Waarom 80% van de beleggers geld verliest op de beurs. En de eenvoudige oplossingen…

Ja dat lees je goed. Meer dan 80% van de traders en beleggers verliest geld op de beurs. Het gaat dan om de zogenaamde retailbeleggers. De amateurs zoals jij en ik.

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag waarom dit zo is en geef ik eenvoudige oplossingen, zodat dit jou niet overkomt.

Belangrijkste advies voor beginnende beleggers

Probeer niet de markt te verslaan. De markt is niet iets wat je moet proberen te verslaan of tegenin te gaan. Dat gaat gewoon niet werken. De markt is iets wat je moet leren begrijpen en je moet leren mee surfen op de bewegingen van de koersen.

Het maakt de markt niet uit wat jij denkt dat er gaat gebeuren. Het gaat er ook niet om of jij als belegger gelijk hebt. Het gaat erom dat je op de lange termijn winst maakt.

Beginnen met te weinig geld en te hoog inzetten

Ik schat dat er heel veel traders en beleggers beginnen met dit spelletje vanuit de hoop snel geld te verdienen. Dat is ook wel begrijpelijk, want als je naar de marketingacties van brokers kijkt, dan werd er in het verleden flink gehamerd op de hoge hefbomen en de mogelijkheid om met kleine bedragen grote winsten te maken..

Tegenwoordig is dat een stuk minder door de strengere regelgeving op dit gebied, maar ik vermoed dat veel beginnende traders nog steeds met de verkeerde hoop beginnen.

Traden en beleggen is geen spelletje waar je snel rijk van wordt. Het kost tijd en energie om een goede, maar vooral slimme trader te worden.

Emoties en fouten maken

Het risico van beginnen met een klein startkapitaal en toch grote posities openen, is dat je met een paar verliezende trades je geld al kwijt kunt raken. Daarnaast ben je waarschijnlijk veel te emotioneel omdat je er teveel geld in hebt zitten, waardoor je fouten zult maken.

Oplossing:

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als beginnende belegger zou je eigenlijk moeten overwegen om beginnen met een hoger startkapitaal. Hoe hoger je startkapitaal, hoe meer trades je kunt doen.

Zeker als beginner zul je nog niet een hele hoge win rate hebben en dus ook meer verliezende trades. Dit is niet erg, zolang je maar een gezonde risk to reward ratio hanteert. Maar daarom is het wel belangrijk dat je die verliezende trades kunt opvangen.

Daarnaast moet je je trade size klein houden. Kleine posities openen zorgt niet alleen voor minder emoties bij het traden, maar je minimaliseert ook het risico op grote verliezen.

Disclaimer: Dit is geen beleggingsadvies. CFD trading is risicovol. Je kunt al je geld verliezen

Slecht of helemaal geen risicomanagement

Een andere reden dat beleggers geld verliezen op de beurs is omdat ze verzuimen degelijk risicomanagement toe te passen. Dit is echt dodelijk.

Je eerste taak als beginnende trader is om te overleven. Je kunt een hele goede trader zijn en toch al je geld kwijtraken door slecht risicomanagement.

Gouden regel: Leer eerst je kapitaal te beschermen en probeer dan pas winst te maken.

Hoe kleiner het bedrag op je rekening wordt, hoe kleiner ook de kans op succes wordt.

Oplossing:

Gebruik ALTIJD een stop loss en durf deze ook op te schuiven als je trade in de plus staat. Kies een vast percentage dat je bereid bent om te riskeren per trade. Bijvoorbeeld 5 of 10% van je kapitaal.

Neem alleen trades waarbij je gemiddeld een risk to reward ratio van 1:2 kunt pakken. Op die manier mag je 60% van je trades verliezen en maakt je nog steeds winst!

Hebberigheid

Sommige traders en beleggers willen alles uit een trade wringen wat erin zit. Ze willen geen geld op tafel laten liggen. Hierdoor laten ze trades te lang doorlopen en verliezen ze uiteindelijk, doordat de prijs van richting verandert.

Oplossing:

Heel simpel: wees niet hebberig. Wees blij met de winst die je pakt. Tuurlijk kan de prijs doorbewegen nadat je winst hebt genomen, maar kijk daar alsjeblieft niet naar.

Er zijn elke dag nieuwe kansen in de markt. Kijk nooit naar wat je extra had kunnen pakken op een trade als je hem open had laten staan. Het heeft geen zin.

Wees niet hebberig! 😉

De twijfelkont

Nog een belangrijke reden waarom traders en beleggers verliezen is dat ze ongeduldige twijfelkonten zijn. Dat twijfelen gebeurt vooral wanneer ze trades openen die niet direct de goede kant op bewegen en winst maken.

Vervolgens sluiten ze hun positie en 9 van de 10 keer draait de koers weer en hadden ze alsnog winst gemaakt. Dit is natuurlijk killing voor je zelfvertrouwen en je wordt er ook onrustig van.

Oplossing:

Houd je aan je trading plan en je strategie. Neem je trade en blijf er verder vanaf. Door de twijfelen en steeds te switchen, zorg je alleen maar voor dat je steeds kleine beetjes van je kapitaal afsnoept.

Gelijk willen hebben

Ik haalde het al even aan in mijn opening, maar traden en beleggen gaat niet over gelijk hebben of gelijk krijgen. Dat interesseert niemand en de markt al helemaal niet.

Verliezende trades zijn nu eenmaal onderdeel van trading. Daar moet je niet emotioneel over doen. Het gaat er uiteindelijk om dat je meer winst maakt op je winnaars, dan je verliest op je verliezers.

Oplossing:

Kijk bij verliezende trades nog even goed of hij aan alle voorwaarden van jouw strategie voldeed. Zo ja, zeg dan gewoon fuck it tegen jezelf en ga door naar de volgende trade. Zo niet, noteer de fout die je gemaakt hebt en leer ervan voor de volgende.

Strategieën en systemen kopen die gouden bergen beloven

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Er is zo ongelooflijk veel bagger te koop. Systemen die je beloven dat je binnen een jaar miljonair wordt of 100% accuraat zijn moet je compleet negeren.

Bij dit soort rommel wordt geen aandacht besteed aan risicomanagement, waardoor je waarschijnlijk binnen afzienbare tijd je zuurverdiende centjes kwijt bent.

Vaak worden deze systemen en strategieën ook nog eens verkocht door kneuzen, die zelf niet eens winstgevend kunnen traden.

Ja, er zijn zeker goede trading cursussen te vinden, maar die zullen je nooit dit soort onzin beloven.

Oplossing:

Gebruik je gezonde verstand en probeer het eerst zelf met alle gratis info die er te vinden is. Zodra je een strategie tegenkomt die jou aanspreekt, dan kun je altijd nog kijken of er bekende traders zijn die hier meer (betaalde) info over aanbieden op een normale manier.

Moraal van dit verhaal

80% van de keukentafelbeleggers (nieuw woord!) verliest geld op de beurs en dat komt hierdoor:

  • Onnodig de markt willen verslaan
  • Te laag startkapitaal + te grote trades
  • Beginnen met de verkeerde reden en verwachtingen
  • Slecht risk management
  • Hebberigheid
  • Twijfelen
  • Gelijk willen hebben
  • Onzin systemen en strategieën kopen

Vooral het traden met een goede risk to reward ratio wil ik nog even benadrukken. Dit is voor mij destijds de doorslaggevende factor geweest, waardoor ik uiteindelijk structureel winst ging maken.

In mijn video cursus leg ik precies uit hoe ik dat doe.

Voor alle redenen waarom je als belegger verliest is dus een simpele oplossing. En ik vind eigenlijk dat dit artikel viral zou moeten gaan om beginners te beschermen tegen verlies…

Dus klik op de social media knoppen hieronder! 🙂

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties