Wat is een stop loss order en hoe gebruik je hem? Simpele uitleg met voorbeelden

De stop loss order is de superheld van beleggers en traders. Hij beschermt ons tegen het kwaad. Stop loss orders beperken ons verlies door onze orders automatisch te sluiten als de koers zich tegen ons keert. Hulde! In dit artikel leg ik uit hoe de stop loss werkt en hoe je hem kunt gebruiken.

Wat is de definitie van een stop loss?

Letterlijk betekent stop loss in het Nederlands stop verlies en dat is ook exact wat deze order doet. Je geeft hiermee aan wanneer jij bereid bent jouw verlies te nemen op een trade.

Als de prijs die je instelt wordt bereikt zal je trade automatisch gesloten worden tegen de dan geldende prijs.

Voorbeeld van een stop loss

Hieronder zie je een trade die ik heb gemaakt op Bitcoin. Mijn entry was op de uitbraak van het $6400 niveau, maar op dat moment wist ik natuurlijk niet of de prijs echt zou stijgen.

stop-loss-voorbeeld
Voorbeeld van een stop loss

Er is altijd een kans dat de prijs toch naar beneden schiet. Bijvoorbeeld als er slecht nieuws uitkomt voor Bitcoin.

Stel dat dat zou gebeuren dan zou de prijs enorm naar beneden schieten en zou ik veel geld verliezen.

Om dat te voorkomen plaats ik een stop loss net onder het laagste niveau (support) dat de koers onlangs heeft bereikt. In dit voorbeeld net onder de $6250.

Stel dat de Bitcoin koers naar beneden was geschoten, dan was mijn trade net onder de $6250 gesloten op mijn stop loss niveau. Ik had dan verlies gehad, maar het was een beperkt verlies geweest.

voorbeeld-stop-loss-order
Voorbeeld stop loss instellen bij broker (sluiten bij verlies)

De trailing stop: een leuke variant op de stop loss

Een stop loss order sluit dus automatisch je trade. Ook als je niet achter je computer zit of je telefoon bij de hand hebt. Een leuke variant op de stop loss is de trailing stop.

Een trailing stop achtervolgd de prijs in de richting van jouw trade. Hij kruipt dus als het ware mee omhoog (bij een long) of omlaag (bij een short).

Zodra de prijs de andere kant op beweegt blijft de trailing stop staan en zal je trade op dat koersniveau gesloten worden.

Een trailing stop stel je in op de afstand in prijs of punten dat deze de prijs moet achtervolgen.

traling-stop-voorbeeld-broker
Trailing stop instellen bij broker

In dit geval zal de trailing stop de prijs volgen op een afstand van 33 punten, oftewel €10. Stel de koers stijgt €86 naar €99 dan zal de stop van €76 naar €89 bewegen. Stel dat dan de koers ineens daalt, dan zal de trade gesloten worden op €89. Je hebt dan nog steeds een winst van €3 per aandeel in dit voorbeeld.

Een stop loss is als een verzekering

Eigenlijk kun je de stop loss order dus zien als een verzekeringspolis voor je trade. Stel dat het misgaat, dan beperkt je het risico door op tijd verlies te nemen.

Als je een goede broker hebt dan heb je ook de mogelijkheid om op een demo account te oefenen met verschillende ordertypen om te te zien wat ze doen.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Heb jij vragen over de stop loss, stel ze dan gerust!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties