Support en resistance. Waarom de prijsbeweging stopt of stuitert

Het kunnen herkennen van support en resistance zones is een van de belangrijkste dingen die je als trader of belegger moet kunnen. Ik ga je precies uitleggen hoe je dit doet en hoe je ervan kunt profiteren.

De Nederlandse betekenis is steun en weerstand, maar ik houd het in dit artikel bij de Engelse termen support en resistance.

Verschillende soorten support en resistance

Je hebt misschien al vaker gehoord over support en resistance, want het komt bijna in elke trading strategie voor en er zijn verschillende varianten. Maar helaas gebruiken de meeste traders niet de echte support en resistance.

Ze gebruiken dingen als Fibonacci, pivot points, Gann levels, etc. Maar er is een probleem met die varianten van support en resistance. Ze gebruiken wiskundige formules om de grafiek op te delen in stukjes en ze gokken of berekenen waar de support en resistance zich bevindt.

Dus die zones hebben naar mijn mening veel minder van doen met daadwerkelijke prijsbewegingen, price action en de realiteit van echt traden of beleggen.

Support en resistance op mijn manier

Ik baseer mijn support en resistance zones liever of echte price action en wat ik daadwerkelijk zie op mijn grafiek.

Laten we eerst beginnen met de termen die gebruikt worden als we het hebben over support en resistance.

Wat is een support zone?

Een support zone wordt ook wel een buy zone of bull zone genoemd. Dus als ik het op mijn trading blog heb over een buy zone, dan heb ik het over support en vice versa. Deze termen zijn uitwisselbaar.

Als ik bijvoorbeeld zeg dat er veel kopers of bulls in deze zone zitten, dan heb ik het over support. Support kun je ook zien als een vloer. Support zones bevinden zich altijd onder de huidige prijs.

Kenmerken van support op een rij:

 • Buy zone of bull zone
 • Support is als een vloer
 • Altijd onder de huidige prijs

Wat is een resistance zone?

Een resistance zone wordt ook wel een sell zone of bear zone genoemd. Dus als ik het op mijn trading blog heb over een sell zone, dan heb ik het over resistance en vice versa. Deze termen zijn net als bij support uitwisselbaar.

Als ik bijvoorbeeld zeg dat er veel verkopers of bears in deze zone zitten, dan heb ik het over resistance. Resistance kun je ook zien als een plafond. Resistance zones bevinden zich altijd boven de huidige prijs.

Kenmerken van resistance op een rij:

 • Sell zone of bear zone
 • Resistance is als een plafond
 • Altijd boven de huidige prijs
Voorbeeld support en resistance
Voorbeeld support en resistance

Wat zijn support en resistance zones en wat doen ze?

Support en resistance zones zijn barrières die prijsbeweging blokkeren. Resistance blokkeert een stijgende prijs en support blokkeert een dalende prijs.

Dit blokkeren gebeurt niet altijd met 100% zekerheid, maar de kans is groot.

Voorbeeld: Als de prijs in een bullish trend zit zie je higher highs en higher lows. Dat betekent dat de prijs stijgt. Vervolgens raakt de prijs een resistance zone en zie je dat er indecision komt. Want hier zitten verkopers gegroepeerd. De kans is nu groot dat de richting van de prijs zal omdraaien (reversal).

Groepjes kopers en verkopers

Kopers en verkopers zijn om verschillende redenen gegroepeerd in bepaalde zones. De reden waarom maakt voor ons als traders of beleggers niet uit. Het gaat erom dat we weten dat ze er zitten en dat weten dat die zones fungeren als barrières.

Door support en resistance te herkennen en de zones te markeren op je grafiek, leer je de gedachten van de markt te lezen.

Support en resistance zorgt ervoor dat we met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen voorspellen wat de prijs vervolgens zal doen.

Kijk maar eens naar onderstaande grafiek. Ik heb de support en resistance zones gemarkeerd met zwarte lijnen. Zie je hoe de prijs keer op keer reageert op deze zones?

support-resistance-prijsbeweging
Reactie van prijs op support en resistance

Als de kopers de prijs omhoog drukken en resistance raken of de verkopers de prijs naar beneden drukken en support raken, zijn er meestal twee opties:

 1. Prijs stagneert en beweegt zijwaarts (range)
 2. Prijs verandert scherp van richting (reversal naar nieuwe trend)

Er is echter ook een mogelijkheid dat de prijs een support of resistance zone breekt. Het is dus niet voldoende om gewoon de verkopen op resistance of te kopen op support.

Superpower!

Weten hoe je support en resistance zones moet plaatsen geef je een enorm voordeel. Het is superkrachtig om te weten waar de kans groot is dat de prijs van richting verandert of stagneert.

Het zorgt ervoor dat je:

 • Reversal trades kunt nemen
 • Trend continuations kunt spotten
 • Wanneer je in moet stappen
 • Wanneer je uit moet stappen
 • En nog veel meer

Klein voorbeeld. Stel dat je een long trade wil nemen op basis van een nieuwsbericht, maar je ziet dat je maar een paar punten van resistance afzit. Waarvan je weet dat daar verkopers zitten die de prijs omlaag kunnen drukken. Is het dan verstandig om te kopen?

Ik dacht het niet! 🙂

Hoe meer je op support en resistance gaat letten tijdens het traden of beleggen, hoe meer je zult zien hoe waardevol dit is.

Oefen altijd eerst met virtueel geld! Open hier een demo account, gratis en onbeperkt…

Ik zal hier nog vaak en uitgebreid op terugkomen. Stel je vragen gerust hieronder.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick
Patrick
4 maanden geleden

Als allereerst heel erg bedankt voor al je leerzame lessen. Ik heb er veel van opgestoken.

Je zegt dat het niet voldoende is om gewoon de verkopen op resistance of te kopen op support. Maar wanneer doe jij dit dan wel. Heb jij hier regels voor?
Alvast bedankt voor je antwoord 🙂