Hoe ik de overstap maakte van kantoortijger naar Digital Nomad

Eigenlijk vind ik de term Digital Nomad maar niks. Het roept bij mij beelden van hysterische Instagrammers op, die alles doen voor de perfecte selfie en bloggen over de “10 Beste Co-working Spaces in Chiang Mai.” of “How to live on $10 per day in South East Asia, while working online”. Ik krijg er jeuk van.

Helaas kom ik deze wannabe reisbloggers wel regelmatig tegen en het lijkt erger te worden. Zeg maar gerust een soort virus. Gelukkig lopen er ook genoeg interessante mensen rond die wel wat te melden hebben.

Sowieso vind ik dat hele selfie en social media gebeuren een dieptepunt in de geschiedenis van de mens. Misschien herinner jij je deze nog:

Dolfijn sterft door teveel selfies
Dolfijn sterft door teveel selfies

I rest my case en to zover mijn ergernis, soms moet het er even uit. 😉

Wel de lifestyle niet de Instagram onzin

Laten we het erop houden dat ik wel de lifestyle heb omarmd, maar er niet zo mee te koop loop. Ik wil er gewoon niet mee geassocieerd worden. Vandaar dat ik er niet echt over schrijf.

Neemt niet weg dat er wel lezers zijn die oprecht interesse hebben in deze manier van leven en mij daar vragen over mailen. En als er interesse voor is dan is het tijd om daar eens een blogpost aan te wijden. Aanleiding hiervoor is deze email die ik gisteren kreeg:

Hoi Mark,

Na lang zoeken kwam ik opeens jouw blog over traden tegen. Ik ben zeer verheugd te lezen dat je de overstap van ‘kantoorpikkie met een saaie baan’ naar fulltime trader en reiziger succesvol hebt gemaakt, omdat ik deze stap ook wil maken.

Hoe heb jij deze overstap gemaakt? (bv. geleidelijk of je vorige werk abrupt gestopt?).

Een kleine toelichting waarom ik deze stap wil maken:
Sinds de cryptohype van eind 2017 ben ik geïnteresseerd geraakt in het daytraden. De kick (extase) van een goede trade, de financiële onafhankelijkheid en de daarmee gepaarde vrijheid zijn als een sluimerend virus bij mij gebleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik vanaf die periode naar juiste informatie ben gaan zoeken over daytraden en m.n. de technische analyse.

Waar ik nu tegen aanloop is de overstap van een (saaie) fulltime kantoorbaan naar fulltime daytraden. Momenteel is na een halve/hele dag op kantoor mijn hoofd niet helder genoeg/mijn mindset niet goed genoeg om goede trades te maken.

Alvast bedankt en ik hoor graag van je.

Groeten,

Na toestemming te hebben gevraagd om deze mail te gebruiken voor een blogpost, heb ik deze vragen uitgebreid beantwoord en het resultaat lees je hieronder.

overstap daytrading
Aanleiding voor deze blogpost

Het idee van traden en beleggen kwam mij eigenlijk gewoon aanwaaien. Ik had het echt niet meer naar mijn zin op mijn werk en was op zoek naar manieren om zelf een inkomen te genereren.

Nou, ik weet niet of je daar wel eens op hebt gegoogeld, maar als je als je zoekt op “werken vanuit huis” of “geld verdienen via internet”, dan kom je echt de grootst mogelijke bagger tegen.

Werken vanuit huis scams
Werken vanuit huis scams

Liefde op het eerste gezicht

Op het moment dat ik helemaal klaar was met alle scams en troep, kwam ik een advertentie tegen van een broker waar je met een demo account kon beginnen met traden. Dit kun je ook lezen in het stukje over mij. Toen ik daar eenmaal mee begon was het hek van de dam. Ik ging echt helemaal los en raakt geobsedeerd door het concept van winst maken door te kopen en te verkopen op de beurs.

Charts vol met zooi

Dit is inmiddels een tijdje geleden, maar ik was actief op allerlei fora, las boeken, volgde blogs en maakte contact met andere traders op Skype. In het begin had ik mijn charts helemaal volstaan met indicatoren en ik sprong van de ene naar de andere. Van RSI naar Stochastic, van SMA naar EMA etc.

Dit zal voor veel traders herkenbaar zijn.

Van dit proces heb ik veel geleerd, maar het was pas toen ik hoorde over price action trading dat ik het licht zag. Traden zonder indicators sprak mij enorm aan, dus dat is de weg die ik uiteindelijk ben ingeslagen en ik heb eigenlijk nooit meer achterom gekeken. De enige indicator die ik nu nog gebruik (voor bijvoorbeeld short term scalping) is de Ichimoku Cloud.

Stap 1: Baan opzeggen

Tijdens dit hele proces was ik gewoon nog aan het werk. In de avonduren was ik alleen maar aan het leren over trading. Ik keek geen TV meer en stopte met gamen. Op zondagavond deed ik mijn charting voor de aankomende week. Ik deed toen alleen Forex, dus meestal zocht ik 10 pairs uit met interessante charts en daar deed ik mijn technische analyse op.

Mocht je trouwens een goede Forex broker zoeken, check dan mijn Pepperstone review. Of maak een demo account aan.

Gratis demo account openenBetrouwbare Forex broker

 

Mijn advies zou zijn om de hogere time frames te pakken (4H en 1D) als je er nog een baan naast hebt. Daarnaast kiezen voor Forex of crypto aangezien die markten langer open zijn.

Time management met alerts en pending orders

Vervolgens zette ik alerts en soms ook pending orders op levels die er interessant uitzagen. In de week daarop keek ik twee of drie keer per dag naar mijn charts om een update te krijgen. En op die manier kon ik het aardig bolwerken. Wat natuurlijk ook helpt is dat Forex een 24/5 markt is, dus je kunt ook gewoon na werktijd traden in Nederland.

Dus om antwoord te geven op je vraag; mijn advies zou zijn om de hogere time frames te pakken (4H en 1D) als je er nog een baan naast hebt. Daarnaast kiezen voor Forex of crypto aangezien die markten langer open zijn. Forex is trouwens wat makkelijker en vergeeflijker dan crypto om te charten en te analyseren.

Het werd te groot, dus ik moest kiezen

Mijn strategie ontwikkelde zich en mede door de openbaring van goed risk management en het concept van risk to reward ratio, maakte ik op een gegeven moment consistent winst. Als je dat eenmaal hebt dan kun je opschalen en kom je vrij snel op het niveau dat je meer verdiend met traden dan met je baan.

Daarnaast begon ik ook aandelen en indices te traden en de Europese en Amerikaanse actie vindt in Nederland dan toch vaak plaats onder werktijd.

Dat was voor mij het omslagpunt en het moment dat ik ontslag nam. Hierbij had ik voor mezelf nog wel twee belangrijke voorwaarden:

  • Minimaal 1 jaarsalaris als buffer (in mijn geval had ik dat in een in een indexfonds staan)
  • Minimaal mijn jaarsalaris verdubbelen met traden

Natuurlijk is dat griezelig want traden is allesbehalve en steady vorm van inkomen, maar wat is zekerheid? Als je elke dag hetzelfde kutwerk blijven doen, heb je in ieder geval de zekerheid dat je er niet gelukkiger op wordt. En ik dacht ook als het niet lukt, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en je kunt altijd opnieuw beginnen.

Disciplineproblemen

Vanaf dat moment had ik alle tijd voor traden en het was een heerlijk gevoel. Er waren in het begin nog wel wat disciplineproblemen, want wat doe je zomers als je ’s ochtends een trade sluit en €1000 hebt verdiend? Dan is het natuurlijk heel verleidelijk om een terrasje te pakken en de rest van de dag vrij te nemen.

Biertje na 2 uur hard werken
Biertje na 2 uur “hard” werken

Dus dat zijn wel dingen waar ik mezelf in heb moeten trainen. Wat mij daar erg bij heeft geholpen is contact zoeken met andere traders. In een gezelschap met gelijkgestemden voel je toch wat meer druk en verantwoordelijkheid.

Ik ben momenteel bezig met een videocursus en wil daar ook een community aan koppelen om dit gevoel te creëren.

Stap 2: Verkoop je shit en ga op avontuur

En daar zit je dan. Geen baan meer, elke dag een beetje traden in je onderbroek, leuk geld verdienen, nieuw speelgoed kopen… living the dream right?

Wrong!

Ik kwam er al snel achter dat wanneer je eenmaal uit die ratrace en die sleur bent, je veel meer ruimte hebt om echt na te denken. Wat is belangrijk in het leven en waar word ik nu echt gelukkig van?

Deze video sluit daar mooi op aan:

Mijn conclusie was dat ik ieder geval NIET gelukkiger werd van een groter huis, een dikkere auto en meer spullen. Als ik een Lambo wil rijden, dan doen we een weekendje Vegas en huur ik er eentje voor een paar uur. Ik hoef geen dingen te verzamelen of te bezitten, dat is alleen maar ballast.

Niemand zal op zijn sterfbed zeggen; “Fuck, had ik maar wat meer spullen gekocht.”

Digital Nomad Lifestyle

Anyway ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er een hele subcultuur van reizende avonturiers bestond, die online werken en de wereld over reizen. Dat sprak me enorm aan dus ik hakte de knoop door en besloot om een Digital Nomad te worden.

Hier is wel veel onderzoek aan vooraf gegaan. Vooral belastingtechnisch gezien en de hele bureaucratie is echt een kontverhaal. Nederland loopt wat dat betreft echt enorm achter als je vergelijkt met bijvoorbeeld Estland en hun E-Residency initiatief. Het gaat te ver om helemaal uit te leggen wat je allemaal moet regelen, maar mocht daar behoefte aan zijn, dan wil ik daar nog wel eens een blog aan wijden.

Kort gezegd heb ik mijn huis en al mijn spullen verkocht. Alles wat ik nu nog heb past in een carry-on backpack van 40L. Laptop, telefoon en een paar setjes kleding. That’s it.

Ik heb verder niks nodig, want ik verblijf voornamelijk in Airbnb’s. Meestal voor een maand en dan reis ik weer verder, maar soms blijf ik langer als ik het naar mijn zin heb. Nog geen moment spijt van gehad. Het enige dat ik soms mis zijn vrienden en familie, maar dat is een kleine opoffering voor het ultieme geluk. En het grappige is dat de tijd die je wel hebt met elkaar veel intenser is.


Tot zover mijn uitgebreide antwoord op de mail. Mocht jij vragen hebben over hoe je de stap naar de Digital Nomad lifestyle maakt, stel ze dan hieronder.

Laat ook even weten of je dit soort blogs interessant vindt. Zo ja, dan zal ik er wat meer over schrijven. Zo nee, dan focus ik me op het traden en beleggen. 😉