Support en resistance zones markeren. Recente data weegt het zwaarst

Door support en resistance zones te markeren op je grafiek, kun je precies zien waar de kopers en verkopers zich bevinden. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit doet.

Elk zichzelf respecterend trading platform heeft de mogelijkheid om tekeningen te maken op grafieken. Op support en resistance zones te markeren op je grafiek, gebruik je de horizontale lijn teken tool.

Deze lijnen zullen de gehele breedte van je grafiek pakken. Dus ook als de prijs doorloopt blijven ze zichtbaar.

Zo herken je support en resistance

Om support en resistance zones te spotten, moet je op zoek gaan naar punten op je grafiek, waarvan je duidelijk ziet dat de prijs er vanaf stuitert of blijft hangen.

Je kunt dit op elk time frame toepassen, maar ik plaats het liefst support en resistance lijnen op de 1 dag grafiek. Deze zones zijn meestal de sterkste. Als je ze op de dag grafiek tekent zie je ze ook terug op de lagere time frames.

Support en resistance zones markeren

Pak er een willekeurige 1 dag grafiek bij en ga op zoek naar duidelijke punten waar de prijs vanaf is gestuiterd.

Begin aan de rechterkant en kijk naar links. We zoeken naar punten waar de prijs tenminste 2 keer gestuiterd of gestagneerd is. Zie hieronder.

Voorbeeld support en resistance
Voorbeeld support en resistance

Recente data weegt het zwaarst

Je begint aan de rechterkant van je grafiek want daar is de meest recente data te vinden. Daarna kijk je naar links om te zien of je zone oplijnt met bounces uit het verleden.

Hoe verder je teruggaat hoe minder belangrijk de data wordt. Het gaat om het hier en nu en wat er kort geleden is gebeurt.

Support en resistance zones verschuiven ook met de tijd. Daarom is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de huidige price action te blijven. Dat zijn de zones waar kopers en verkopers nu gegroepeerd zijn.

Een time frame zakken voor meer duidelijkheid

Nadat je de support en resistance zones hebt gemarkeerd op de 1 dag grafiek kun je een time frame terug zakken om je zones te fine tunen. Bijvoorbeeld op de 4 uur grafiek.

Pas wel op dat je niet in de verleiding komt om op een lager time frame nieuwe zones te markeren. Hoe lager je gaat zitten qua timeframe, hoe minder sterk de zones zijn en hoe lager de kans dat de prijs daar omdraait of stagneert.

Open gratis Plus500 demo account76.4% van de retail CFD accounts verliest geld

 

Vragen over het plaatsen van support en resistance? Stel ze in de comments!