Beleggen in goud. Handleiding voor investeren in goud, goudaandelen en fysiek goud kopen

Beleggen in goud is tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Of je nu een tientje of een miljoen wil investeren in goud, het kan allemaal. In deze uitgebreide handleiding laat ik je zien hoe je zowel voor de korte als lange termijn kunt beleggen in goud.

Deze handleiding bevat veel informatie. Gebruik de inhoudsopgave hieronder om gemakkelijk te navigeren.

Waarom beleggen in goud?

Allereerst is beleggen in goud een mooie diversificatie van je portfolio. Als je voor de lange termijn belegt is het altijd lekker om assets te hebben dit niet met elkaar correleren. Hiermee bedoel ik dat ze niet hetzelfde ritme hebben. Dit zorgt ervoor dat niet ineens alles tegelijk daalt.

In de grafiek hieronder kun je mooi het verschil zien tussen de AEX en goud over de afgelopen 6 jaar.

Beleggen in goud vergeleken met AEX
Beleggen in goud vergeleken met AEX

De afgelopen jaren had je dus beter in de AEX kunnen beleggen, maar wat gaat de toekomst brengen? Persoonlijk denk ik dat de huidige aandelenmarkt gigantisch is opgeblazen en dat er best eens een nieuwe recessie zou kunnen komen. Als dat gebeurt, dan is beleggen in goud geen gek idee.

Investeren in goud is een hedge tegen inflatie

Beleggen in goud is ook een goede hedge tegen inflatie. Als jij denkt dat de Amerikaanse dollar of de Euro minder waard gaat worden, dan is investeren in goud een manier om dit risico af te dekken.

Naarmate een valuta zwakker wordt, zouden edelmetalen zoals goud in waarde toe moeten nemen.

Alles naar de kloten? Beleggen in goud!

Je hebt ze vast weleens gezien op tv; de preppers. Mensen die zich voorbereiden op het einde der tijden of een apocalypse. In een wereld waarin geld niets meer waard is zou goud een nieuw ruilmiddel kunnen worden.

Al is er ook wat voor te zeggen dat zaken als voedsel, onderdak en water belangrijkere assets zullen zijn in zo’n situatie.

Waarom zou je NIET moeten beleggen in goud?

Allemaal leuk en aardig, maar er zijn natuurlijk ook redenen te bedenken waarom je juist niet in goud zou moeten beleggen.

Warren Buffet (een van de grootste beleggers aller tijden) is sterk tegen goud als investering. Een van zijn argumenten is dat het geen directe inkomsten oplevert (zoals dividend of rente). Met een lage rente zoals nu is dit een kleinere factor, omdat het geld dat je in goud zou investeren op je spaarrekening ook vrijwel niets zou opleveren.

“Gold gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.”

~Warren Buffet

Daarnaast is goud over de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld minder hard gestegen dan bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500.

Goud is waard wat de volgende gek ervoor geeft

Goud heeft geen intrinsieke waarde en de waarde ervan zou kunnen afnemen als mensen de hoeveelheid geld die ze in goud stoppen verminderen.

En zoals ik net al aangaf zou je ook kunnen beweren dat het in potentie een slecht ruilmiddel item is als de economie instort. Bijvoorbeeld als mensen besluiten dat echte verbruiksartikelen zoals toiletpapier meer waard zijn dan een metalen munt, waarmee je heel moeilijk je kont kunt afvegen.

Beleggen in goud of WC papier hamsteren?

Maar hoe kun je nu geld verdienen met het kopen en verkopen van goud? Daar zijn grofweg 2 manieren voor. Je kunt fysiek goud kopen in de vorm van een goudbaar, goudstaaf of gouden munten. En je kunt speculeren op de stijging of daling van de prijs van goud op de beurs.

Hieronder licht ik beide manieren van beleggen in goud uitgebreid toe.

Beleggen in goud voor de korte en middellange termijn

Wanneer jij denkt dat de goudprijs binnenkort gaat stijgen of dalen, dan kun je daar heel makkelijk op inspelen door CFD’s te kopen en te verkopen. Bijvoorbeeld via een broker als Libertex.

Risicowaarschuwing: Het beleggen in hefboomproducten zoals CFD’s bevat een aanzienlijk risico op verliezen en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. 70,8% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Het beleggen in dergelijke producten is risicovol en u kunt al uw geïnvesteerde vermogen verliezen.

Maak een account aan via bovenstaande knop en je kunt gelijk profiteren van bewegingen in de goudprijs.

Op deze manier investeer je dus niet echt in fysiek goud, maar zet je in op een stijging of daling van de goudprijs. Stel dat jij denkt dat de goudprijs gaat stijgen, omdat er veel onrust in de wereld is of omdat je denkt dat er een nieuwe financiële crisis aan zit te komen, dan kun je een CFD trade openen voor bijvoorbeeld €500. Als de prijs van goud nu 10% stijgt, verdien je dus €50.

Beleggen in goud CFD’s met een hefboom

Vaak kun je bij een CFD ook gebruik maken van een hefboom, waardoor je met een relatief kleine inzet toch een hoge winst kunt pakken. Stel dat je een hefboom van x10 hebt en de goudprijs stijgt met 10% dan is je winst 100% en verdien je in dit voorbeeld dus €500.

Let op: Je kunt veel winst pakken, maar ook veel verliezen als je het mis hebt!

Beleggen in goudaandelen

Naast inzetten op bewegingen in de goudprijs, kun je natuurlijk ook indirect inspringen op veranderingen in vraag en aanbod van goud. Bijvoorbeeld door te beleggen in goudaandelen. Meestal gaat het dan om goudmijnen of exploratie bedrijven die op zoek zijn naar goud.

Beleggen in goudmijnen

Je kunt je voorstellen dat goudmijnen en bedrijven die zich bezighouden met het zoeken naar goud meer waard worden naarmate de goudprijs stijgt. Stel dat een goudmijn 1 kilo goud uit de grond haalt dan is dat momenteel zo’n €38.000 waard, maar als de goudprijs met 20% stijgt dan krijgt de goudmijn voor dezelfde hoeveelheid €45.600.

De goudmijn gaat dus meer winst maken terwijl ze waarschijnlijk dezelfde kosten houden om het goud uit de grond te halen.

Wat denk je dat er met de prijs van het aandeel zal gebeuren?

Juist. Als er verder niks binnen het bedrijf verandert zal de koers van hun aandeel stijgen.

En dat is een belangrijk gegeven, want los van de winst zijn er natuurlijk nog veel meer zaken waar je op moet letten als je gaat beleggen in goudmijnen of investeren in goudaandelen.

  • In welk gebied zijn ze actief
  • Wat zijn hun vooruitzichten
  • Hoe zit het met de kosten
  • Track record van de bestuurders
  • Etc.

Bij beleggen in goudaandelen komt dus wel wat meer kijken dan alleen de goudprijs.

Er zijn genoeg knappe koppen die veel verstand hebben van beleggen in goudmijnen. Maarten Verheyen is een van de experts die ik volg op Twitter. Slimme vent die veel weet over het investeren in mijnbouwbedrijven.

Beleggen in goud ETF

Mocht je nou niet al die moeite willen doen om je te verdiepen in al die goudaandelen en goudmijnen, dan kun je ook gewoon beleggen in een goud ETF.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit is een fonds dat bijvoorbeeld bestaat uit een mandje van verschillende goudmijnen, zoals VanEck Vectors Gold Miners ETF (ticker: GDX). In dit fonds zitten 47 aandelen van verschillende goudmijnen. Lekkere spreiding dus!

Beleggen in een goud ETF kun je gemakkelijk doen via bijvoorbeeld eToro. Je kunt daar onder andere de GDX ETF kopen, maar ook succesvolle traders kopiëren via copy trading.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Gebruik de knop hierboven voor een gratis demo account.

Fysiek goud kopen

Ik heb het lekkerste voor het laatst bewaard. Je kunt als particuliere belegger namelijk ook fysiek goud kopen. Dit is beleggen in goud zonder tussenkomst van een broker of via een omweg. Fysiek goud kopen is tegenwoordig heel gemakkelijk en de meest simpele manier is om gewoon goudbaren te kopen.

Fysiek goud kopen
Fysiek goud kopen

Goudbaar kopen

Een goudbaar is niks anders dan puur goud in een mooi vormpje gegoten, met een leuk stempel erop. Als je een goudbaar koopt dan koop je een hoeveelheid goud met een vastgesteld gewicht tegen de dan geldende goudprijs. Voorbeelden van gangbare goudbaar gewichten zijn:

  • 5 gram
  • 50 gram
  • 100 gram
  • 1 kilo

Daarnaast betaal je soms verzendkosten en sommige bedrijven bieden de mogelijkheid je goud veilig op te slaan tegen betaling.

Je kunt er ook voor kiezen om gouden munten te kopen. Deze hebben meestal een gewicht van 1 troy ounce.

Waar kan ik het beste fysiek goud kopen?

Er zijn een hoop aanbieders waar je fysiek goud kunt kopen in de vorm van goudbaren of munten, maar het gaat vaak om veel geld dus het is belangrijk om een partij uit te kiezen die betrouwbaar is.

Koop jouw fysiek goud via onderstaande knop bij Gold Republic.

Naar de webshopTip: Check de aanbiedingen!

Vragen over beleggen in goud en fysiek goud kopen? Stel ze in de comments!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties