Traden voor beginners. Wat is traden precies en hoe begin je?

Kort lesje traden voor beginners? Regel ik voor je! Ik ben zelf ook ooit zo begonnen en leg je graag uit wat traden precies is en hoe ook jij hiermee kunt beginnen. Let’s go.

In dit artikel ga ik helemaal terug naar de essentie van traden en beleggen en leg ik voor de absolute beginner uit waar het allemaal omdraait. Welkom bij traden voor beginners 2.0! 🙂

Wat is traden nu eigenlijk?

Traden betekent in het Nederlands handelen en dat is exact wat een trader doet. Hij handelt bijvoorbeeld in aandelen, waarbij hij koopt en verkoopt met als doel winst te maken.

Traden is dus niks anders dan kopen en verkopen. Je wilt als trader voor een lage prijs kopen en vervolgens voor een hogere prijs verkopen. Het verschil is je winst.

Helaas bepaal je als trader niet zelf de prijs van een aandeel. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en de truc is dus om op het juiste moment te kopen en te verkopen.

En als je het maar vaak genoeg bij het juiste eind hebt, dan kun je er een prima boterham van eten. Ga je er als een kip zonder kop in, zeg dan maar dag tegen je zuurverdiende centjes.

Wat is het verschil tussen traden en beleggen?

Beginners denken vaak dat traden en beleggen allemaal een pot nat is. Maar er is wel degelijk verschil. Het verschil tussen traden en beleggen zit vooral in de termijn.

  • Traden: korte termijn (seconden tot enkele weken)
  • Beleggen: middellange termijn (enkele weken tot een jaar)

Alles wat langer duurt dan een jaar zie ik als investeren. Zelf ben ik een trader. Ik koop en verkoop binnen maximaal een aantal dagen. Snelle handel dus! 😉

Welke markten kan ik traden?

Tegenwoordig zijn alle markten toegankelijk voor beginners. Vroeger moest je alles via je bank of een tussenpersoon doen maar nu is het traden voor beginners een stuk makkelijker geworden.

Dit zijn de belangrijkste markten waarin je kunt handelen:

  • Aandelen
  • Grondstoffen
  • Valuta
  • Crypto

Om als beginner te kunnen traden heb je een broker en een handelsplatform nodig, die jou toegang geeft tot de financiële markten.

Sommige brokers specialiseren zich in een specifieke markt en anderen geven je toegang tot alle markten. Bijvoorbeeld door middel van CFD’s.

68% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoeveel geld heb je als beginner nodig om te traden?

Dit is een lastige vraag en om eerlijk te zijn zou ik zeggen €0. Traden voor beginners zou in eerste instantie alleen moeten gaan om oefenen. Gelukkig hebben de meeste brokers een demo account waarop je met nepgeld kunt oefenen.

Pas als je op je demo account winst maakt, is het tijd om te kijken welk bedrag je als startkapitaal gaat gebruiken. Je kunt tegenwoordig al starten met €200 en door middel van een hefboom relatief grote trades maken.

Hoe hoger je startkapitaal, hoe groter je trade size en hoe meer winst je kunt maken, maar trade alleen met geld dat je kunt missen.

Hoe begin je met traden en wat heb je nodig?

Je weet nu wat traden is, maar nog niet wat je nodig hebt om te beginnen en wat je ervan kunt verwachten.

Boodschappenlijstje voor de beginnende trader:

Van deze vijf is nummer 3 natuurlijk de allerbelangrijkste. De rest is snel geregeld.

Ik ben zelf 5 jaar geleden begonnen met traden en na 6 maanden heb ik baan opgezegd om fulltime trader te worden. En ik zeg altijd; als ik het kan kan iedereen het. Het is geen rocket science.

Naast een goede strategie zal het bij traden voor beginners vooral draaien om het onder controle houden van je emoties. Ben jij mentaal sterk genoeg?

68% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Er is maar een manier om daarachter te komen… beginnen met traden!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties