Support en resistance zones markeren. Recente data weegt het zwaarst

Door support en resistance zones te markeren op je grafiek, kun je precies zien waar de kopers en verkopers zich bevinden. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit doet.

Elk zichzelf respecterend trading platform heeft de mogelijkheid om tekeningen te maken op grafieken. Op support en resistance zones te markeren op je grafiek, gebruik je de horizontale lijn teken tool.

Deze lijnen zullen de gehele breedte van je grafiek pakken. Dus ook als de prijs doorloopt blijven ze zichtbaar.

Zo herken je support en resistance

Om support en resistance zones te spotten, moet je op zoek gaan naar punten op je grafiek, waarvan je duidelijk ziet dat de prijs er vanaf stuitert of blijft hangen.

Je kunt dit op elk time frame toepassen, maar ik plaats het liefst support en resistance lijnen op de 1 dag grafiek. Deze zones zijn meestal de sterkste. Als je ze op de dag grafiek tekent zie je ze ook terug op de lagere time frames.

Support en resistance zones markeren

Pak er een willekeurige 1 dag grafiek bij en ga op zoek naar duidelijke punten waar de prijs vanaf is gestuiterd.

Begin aan de rechterkant en kijk naar links. We zoeken naar punten waar de prijs tenminste 2 keer gestuiterd of gestagneerd is. Zie hieronder.

Voorbeeld support en resistance
Voorbeeld support en resistance

Recente data weegt het zwaarst

Je begint aan de rechterkant van je grafiek want daar is de meest recente data te vinden. Daarna kijk je naar links om te zien of je zone oplijnt met bounces uit het verleden.

Hoe verder je teruggaat hoe minder belangrijk de data wordt. Het gaat om het hier en nu en wat er kort geleden is gebeurt.

Support en resistance zones verschuiven ook met de tijd. Daarom is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de huidige price action te blijven. Dat zijn de zones waar kopers en verkopers nu gegroepeerd zijn.

Een time frame zakken voor meer duidelijkheid

Nadat je de support en resistance zones hebt gemarkeerd op de 1 dag grafiek kun je een time frame terug zakken om je zones te fine tunen. Bijvoorbeeld op de 4 uur grafiek.

Pas wel op dat je niet in de verleiding komt om op een lager time frame nieuwe zones te markeren. Hoe lager je gaat zitten qua timeframe, hoe minder sterk de zones zijn en hoe lager de kans dat de prijs daar omdraait of stagneert.

Oefen altijd eerst met virtueel geld op een demo account!

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Vragen over het plaatsen van support en resistance? Stel ze in de comments!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sander
sander
3 jaren geleden

hey mark,
misschien is het makkelijk om ook wat video’s te plaatsen hoe het precies in zijn werk gaat met support en recistance te markeren.ik ben nieuw dus het zou dan iets duidelijker zijn voor de beginner

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  sander

De videocursus is klaar! Bekijk de video hier: http://tradingformule.nl/

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  sander

Thanks Sander. Yes ik ben er mee bezig. Mijn tijd is echter beperkt (ik doe dit tussen het traden door), maar als je op mijn VIP lijst staat ben je de eerste die het hoort! 😉

Frank
Frank
3 jaren geleden

Hi Mark, hoe werkt dit als je met de AEX wilt werken? Welke timeframe neem je dan? Met de 1 dag grafiek in plus500 zie ik de ontwikkeling van de AEX over meerdere dagen. Dat lijkt me vrij nutteloos. Wat ik wil is traden op één dag met de AEX. Dus het openen en sluiten van een positie vindt plaats op dezelfde dag. Moet ik nu een timeframe 1 uur nemen, de support en resistance zetten en dan naar bv 30 min timeframe gaan om een en ander te fine-tunen?

Groet Frank

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frank

Hey Frank, markeer sowieso je belangrijke support en resistance op de 1 dag grafiek. Ga vervolgens op zoek naar entries op de 1 uur grafiek. Je zou eventueel op de 1 uur ook support en resistance kunnen markeren in een andere kleur.