Flag Theory: Vrijheid voor digital nomads en permanente reizigers

Vijf jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de flag theory via een bevriende digital nomad. Deze vlaggen theorie had gelijk mijn interesse. Als permanente reiziger met een locatie onafhankelijke inkomstenbron zijn bepaalde dingen namelijk niet altijd even logisch. Zoals belasting betalen in een land waar je nauwelijks verblijft.

Ik had nooit gedacht om hier eens wat over te schrijven tot iemand op Twitter vroeg wat je graag eerder had willen leren op financieel gebied. Zo zie je maar weer!

Deze blogpost gaat niet over traden en beleggen, maar over het optimaliseren van een leven als digital nomad of permanente reiziger. Het heeft wel raakvlakken met persoonlijke financiën, dus als je dat interessant vindt is het wellicht leuk om verder te lezen.

Wat is de flag theory?

Flag theory is de kunst en wetenschap achter het optimaliseren van het leven als permanente reiziger of digital nomad.

Waar komt de flag theory vandaan?

Toen ik voor het eerst hoorde van de flag theory, moest ik gelijk denken aan James Bond. Veel van de dingen die je hier gaat lezen zouden perfect passen bij het leven van een spion.

En dat klopt ook wel, want in 1964 werd deze lifestyle voor het eerst benoemd door Harry D. Schultz in zijn boek “How to Keep Your Money and Your Freedom”. De originele flag theory bestond uit de volgende drie vlaggen:

 1. Een tweede paspoort
 2. Een veilige locatie voor je assets buiten je eigen land
 3. Een legaal adres in een belastingparadijs

Daarna kwam meneer W.G. Hill met de term “Flag Theory” en het idee dat iemand een perpetual traveler kon worden. Oftewel een eeuwige toerist. Hij voegde ook twee extra vlaggen toe:

 1. Waar de miljonair zijn geld investeert en onderbrengt
 2. Leven in de “speeltuin” waar je het meest verblijft

De flag theory en de lifestyle van een permanente reiziger in de vorm zoals ik zojuist heb beschreven, waren destijds bedoeld voor extreem rijke en financieel onafhankelijke mensen. Tegenwoordig is er een nieuwe versie van de vlaggen theorie, die ook andere doelgroepen met een een sterk vrijheidsgevoel en internationale visie zal aanspreken.

Tijden veranderen

Er zijn compleet nieuwe generaties voortgekomen uit het tijdperk van de informatietechnologie. Slimme en handige ondernemers, die niet afhankelijk zijn van een baan op een vaste locatie om geld te verdienen. Het is tegenwoordig voor iedereen mogelijk om een bedrijf op te zetten in de VS of Singapore, met bijvoorbeeld een bankrekening in Dubai.

De kennis en ervaring van online ondernemers worden alleen maar waardevoller en overheden over de hele wereld proberen deze kennis binnen te hengelen. Dit is duidelijk te zien aan de groeiende lijst van landen met zogenaamde digital nomad visa.

Door vlaggen te planten in verschillende landen loop je niet alleen minder risico als het gaat om je eigen (digitale) soevereiniteit, maar verruim je ook je mogelijkheden op allerlei andere gebieden. Internationalisatie biedt geweldige kansen als je het goed aanpakt.

De nieuwe flag theory

In de nieuwe flag theory draait het meer om het bedenken van oplossingen voor dingen die beter kunnen. Dus welke stappen je het beste kan zetten om een probleem op te lossen vanuit een internationaal perspectief.

Voorbeelden:

 • Welke landen bieden een tweede paspoort en wat zijn de regels hiervoor?
 • Wat is de beste plek om je bedrijf te vestigen als online ondernemer?
 • Wat is de beste bedrijfsstructuur als het gaat om risico en aansprakelijkheid?
 • Waar betaal ik de minste belasting?
 • Hoe kan ik mijn vermogen zo goed mogelijk overdragen aan mijn erfgenamen?
 • Waar vind ik goedkope, maar gekwalificeerde werknemers?

In de wereld waarin we nu leven zijn voor veel mensen 5 vlaggen niet meer afdoende. Hieronder ga ik alle vlaggen uit de huidige flag theory bijlangs.

Vlag 1: Staatsburger en ingezetene

Jouw staatsburgerschap en waar je gezien wordt als ingezetene hebben een groot effect op alle andere vlaggen die je plant. Het hebben van een tweede paspoort wordt gezien als een belangrijke stap in het beperken van je risico als het gaat om je soevereiniteit. Een paspoort zorgt ervoor dat je kan reizen.

Maar staatsburgerschap is meer dan een paspoort en reisdocument. het is ook een soort sociaal contract wat je aangaat met een overheid. En net als met alle contracten zitten  daar voor- en nadelen aan. Het is dus ook aan jou om te bepalen of je staatsburger wil blijven in het land waar je geboren bent of dat een andere optie beter bij jouw situatie past.

Tweede paspoort

Een tweede paspoort was vroeger alleen voorbehouden aan de superrijken en mensen met roots/afkomst aangaande een land. Het verkrijgen van een paspoort kan ingewikkeld zijn en de regels van overheden zijn niet altijd even duidelijk, maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden dan vroeger.

Voor een paar duizend euro is het in sommige landen al mogelijk om via naturalisatie binnen drie jaar ergens staatsburgerschap te verkrijgen. En als je wat geld hebt om te investeren of vastgoed te kopen (vanaf $100.000) kan het al in zes maanden.

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om paspoorten Het is afhankelijk van je eigen situatie en wensen welke voor jou de beste is. Voor veel mensen speelt bij deze keuze nog sentiment en gevoel mee, maar ik zou zeggen…

Flag theory motto
Flag theory motto

Oftewel; waar het mij goed gaat, daar is mijn vaderland.

Vlag 2: Tax residency, waar je belasting betaalt

En dan gelijk nog maar een mooie uitspraak:

“Our new Constitution is now established, everything seems to promise it will be durable; but, in this world, nothing is certain except death and taxes,”

Benjamin Franklin

Je betaalt belasting als je verdient, als je uitgeeft en als je sterft. Daarnaast worden belastingen ook steeds ingewikkelder, mede doordat particulieren en bedrijven altijd zullen blijven zoeken naar (legale) manieren om zo min mogelijk belasting te betalen.

Uit vele rechtszaken over dit onderwerp blijkt keer op keer dat er een verschil is tussen belastingontduiking en belastingontwijking. Je staat volledig in je recht om het minimale te betalen dat je volgens de wet moet betalen en geen cent meer! 🙂

Steeds meer mensen, waaronder een grote groep digital nomads, verlagen op een legale manier hun belastingdruk door bijvoorbeeld met hun bedrijf offshore te gaan. Net zoals de grootste bedrijven op de wereld dat doen.

Steeds meer locatie onafhankelijke ondernemers met een wereldwijde focus zijn op zoek naar oplossingen om hun eigen situatie te optimaliseren. Het zijn een soort micro multinationals.

Disclaimer: Raadpleeg altijd een professional als het gaat om belastingen. Dit is niet iets waar je lichtzinnig mee om moet gaan. Beslissingen op dit gebied kunnen verregaande consequenties hebben.

Vlag 3: Bedrijfsvestiging

Rechtspersonen (legal entities) helpen je bedrijf en vermogen te beschermen. Daarnaast zijn waar en hoe jij je bedrijf vormt belangrijke factoren in het verlagen van de belastingdruk.

Jouw business entity is essentieel om zaken te kunnen doen en voor een paar honderd euro heb je al een business setup, die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Een bedrijf kan schulden aangaan, vastgoed of andere assets kopen, etc.

Deze entiteit kan ook gebruikt worden om bankrekeningen te openen, anoniem te blijven (privacy), giften te doen, een basis te leggen voor je belastingen, vermogen te beschermen en laten groeien en nog veel meer.

Zoals je ziet is het dus ook belangrijk waar jij het vlaggetje voor je bedrijf plant.

Met bijna elke soort business setup kan je wereldwijd bankrekeningen openen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Hong Kong of Saint Kitts & Nevis. 

Denk ook hierbij altijd goed na wat voor jou de meest voordelige situatie is. Een LLC in Saint Kitts & Nevis kan voor de één beter zijn dan een bedrijf in Hong Kong, omdat er weinig reporting vereisten zijn en geen jaarlijkse audits. Voor de ander is het misschien net andersom en kies je bijvoorbeeld Hong Kong, omdat het makkelijker is om je aan te sluiten bij payment providers als Strips of PayPal.

Het is vrij makkelijk om een plek te vinden om je bedrijf te vestigen zonder belastingplicht of territoriale belastingregels. Als je dit met behulp van een professional slim aanpakt, kun jij je belastingdruk flink verlagen of zelfs volledig elimineren.

Vlag 4: Offshore bankieren

Waar bewaar jij je bezittingen en vermogen? in een ideale wereld doe je dat in een ander land dan waar jij je geld verdient of uitgeeft. En natuurlijk het liefst in een land met een goede reputatie als het om stabiliteit, professionaliteit en privacy gaat.

Ook dit is weer sterk afhankelijk van jouw situatie en doelen, maar wat voor iedereen geldt dat je nooit je geld zomaar op een bankrekeningen moet parkeren. Op die manier smelt het langzaam weg door inflatie. dat is voor iedereen hetzelfde. 

Jij bent verantwoordelijk voor de groei van je eigen vermogen, dus je zal daar een plan voor moeten maken, dat past bij jouw risicotolerantie.

In welk land je besluit te bankieren is haast net zo belangrijk als de bank zelf. Een ramp, oorlog, crash, bank run, faillissement, etc. kan ervoor zorgen dat je in één klap je liquide middelen kwijt bent. Dit is natuurlijk iets wat sporadisch voorkomt, maar…

Flag theory voorbereiden op het ergste

Persoonlijk voel ik me er beter bij dat mijn geld bij meerdere banken staat en zelfs in verschillende landen. Datzelfde geldt trouwens voor broker accounts.

