laat zien in welke staat de markt verkeert.

Hoe groter de ruimte tussen de prijs en de Kijun, hoe gevaarlijker het wordt om een trade in die richting te nemen.

Kijun is een 50% Fibonacci retracement level

Ik wil het niet te ingewikkeld maken, maar voor de mensen die met Fibonacci levels traden is het misschien leuk om te weten dat de Kijun altijd een 50% Fibonacci retracement level is. Check it out…

Kijun Sen is 50% Fibonacci level
Kijun Sen is 50% Fibonacci level

Je hebt met de Kijun dus ook altijd een 50% Fibonacci retracement level op je grafiek. Dit is een van de populairste levels om te traden.

Kijun is een dynamisch support en resistance niveau

Omdat de Kijun het evenwicht in de markt vertegenwoordigt is het ook een dynamisch support en resistance niveau. Het werkt op dezelfde manier als bijvoorbeeld een trendlijn. Kijk maar…

Kijun is support en resistance
Kijun is support en resistance

Hoe mooi is dat?

Kijun is dus een ingebouwde trendlijn waarde prijs vanaf stuitert. En je ziet ook wat er gebeurt als die wordt gebroken. Dit betekent vaak dat er een nieuwe trend ontstaat in de andere richting.

De Kijun doet dus van alles, maar hoe kunnen we dat traden?

Zoals je net hebt kunnen zien is de Kijun een dynamische support en resistance. We kunnen die levels traden door op support te kopen en op resistance te verkopen.

Bijna alle trades vanaf de Kijun zullen pullbacks zijn binnen een trend. Een perfecte plek om een positie in te nemen dus. We kijken hierbij goed naar de candles en price action om te bepalen of we instappen of niet.

Ik zoek voor deze Ichimoku strategie dus altijd naar grafieken waar de prijs naar de Kijun toe beweegt. Daar liggen namelijk de kansen en deze trades zijn ook vrij makkelijk te spotten.

Hier wat voorbeelden:

Prijs te ver van Kijun, geen trade mogelijk
Prijs te ver van Kijun, geen trade mogelijk

Hierboven zie je gelijk dat de prijs veel te ver van de Kijun is verwijderd. We zoeken naar bounces dus hier zijn geen mogelijkheden voor trades.

Maar kijk nu eens naar deze…

Prijs lijkt te bouncen vanaf Kijun
Prijs stuitert van Kijun af

Dat ziet er al beter uit. We hebben een duidelijke bounce van de Kijun en dat biedt mogelijkheden!

Kijun Bounce trading regels

Bullish setup (kopen)

 1. Prijs boven Kumo cloud en Kijun voor een long trade (kopen)
 2. Ga op zoek naar lange wicks aan de onderkant van candles
 3. Deze wicks moeten op of net onder de Kijun ontstaan
 4. Vind price action entry (bijvoorbeeld de break van de vorige candle)
 5. Stop loss onder de wicks, onder Kijun lijn
 6. Take profit als candle sluit onder Kijun lijn

Bearish setup (verkopen)

 1. Prijs onder Kumo cloud en Kijun voor een short trade (kopen)
 2. Ga op zoek naar lange wicks aan de bovenkant van candles
 3. Deze wicks moeten op of net boven de Kijun ontstaan
 4. Vind price action entry (bijvoorbeeld de break van de vorige candle)
 5. Stop loss boven de wicks, boven Kijun lijn
 6. Take profit als candle sluit boven Kijun lijn

Voor deze Ichimoku strategie hebben we alleen de Kijun en de Kumo Cloud nodig. Misschien had je in het screenshot van zojuist al gezien dat ik de rest van de lijnen van mijn chart had gehaald. Zo blijft het overzichtelijk.

Kijun Bounce strategie: Short trade
Kijun Bounce strategie: Short trade

Hierboven zie je een succesvolle Kijun Bounce short trade (verkopen). Prijs komt terug naar de Kijun. Vormt een candle met een lange wick aan de bovenkant op de Kijun. We zitten onder de Kumo Cloud en we hebben een negatieve Kumo Future.

Alle lichten staan op groen!

We openen een short positie (verkopen) op de break aan de onderkant van de Bounce candle die de Kijun raakt. De stop loss zetten we net boven de Kijun en we nemen winst (take profit) op het moment dat de Kijun lijn van onderaf wordt gebroken (tweede gele rechthoekje).

Vervolgens zie je dat de trend omdraait en dat de prijs na het breken van de Kijun vanaf onder, nu vanaf de bovenkant terugkomt naar de Kijun (tweede gele rechthoekje). Dit is geen koopsignaal, omdat we nog onder de Kumo Cloud zitten! De trade was wel succesvol geweest zoals je kunt zien, maar we houden ons aan de regels.

Nog een voorbeeld:

Kijun Bounce strategie: Long trade
Kijun Bounce strategie: Long trade

Hierboven zie je een succesvolle Kijun Bounce long trade (kopen). Prijs komt terug naar de Kijun. Vormt een candle met een lange wick aan de onderkant op de Kijun. We zitten boven de Kumo Cloud en we hebben een positieve Kumo Future.

Alle lichten staan op groen!

We openen een long positie (kopen) op de break aan de bovenkant van de Bounce candle die de Kijun raakt. De stop loss zetten we net onder de Kijun en de wick. We nemen winst (take profit) op het moment dat de Kijun lijn van bovenaf wordt gebroken.


Potentiële winst en risk management

Je weet dat ik risk management enorm belangrijk vind. Qua risk to reward ratio zit ik het liefst rond de 1:2. Dus als ik €50 riskeer met mijn stop loss, dan wil ik minimaal €100 pakken op mijn take profit.

Helaas werkt dit echter niet altijd en de Ichimoku Cloud is een apart geval. We proberen namelijk mee te surfen op de dikke trends en we stappen pas uit als de prijs terug kruist over de Kijun. Wanneer dit gebeurt is niet van te voren te voorspellen.

Mijn oplossing hiervoor is dat ik probeer te zoeken naar trades, waarbij de volgende support of resistance 2x zo ver weg ligt als mijn stop loss. Ik neem dan 50% profit en laat de andere helft doorlopen tot de prijs terug kruist over Kijun.

Ik ben hier nog wel mee aan het experimenteren, want mijn winrate is toe nu toe zo hoog (80%), dat ik iedere keer geld laat liggen. Maar dat is een luxe probleem.

Welke Ichimoku strategie is geschikt voor mij?

Ook hiermee ben ik nog aan het testen, maar tot nu toe heb ik het meeste succes met de Kumo Breakout op de H4 en Daily time frames. Soms in combinatie met de TK Cross. Ik merk dat de Kijun Bounce het leuk doet op de kortere time frames.

Maar goed, uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf testen. Gelukkig zijn er heel veel brokers waar je zonder risico kunt oefenen met de Ichimoku Cloud.

Bijvoorbeeld deze:

68% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Deel je ervaringen in de reacties en stel je gerust vragen over de Ichimoku Cloud.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Remi
Remi
1 jaar geleden

Top artikel. Ik ben geen pro in traden, maar heb me middels dit artikel deze “tool” wel enigszins eigen gemaakt. Wat raad je aan om dit toe te passen op crypto, alt-coins versus bitcoin trades? Welke values (ook 9/26/52/26), of anderen? En heb je hier ook ervaring mee of trade je zelf alleen fiat/fiat. En zijn er tools beschikbaar om bijv een trigger (email/sms/push-notification) te sturen wanneer een lijn kruist? Ik ben vooral geïnteresseerd om een systeem op te zetten voor short traden, zodat ik zelf niet 24/7 op de charts zit.
Kleine tip: blijf de kleuren iets vaker herhalen (blauw/oranje/paars) voor de Japanse termen. Nu dien ik keer op keer terug te scrollen omdat die namen zo op elkaar lijken, in mijn beleving. En een long-trade voorbeeld (plaatje) introduceren na de long-trade strategie, en dan de short-trade strategie en een short-trade plaatje. Kijk maar wat je er mee doet, all good :). Thx iig voor alle value in dit artikel

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  Remi

Thanks! 🙂 Hieronder de antwoorden op je vragen:

Wat raad je aan om dit toe te passen op crypto, alt-coins versus bitcoin trades? Ik trade zelf geen crypto zoals je hier kunt lezen: https://tradewinst.nl/crypto-trading/

Welke values (ook 9/26/52/26), of anderen?
Staat in het artikel: 20/60/120. Crypto is een 24/7 markt en de gedachte erachter is dat je de waarden dan kunt verdubbelen.

En heb je hier ook ervaring mee of trade je zelf alleen fiat/fiat.
Ik trade de traditionele markten, dus aandelen, forex, grondstoffen, indices.

En zijn er tools beschikbaar om bijv een trigger (email/sms/push-notification) te sturen wanneer een lijn kruist?Ja dat kan in TradingView door een alert te zetten op bijvoorbeeld Baseline crossing Conversion line. Je kunt zelf instellen hoe je de alert wil ontvangen; per mail, sms, pushbericht, etc. Voor sommige functies heb je een pro account nodig.

Bedankt voor de tips! 🙂

kurt de knaep
kurt de knaep
1 jaar geleden

Leuk en leerrijk artikel.
Hoe hebt u de Ichimoku Cloud Indicator ingesteld?
Ik heb de mijne ingesteld zoals op de foto?
comment image

Grt,

Kurt

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  kurt de knaep

Hi Kurt ik gebruik de standaard waarden en heb deze net ook toegevoegd aan de handleiding:
comment image

kurt de knaep
kurt de knaep
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Dank je wel!
Ik zie juist dat ze in je artikel stonden. Er gewoon overgelezen.

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  kurt de knaep

Nee hoor ik heb ze vandaag toegevoegd naar aanleiding van jouw vraag!😊

Teun
Teun
2 jaren geleden

Hoi Mark,

Tof artikel! Volges mij staat er 1 zin niet helemaal correct beschreven:

In de laatste alinea boven het kopje: Kumo Breakout stop loss levels.

Staat geschreven: De stop loss komt onder (volgens mij moet hier boven staan) de Kijun. Take profit pakken we in de tweede cirkel rechts, wanneer de prijs de Kijun breekt.

Teminste als ik het artikel goed heb begrepen:)

Groet,

Teun

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Teun

Heel scherp Teun, thanks! 🙂

Bor Borren
Bor Borren
3 jaren geleden

Bedankt voor de zeer heldere toelichting op deze indicator. Ik heb het een paar weken getest en het lijkt goed te werken. Eigenlijk ben ik verbaast dat deze indicator niet veel bekender is. Alleen zijn er de laatste tijd weinig trends te bespeuren die voldoen aan de voorwaarden. Je zegt dat je de meeste succes hebt op de H4 en D1 timelines. Heb je dan ook de strategie dat beide timelines moeten kloppen aan de voorwaarden? Ik trades die goed gingen bij mij waren diegene waar de H1, H4 en D1 dezelfde cloud richting hadden. Hoe doe jij dit?

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bor Borren

Hoi Bor, graag gedaan en bedankt voor het compliment! 🙂 Ja als beide (of meerdere) time frames oplijnen is de kans op succes groter. Het klopt ook zeker dat de signalen minder vaak voorkomen de laatste tijd. Dit komt mede doordat er gewoon heel veel aan de hand is qua nieuws, politiek en wereldproblematiek.

Zelf gebruik deze indicator de laatste tijd veel op de DAX en NASDAQ, waar ik ook op korte time frames (5 en 15 minuten) goede resultaten behaal. Ik kijk hierbij dan naar de 1 uurs grafiek voor de richting en neem mijn trades op de 5 of 15 minuten signalen.

Bor Borren
Bor Borren
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Goed om te lezen dat wat ik dacht ook klopt! Hoewel gisteren er weer kansen waren, AUDNZD was een goede.
Ik ben ook aan het testen om de lage tijdframes op de DAX en US30. Dit in combinatie met de ADX indicator. Maar dan is het wel het scherm in de gaten blijven houden.

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bor Borren

Ja, dan zit je inderdaad wel aan je scherm gekluisterd! 🙂

Remi
Remi
1 jaar geleden

Super artikel, gaf mij mooi even de puntjes op de i!

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  Remi

Mooi Remi, altijd leuk om te lezen, daar doe ik het voor!

Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust. Ik sta klaar om je te helpen.

Tiemen
Tiemen
2 jaren geleden

Hey, klopt het dat Ichimoku Cloud beste werkt met Japanse forexparen zoals USDJPY. Of is dit een fabeltje en werkt het op eender welk paar?

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Tiemen

Om eerlijk te zijn heb ik dat nooit getest. De enige manier om dat te toetsen is door langere tijd Ichimoku trades te maken op verschillende paren en naar verloop van tijd te kijken of je eventueel een patroon ziet met een hogere win rate op Yen pairs.

Felicity
Felicity
1 jaar geleden

Even een vraagje! 🙂 M.b.t. de Breakout strategie, moet ik dan (volgens jouw instellingen) kijken naar of de chikou span 26 kaarsen terug boven díe prijs was, of boven de huidige breakout candle? Hopelijk begrijp je mij!

Felicity
Felicity
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Dus als ik het goed begrijp, meet je de chikou span met de huidige koers, als hij daarboven zit, koop je? Ongeacht of de chikou span dwars of ónder de toenmalige prijs zat?

Dit gaat over crypto, dan gelden die 60 candles terug, toch?

Felicity
Felicity
1 jaar geleden

Weer even een vraag. Ben al zoveel strategieën betreft de Ichimoku tegengekomen en die van jou blijft hangen (goed teken!) Betreft de kumo breakout. Waarom is dit jouw favoriet van deze drie? En wat doe je als de prijs ónder de Kijun lijn breekt maar daarna weer daar bovenuit stijgt? Koop je hem dan weer of laat je hem dan rusten?

Felicity
Felicity
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Dit betreft de kumo breakout strategy (de tweede, jouw favoriet). Gaat over het verkoopmoment. Stel de prijs komt ónder de Kijun lijn, maar binnen een paar candles rijst hij weer boven de Kijun lijn. Wat doe je in zo’n situatie?

John
John
1 jaar geleden

Mark,

Ik heb mij de afgelopen weken een beetje verdiept maar begrijp iets niet. Als ik bijv. op de daily kijk dan staat de koers boven de cloud en dan kan je dus long gaan maar als ik vervolgens op de 4 uur kijk dan kan het zijn dat de koers onder de cloud zit en kan je short gaan?

Hoe ga ik hiermee om, ik begrijp er eerlijk gezegd geen snars van.

John
John
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Mark, ik weet niet hoe vaak jij trades doet op basis van Ichimoku maar ik ben nu ruim een week diverse Forex paren en indices dagelijks aan het volgen maar er komen op de daily geen setups voorbij die aan de voorwaarden voldoen.
Nu weet ik dat geduld een van de voorwaarden zijn en dat we als een sniper moeten acteren maar deze sniper verhongert wel als ik dagen/weken moeten wachten om een trade te starten. Ik heb erg het gevoel dat ik het het een en ander verkeerd begrijp.
Je schrijft hierboven dat ik op de andere time frames moet kijken naar long signals, dus als de koers op de daily boven de cloud zit en verder voldoen de voorwaarden niet. Moet ik dan op de 1H of 4H kijken dat bijv. de Chikou span boven de prijs zit, dit zal op de andere tijdframes toch niet anders zijn? Of moet ik daar het kruisen van de Tenkan met Kijun kijken.
Ichimoku lijkt mij echt een super interessante indicator maar op een of andere manier heb ik er moeite mee.

Meliss
Meliss
1 jaar geleden

Hoi
ik ben nog redelijk nieuw in het traden, ik begrijp hier van bovenstaande bijna alles, behalve bij de volgende zin: We openen een long positie (kopen) op de break aan de bovenkant van de Bounce candle die de Kijun raakt. Wat is de break van de bovenkant van bounce candle?
alvast bedankt

Meliss
Meliss
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Dank je! Fijn weekend nog 🙂

Walter Willems
1 jaar geleden

Beste Marc. Ik begin pas te traden, en tracht dit te doen als scalper. Voorlopig doe ik dat op een proef-account. Wanneer ik een hoge inzet gebruik dan maak ik veel winst, wanneer ik echter met een kleine inzet trade maak ik verlies.
Nu heb ik uw ICHIMOKU uitleg gevonden en tracht ik deze werkwijze te implementeren op mijn computer. Dit lukt, behalve dat ik de wolken (clouds) niet kan visualiseren.
Wat raad u mij aan om te doen? Mijn platform is de Meta Trader 4.
Groeten,
Walter.
P.S.: ik werd vorig jaar OPGELICHT door NEO-CHAIN voor zowat 90.000 euro. Politie= nada, banken= nada. Daarom tracht ik mijn geld terug te winnen!!!!

Walter Willems
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Van harte bedankt Mark. Ik kijk asap naar deze WS om het heuvel op te lossen.
Trouwens: een FANTASTISCHE uitleg heb jij gegeven over ICHIMOKU.

Cheff
Cheff
9 maanden geleden

Thanks voor de info, super leerzaam! Ik probeer het nu toe te passen op crypto. De afgelopen week vond ik het moeilijk om een entry te bepalen.
Ik heb de grafiek bijgevoegd. Er werd niet aan alle signalen voldaan. Bij de Kumo uitbraak was de chikou span bv niet boven de prijs. en later bij de TK cross was dat nog steeds niet het geval, net als de kumo future negatief was.
Een paar dagen later was dit wel het geval. chikou span boven de prijs en positieve kumo future. Stap je dan alsnog in? Of is dan het moment voorbij?

Cheff
Cheff
9 maanden geleden
Antwoord aan  Cheff

beter?

Schermafbeelding 2021-08-23 om 11.02.24.png
cheff
cheff
9 maanden geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

thanks!

thisaru
thisaru
7 maanden geleden

goedenavond, dit was een geweldige uitleg van de ichimoku cloud! ik was na een lange tijd weer terug op binance en ik weet niet of het aan mij ligt maar de ichimoku cloud indicator is verwijdert van binance, klopt dat? zo ja, dan is dat echt jammer want ik heb deze strategie tot elke letter geleerd en wil hem ook gebruiken….

Robert Vial
Robert Vial
4 maanden geleden

Hi Mark, erg duidelijk verhaal moet ik zeggen. Thx!
Ben nu nog in de fase van ‘paper trading’ dus kijkie kijkie 😉
Je beschrijft de Kijun bounce. Ik vroeg mij af of er ook zoiets bestaat als een Tenkan bounce.
Hoe kom ik hierop? Zie bijgevoegde afbeelding. Is de 5 min van de S&P. Stel ik heb de instap gemist rond de 4367. Ik ben weer online als de koers rond de 4395 is en vlak daarna ontstaan er 2 rode candles gevolgd door een groene. Ik zie dit als een bounce op de Tenkan, ook vanwege de lange wicks. Dus is het dan idd technisch gezien verstandig om alsnog long te gaan omdat de eerste groene candle na de rode hoger sluit?

Mvg. Robert

S&P 5 min.PNG
kevin
kevin
2 maanden geleden

Hoi Mark, ik heb nu al meerdere teksten gelezen of filmpjes gezien waar deze strategie wordt uitgelegd. Maar jou uitleg is in zo’n korte tekst heel duidelijk en uitgebreid. Bedankt daarvoor. Ik heb een vraag en zie foto. Hier heb je ineens een grote uitbraak door de wolk naar beneden. Echter is er een klein gedeelte van een enorme candle in de wolk. Hierbij is de chikou onder de koers. Ik zie dat de wolk vooruit nog niet rood is dus nog geen instap. Maar stel dat dit wel het geval was. Zou jij dan short gaan bij zo’n ineens onwijze beweging of blijf je er lekker vanaf. Ik twijfel namelijk altijd. Stap ik in zal je zien dat de rek eruit is en laat je hem zal je zien dat hij nog lager kan en heb je de trade gemist. Ik hoor het graag. Gr. Kevin

Knipsel.PNG
Ronald
Ronald
1 maand geleden

Erg interessant artikel. Dank daarvoor. Ik had in het begin wel veel moeite met welke kleur lijn bij welke naam hoort. Misschien goed om in het begin bij de namen van de componenten nog toe te voegen welke kleur lijn er bij hoort. Ik heb het nu maar voor mijzelf op een spiekbriefje gezet.