Risk to reward ratio en win rate. Je hoeft niet altijd te winnen

De meeste nieuwe traders denken dat trading gaat over het winnen van trades, maar dat is niet zo. Win rate betekent namelijk vrij weinig in traden of beleggen. Er is iets veel belangrijkers dat bepaalt of je winst maakt of niet.

Je kunt winstgevend zijn ook al win je maar 50% van je trades. Dat betekent dat je 50% van je trades verliest, maar je maakt nog steeds winst. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet en vertel ik de waarheid over win rates.

Risk to reward is veel belangrijker dan win rate

Het hebben van een hoge win rate is niet zo belangrijk. Wat belangrijk is, is je Risk to Reward Ratio (RRR). Dat bepaalt namelijk echt hoe winstgevend je bent.

Het is mogelijk om meer winst te maken door 50% van je trades te winnen, dan wanneer je 70% van je trades zou winnen.

Hoe?

Laten we zeggen dat je een win rate hebt van 50% en een RRR van 1:2. Daarnaast ben je bereid om 10% van je totale account van €1.000 te riskeren op een trade. Dus:

  • Win rate: 50%
  • RRR: 1:2
  • Account size: €1.000
  • Risk: €100 (10%)
  • Reward: €200 (20%)

Als je 10 trades zou doen zou je er 5 winnen en 5 verliezen (50% winrate).

5 x €200 winst = €1.000

5 x €100 verlies = €500

€1.000 – €500 = €500

10 trades met een 50% win rate met een RRR van 1:2 levert je dus €500 winst op. Ondanks dat je 50% van je trades verliest.

Laten we nu eens kijken naar een trader met een 70% win rate, maar met een slechtere RRR en kijken naar het verschil.

  • Win rate: 70%
  • RRR: 1:1
  • Account size: €1.000
  • Risk: €100 (10%)
  • Reward: €100 (10%)

In dit geval riskeer je €100 om €100 te winnen. Je stop loss staat dus even ver van je entry als je take profit order.

Als je nu 10 trades zou doen zou je er 7 winnen en 3 verliezen (70% winrate).

7 x €100 winst = €700

3 x €100 verlies = €300

€700 – €300 = €400

10 trades met een 70% win rate en 1:1 RRR levert je slechts €400 winst op. Ondanks dat je nu maar 30% van je trades verliest.

In dit voorbeeld maakt de trader met een hogere win rate minder winst. Een strategie met een hoge win rate, maar een slechte RRR is gewoon minder winstgevend.

RRR is dus veel belangrijker dan win rate.

risk-reward-ratio-win-rate
Risk to reward ratio t.o.v. win rate

Wat moet jouw risk to reward ratio zijn?

Ga altijd voor een gemiddelde risk to reward ratio van 1:2. Dit betekent dat je het dubbele wint op een winnende trade, dan dat je verliest op een verliezende trade.

Dus als je bijvoorbeeld €100 riskeert op een trade, dan moet je target gemiddeld op €200 liggen. Ik zeg trouwens niet dat je €100 moet riskeren op een trade, ik gebruik deze cijfers omdat het makkelijk rekenen is. 😉

Ik zeg dat gemiddeld voor 1:2 moet gaan, omdat je nooit exact altijd 1:2 zult pakken. Soms zal je RRR 1:1.5 zijn (€100 risk/€150 reward). Op een andere trade is je RRR misschien 1:3 (€100 risk/€300 reward). Maar over 100 trades gezien zou je uit moeten komen op gemiddeld 1:2.

Wat moet jouw win rate zijn?

Om fouten te kunnen opvangen zou je als nieuwe trader een win rate van tussen de 40% en 50% moeten hebben. Dat klinkt misschien laag, maar je zult fouten maken en daar moet je gewoon rekening mee houden.

En het leuke is dat je met een risk to reward ratio van 1:2 nog steeds winst maakt als je 60% van je trades verliest.

Na een maand of 6 tot 12 wil je naar de 60% win rate groeien. Je bent dan als het goed is een betere trader. Maar nogmaals het is niet noodzakelijk. Je Risk to reward ratio is veel belangrijker.

Dus een 40% tot 50% win rate is prima voor een beginnende trader of belegger. Als jij slechts 40% van je trades wint is er niks aan de hand, je zult vanzelf beter worden.

Conclusie

Waar jij je op moet focussen is je risk to reward ratio, want dat is de grootste bepalende factor bij de vraag of je winst maakt of niet. Je wilt een winstgevende trader zijn, niet de meeste trades winnen, want daar heb je niks aan.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Vragen over risk to reward ratio in combinatie met win rate? Stel ze in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
3 jaren geleden

Hi Mark,

Ik wil graag gebruik maken van de limieten die je kunt instellen in Plus500 als je wilt kopen of verkopen, dus een stop loss en een take profit (risk management). Het blijkt echter dat de betreffende velden een limiet hebben waar je niet voorbij kunt. Ter verduidelijking even wat (onzin)getallen: als je XYZ wil kopen met een huidige prijs van 100, dan stelt Plus500 automatisch de maximale waarde voor de stop loss op 80 en de minimale waarde voor de take profit op 120. Maar als je wilt werken met kleinere waarden, bijvoorbeeld een stop loss van 90 omdat je wil voldoen aan een RRR van 1:2, dan is dat dus niet mogelijk.

Ik heb het aan PLUS500 gevraagd en zij zeggen dat de kleinst mogelijke limieten automatisch worden ingesteld om te voorkomen dat een positie onneindig lang open blijft staan omdat de limieten simpelweg niet gehaald kunnen worden.

“The limits defined for stop calls (such as stop loss, trailing stop and limit call stop) and orders are based on statistical calculations, which are derived from the fluctuation of the trading instrument.

The purpose of setting these limits is to prevent positions from being open for an indeterminately long period, as the probability of the instrument to overcome them is extremely low.”

En dat vind ik vreemd, want waarom zou het systeem een krapper ingesteld stop loss of take profit niet halen, dat klopt gewoon niet. Sterker nog, krapper ingestelde limieten zullen juist EERDER worden bereikt. Die minimale limieten die automatisch worden gesteld door PLUS500 vind ik ook veel te ruim. Ik wil zélf mijn RRR kunnen instellen, hoe krap ook.

Zelf denk ik dat de werkelijke reden is dat ze het zogenoemde scalping willen tegengaan.

Maar enfin, misschien zie ik het allemaal verkeerd, hoe zie jij dat?

Groeten Frank

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Brokers die minimale stop en limiet afstanden hanteren doen dit om meerdere redenen. Het tegengaan van scalpen is daar 1 van. De reden die ze aan jou opgeven vind ik vreemd. De belangrijkste reden is dat ze hun dealers genoeg tijd willen geven om jouw positie te hedgen. Dit is inherent aan CFD trading.

NDD (non dealing desk) brokers hebben dit obstakel niet. Nadeel is dan wel vaak dat je OF maar 1 markt kunt traden (bijv. Forex) OF een hoge eerste storting moet doen en geen leverage kunt gebruiken.

Marvin
Marvin
7 maanden geleden

Hoi Mark,
Ik ben echt blij, dat ik jou site tegengekomen, duidelijk uitgelegd, ik blijf elke dag jou gratis lessen meerdere keren lezen, ik ben een beginnende trader, ik wil graag samen met jou werken!

Adriaan Swart
Adriaan Swart
27 dagen geleden

Hoe bereken ik de ratio reward risk?