Vlag 5: Fysieke bezittingen (speeltuin)

In het begin van deze blogpost vertelde ik dat W.G. Hill met de vijfde vlag op de proppen kwam. Hij noemt dat:

“Pick your “playgrounds”, where you spend your life however you want, preferable with no VAT or sales tax”

Voor de echte digital nomad zal deze invulling weinig waarde hebben aangezien je nooit lang op een plek bent en dus ook niet ergens “de meeste tijd” doorbrengt. Dus als het om deze vlag gaat kijk ik meer naar dingen als (verhuurbaar) vastgoed, land en misschien zelfs goud.

In mijn persoonlijke situatie kies ik voor meerdere speeltuinen in zowel Zuid Oost Azië, Latijns Amerika en de Caribbean. Ik houd ervan om mobiel te blijven en de hele flag theory is erop gebaseerd dat je vrij bent en zo weinig mogelijk banden hebt. Daarnaast heeft het voor mij weinig zin om langere tijd in een specifiek land te blijven, tenzij ik daar belasting wil betalen.

Vlag 6: Digitale veiligheid

Deze vlag gaat vooral over online ondernemen, waarbij je vragen kunt stellen als:

 • Waar registreer ik mijn domeinnamen?
 • In welk land staan de servers waarop ik mijn websites host?
 • Waar staat het fulfilment warehouse van mijn webshop?
 • Welke payment processors gebruik ik?

Maar je kan ook denken aan data, belangrijke documenten, patenten, intellectueel eigendom, royalties, etc. Ook hiervoor geldt weer dat er voor elke situatie een land of gebied is waar je dit soort zaken het beste kunt onderbrengen. 

Vlag 7: Digitale bezittingen

Hoe je er ook tegenaan kijkt, blockchain technologie is de financiële wereld op dezelfde manier aan het veranderen, zoals het internet dat gedaan heeft met communicatie.

De valuta die je gebruikt om te betalen, hoe je dat nieuwe geld bewaart in een wallet die je zelf de volledige controle over hebt en zelfs het gebruik van blockchain voor betalingssystemen en smart contracts. Sommige dingen zullen mislukken, andere zijn over een paar jaar volstrekt ingeburgerd.

Aangezien je hier niet meer omheen kan is het ook logisch dat je in een moderne flag theory rekening houdt met een strategie voor je digitale bezittingen.

Of je nu voor Bitcoin kiest of iets anders, de autonomie van veel crypto laat jou volledig zelf bepalen hoe jij dat vermogen beheert of verplaatst. Zonder grenzen, zonder toestemming en zonder restricties.

Dit is zeker nog niet voor iedereen, maar ik denk dat het de moeite waard is om te onderzoeken of het in je toekomststrategie past. Vergelijk het wat dat betreft met het internet in de jaren negentig.

Qua vlaggen is het dan interessant om bijvoorbeeld te kijken hoe de regelgeving is met betrekking tot crypto in het land waar je besluit belasting te betalen.

Houd rekening met veranderingen

Online ondernemen en permanent reizen als digital nomad zag er tien jaar geleden totaal anders uit. Net als dat het er over de komende 10 jaar weer heel anders uit zal zien. Wat blijft is dat je volgens de flag theory altijd streeft naar de meest optimale situatie die bij jou past. Maximaal voordeel tegenover minimale risico’s.

Dit betekent ook dat je eens in de zoveel tijd aanpassingen moet doen aan je setup, omdat de wereld verandert. Uiteindelijk draait het allemaal om vrijheid.

 • Om te gaan en staan waar je wil
 • Wanneer je dat wil en hoe lang
 • Vrij van verplichtingen richting overheden
 • Kiezen om niet te betalen voor dingen waar je geen gebruik van maakt

It’s about the individual right to liberty and the pursuit of happiness wherever we happen to find it.

Met andere woorden; jij bent een vrij individu en het is je recht om alle mogelijke stappen te ondernemen om die vrijheid te behouden en te beschermen.

Flag theory tips

Tot slot nog een paar tips. Allereerst wil ik nogmaals benadrukken dat je dit nooit op eigen houtje moet doen. Zoek altijd hulp van professionals. Het liefst uit het gebied waar je een vlag wil planten.

Toen Schultz met dit idee kwam zag de wereld er compleet anders uit. KYC procedures bestonden niet en je kon nog gewoon doorlopen als je ging vliegen! 😉 

vroeger-was-alles-beter
Sommige dingen zijn er door de jaren heen niet beter op geworden

Daarnaast zijn de systemen van overheden en banken veel slimmer geworden. Soms te slim waarbij er terecht, maar ook vaak onterecht “red flags” (no pun intended) aan personen worden gehangen waar je lang last van kan houden. En vergeet nooit dat banken en overheden vrijwel altijd gelijk hebben als ze tegenover een burger staan in de rechtszaal. Dat zijn gevechten die je niet aan wil gaan.

Mocht je vragen hebben over de flag theory, stel ze dan gerust hieronder.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties