Highs en Lows. Van kort verhaal naar het grote plaatje

Tot nu toe heb ik je uitgelegd dat candlesticks ons een een verhaal vertellen over de prijs. In plaats van een enkele candle gaan we nu kijken naar het verhaal van meerdere candles.

Zoals gezegd moet je candles niet alleen maar zien als patronen en dat geldt ook voor een serie candles die dezelfde kant op bewegen. Dit is niet alleen maar een trend. We kunnen er veel meer informatie uithalen als het gaat om price action.

Sterke trends

Een trend is niet zomaar een rijtje candles die gezamenlijk stijgen of dalen. Als je goed kijkt kun je ook zien hoe sterk de trend is.

Hieronder zie je een voorbeeld van een sterke trend. Alle candles hebben dezelfde kleur en ze maken higher highs en higher lows. Dit betekent dat de toppen en bodems hoger worden bij iedere candle.

Sterke en gezonde trend
Sterke en gezonde trend

Bij een downtrend zou dit net andersom zijn. De toppen en bodems van de candles worden dan steeds lager. Lower lows en lower highs.

Zwakke trends

Naast sterke trends heb je ook zwakke trends. De candles bewegen dan nog steeds dezelfde richting omhoog of omlaag, maar er zijn vaak indecision candles te zien, de candles hebben niet allemaal dezelfde kleur en ze maken geen opeenvolgende higher highs en higher lows. Of lower lows en lower highs in een downtrend.

Zwakke trend
Zwakke trend

Waarom is dit belangrijk?

Kopers kopen. Dat is wat kopers doen en als kopers kopen drijven ze de prijs omhoog. En hoe beweegt de prijs omhoog? Door higher highs te maken en higher lows.

Zolang er higher highs en higher lows worden gemaakt blijft de prijs stijgen. Dit betekent dat de kopers volledig in controle zijn en dat de prijs in een bullish trend zit.

Voor verkopers geldt precies het omgekeerde.

Meestal zijn trends rommelig en er worden lang niet altijd consistent higher highs/higher lows of lower high/lower lows gemaakt. Maar het is voor het begrijpen van price action wel heel belangrijk dat je trends kunt herkennen.

En weten wanneer en trend bijna aan zijn einde komt is nog veel belangrijker. Dit zorgt ervoor dat je trades op het juiste moment kunt sluiten. Het zorgt er ook voor dat je trades kunt openen op het moment dat de prijs om zou kunnen draaien.

De gezondheid van een trend

Wat is het verschil tussen een gezonde en een ongezonde trend? In een gezonde trend zie je consistent higher highs/higher lows of lower high/lower lows. Dit hoeft niet bij elke candle te zijn, als het maar de meerderheid is.

Sterke en gezonde trend
Sterke en gezonde trend

Bovenstaande trend is supergezond, maar de trend hieronder ziet er minder fris uit:

Ongezonde trend
Zwakke trend

Er zit veel minder continuïteit in deze trend. Er worden niet consistent lower lows en lower highs gemaakt en er is her en der zelfs wat indecision.

Dus ook al is dit een downtrend, de bears lijken niet veel zelfvertrouwen te hebben.

Wat heb je hieraan als trader of belegger?

Het inschatten van de gezondheid van een trend, kan je helpen bij de afweging of je bijvoorbeeld je positie zou kunnen vergroten of je target wat verder zet.

Stel dat je gekocht hebt en de prijs beweegt de goede kant op met higher highs en higher lows. Dan kan het lonen om in zo’n gezonde trend wat bij te kopen of je target wat verder weg te zetten.

Andersom kun je door het herkennen van de gezondheid van een trade ook eerder uitstappen of wat winst nemen.

Oefen altijd eerst met virtueel geld op een demo account.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Vragen over highs en lows? Stel ze gerust!

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties