3 psychologische trucjes waardoor jij direct een betere trader wordt

Zou het niet tof zijn als er een wondermiddeltje zou bestaan waarmee jij binnen een paar dagen een betere trader wordt? Dit bestaat dus gewoon en het enige dat jij hoeft doen is de manier waarop jij over traden of beleggen denkt een klein beetje aan te passen.

De belangrijkste reden waarom traders en beleggers falen of niet vooruit komen, is dat ze in een vicieuze cirkel zitten. Hiermee bedoel ik dat ze geen afstand kunnen nemen van hun grafiekjes en maar naar hun scherm blijven kijken om te zien hoe de koers omhoog en omlaag gaat.

Ze cashen hun winsten te snel en blijven wanhopig vasthouden aan verliezende trades in de hoop dat de boel weer gaat stijgen.

Daarnaast openen ze vaak veel te grote trades. Dit zorgt voor een bepaalde spanning en adrenaline rush waar je letterlijk verslaafd aan kunt raken. Ze liggen wakker van hun trades, kijk continu op hun telefoon of zijn niet bij hun beeldscherm weg te slaan.

Dit lijkt onschuldig, maar ik heb er mensen kapot aan zien gaan. Compleet met burnout en zenuwinzinking. En als je in die mentale staat doorgaat met traden, dan stapelen de verliezen zich snel op. En het gebeurt vaker dan je denkt.

Waarom komen zoveel traders in dit cirkeltje terecht?

Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom zoveel traders zich zo druk maken om hun trades en beleggingen en het niet los kunnen laten:

1. Stiekem zijn ze geen traders, maar ordinaire gokkers

Dit klinkt misschien hard, maar veel mensen die zich trader noemen, hebben gewoon te weinig kennis om een weloverwogen keuze te maken. Daarnaast vergeet men om eenvoudig risk management toe te passen waardoor de beurs verandert in een casino.

2. Veel te grote trades en posities

Door veel te grote trades te openen ontstaat het risico om meer te verliezen dan jij je kunt veroorloven. Door dit risico raken je in de stress en ben je bezorgd dat het mis kan gaan.

3. Verslaafd aan traden

Dit gebeurt zelfs bij traders die veel ervaring hebben en de techniek aardig onder controle hebben. Het leven van een trader kan saai zijn, en door veel te traden komt er elke keer een beetje adrenaline vrij, waardoor je je lekker voelt. Hierdoor maak je snel teveel trades.

verslaafd-aan-traden-beleggen

Trades plaatsen en niet meer over nadenken

Ik zeg altijd dat een trader trades moet plaatsen en na het plaatsen er niet meer over na moet denken. Het moet set and forget zijn.

  1. Je hebt een trading strategie en plan
  2. Er doet zich een signaal voor dat binnen dat plan past
  3. Je plaatst je trade met entry, take profit en stop loss
  4. Je loopt weg of gaat naar de volgende trade

Truc 1: Kies een trade size die past bij jouw skills en kennis

Veel beginnende traders openen veel te grote trades, omdat ze gelijk dik geld willen verdienen. Dit is echt een van de domste dingen die je kunt doen en staat garant voor het opblazen van je account.

Zet babystapjes. Probeer eerst wat kleine trades en bouw het langzaam op. Zorg ervoor dat je vertrouwen krijgt in je systeem, het platform, etc.

Truc 2: Kies een trade size die past bij jouw financiële situatie

Met andere woorden; open alleen trades waar jij lekker op kunt slapen. Je gaat trades verliezen. Dat is een feit. Zolang je maar meer trades winst dan verliest en zolang je verliezen maar kleiner zijn dan je winsten.

Dus zorg ervoor dat de verliezers geen pijn doen. De beste manier om dat te doen is om alleen trades te openen waarvan je zeker weet dat je het geld kunt missen.

Je moet ergens beginnen en als je geen geld kunt verdienen aan een kleine trade, hoe kun je dan geld verdienen aan een grote trade?

Truc 3: Bouw je zelfvertrouwen op

Als je verliezende trades hebt kan dat voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen zorgen. Hoe los je dit op en hoe kun je je brein trainen, zodat je bij je trade weg kunt lopen zonder je zorgen te maken of het een winnaar of aan verliezer wordt?

Simpel, door te oefenen op een demo account!

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Neem jezelf voor dat je 12 trades doet met een en kleine inleg en een vaste risk vs reward van 1:1. Neem jezelf voor dat je bij iedere trade een stop loss en een take profit instelt. En loop er dan bij weg. Kijk pas na 12 trades naar je winst of verlies.

Conclusie

Traden hoort eigenlijk saai te zijn. Zodra je hartslag omhoog gaat bij het openen van een trade gaat er iets fout. Dan is bijvoorbeeld je trade size te groot of heb je geen vertrouwen in je strategie.

Natuurlijk mag je happy zijn met een gewonnen trade trade of balen van een verliezer, maar dat is NA de trade. Het traden zelf mag nooit je leven beheersen.

Wat doe jij om rustig te blijven tijdens het traden?

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties