Wat is liquidity en wat zijn liquidity grabs in trading?

Vandaag plaatste ik een trade op Twitter, waarin liquidity en liquidity grabs een grote rol speelden. Ik vroeg of jullie hier meer over wilden weten en dat blijkt zo te zijn!

Dus hier is de complete uitleg over liquidity en liquidity grabs.

Definitie van liquidity in trading

Allereerst een korte uitleg van wat liquidity precies is. Liquidity is feitelijk de moeilijkheidsgraad waarmee een asset (zoals een aandeel) gekocht en verkocht kan worden op de markt.

Cash is de meest liquide asset, omdat geld het makkelijkste is om te converteren naar andere assets. Tastbare dingen zoals kunst, onroerend goed of verzamelobjecten zitten helemaal aan de andere kant, omdat deze moeilijker om te zetten zijn naar cash. Aandelen en andere financiële assets zitten daar tussenin als het om liquidity gaat.

Dus stel je voor dat je een nieuwe Vespa scooter wil kopen voor €4.000, dan is de snelste manier om die scooter te verkrijgen door met cash te betalen. Als je geen cash hebt, maar wel een zeldzame postzegelverzameling die getaxeerd is op €6.000, dan zal de transactie veel langer duren. Omdat je eerst iemand moet vinden die jouw verzameling wil kopen. En dan ook nog voor het bedrag dat jij wil hebben, zodat je die scooter kan kopen.

Dat is geen probleem voor mensen die een paar weken of maanden willen wachten op hun scooter, maar als je er vandaag nog op wil rijden is dat niet handig. Om de aankoop toch te kunnen doen, verkoop je die postzegels misschien wel voor €4.000, in plaats van de reële waarde van €6.000. Een postzegelverzameling is een voorbeeld van een illiquid asset.

Liquidity in de markt

Financiële markten zijn veel meer liquid dan postzegels. Als een beurs een hoog trading volume heeft (dat niet gedomineerd wordt door verkopers) zal de prijs die een koper wil betalen (bid) dichtbij de prijs liggen waarvoor een verkoper wil verkopen (ask). 

De spread is dan dus laag en beleggers hoeven geen ongerealiseerde winsten op te geven voor een snellere verkoop. Zodra de spread groter/wijder wordt, zal de markt minder liquide worden.

Nu je weet wat liquidity is, kunnen we door naar:

  • Hoe liquidity werkt in trading, 
  • Waarom banken en andere big boys liquidity nodig hebben, 
  • Waar ze die liquidity vinden en hoe wij als traders daarvan kunnen profiteren.

Liquidity in trading

Als ik het heb over liquidity in mijn trading voorbeelden, dan gaat het vooral over:

  • Waar de meeste orders liggen
  • Sell side liquidity en buy side liquidity
  • Internal liquidity en external liquidity
  • Ranges

De meeste orders liggen op niveaus waar de meeste stop losses staan en waar de meeste breakout buys of sells staan.

Voorbeelden liquidity
Liquidity: waar liggen de meeste orders?

Als je naar bovenstaande voorbeelden kijkt, waar denk je dan dat de stops en breakout orders staan?

Liquidity in een trending market

In een uptrend zullen traders kopen op de pullbacks naar de trendline of breakouts boven de vorige highs. Dat is dus waar de meeste orders staan. Als je koopt op de trendline zet je je stop loss order bijvoorbeeld net onder de low.

Trendline liquidity
Trendline liquidity

Daar zit dus de sell side liquidity, want daar staan de meeste orders.

Trendline liquidity grab
Trendline liquidity grab

Liquidity in Double tops en Double bottoms

Double tops, ook wel equal highs genoemd vormen voor (retail) traders een short signaal. Wat betekent dat zij short gaan op de tweede bounce vanaf een resistance level. Zij zetten hun stops boven die toppen.

Double top liquidity
Double top liquidity

Daarnaast zullen er ook traders zijn die de breakout willen kopen. Als je de liquiditeit van beide wil pakken (liquidity grab) moet je als market maker zorgen dat de koers dit doet:

Double top liquidity grab
Double top liquidity grab

Je fuckt dan de stops van de shorters. Triggert de buys van de breakout traders en pakt daarna ook hun stops die ze net onder die gele zone hebben gezet.

Ditzelfde principe geldt voor de equal lows of double bottoms.

Double bottom liquidity grab
Double bottom liquidity grab

Liquidity in ranges

Liquidity grabs bij ranges werken hetzelfde als bij de equal highs en lows. Als de banken hun orders willen vullen voor een te verwachten up move, proberen ze de liquidity van de stops losses van de range buyers eerst te pakken.

Range liquidity grab
Range liquidity grab

Tijdelijk posities opofferen voor liquidity

Wat de banken en andere grote jongens hiermee doen is eigenlijk een (voor hun relatief kleine) positie opofferen in de andere richting om liquiditeit te zoeken voor hun grote orders in de werkelijke richting.

Maar verliezen ze hiermee die eerste positie? Nee!

Want na de liquidity grab zie je dat de koers terugkomt naar het punt waar de eerste (verliezende) order was geopend, waardoor ze die op break even kunnen sluiten. en dat punt is voor ons de ideale plek voor een entry!

Dus even als voorbeeld met fictieve cijfers: Om de liquidity te pakken en long orders te vullen moeten market makers eerst een short openen van laten we zeggen 10 contracten.

Voorbeeld 1
Eerst 10 contracten short

Hierdoor zakt de koers dusdanig dat de stops getriggerd worden die de liquidity leveren voor de uiteindelijke long positie van bijvoorbeeld 50 contracten. Dit is de liquidity grab.

Daarna stijgt de koers en staat de short positie van 10 contracten in de min.

Dan 50 long
Dan 50 long

Om nu het verlies van die opgeofferde short positie van 10 contracten goed te maken, moet de koers nog een keer terugkomen naar dat punt om vervolgens door te stijgen.

Entry op de pullback
Entry op de pullback

Is dit manipulatie? Ja! Dit is hoe de big boys hun geld verdienen en als je liquidity grabs eenmaal herkent, zie je ze overal. Dit gebeurt keer op keer in de markt op alle timeframes en in alle assets.

Moet ik er wel bij zeggen dat dit vooral goed werkt in Forex en indices, omdat daar ongelooflijk veel geld nodig is om een beweging te forceren. En vlak na market open pak je vaak de mooiste setups op indices.

Tip: Oefen altijd eerst op een demo account met virtueel geld!

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties