3 Fasen van prijsbeweging. Trends, ranges en transitions

Als trader of belegger is je doel om te profiteren van prijsbewegingen. Hiervoor moet je op het juiste moment kopen en verkopen, maar ook weten wanneer je juist niet moet traden.

In dit artikel leer je wat de 3 fasen van prijsbeweging zijn.

Ik zet ze gelijk even op een rijtje:

  • Trending fase
  • Ranging fase
  • Transition fase

De prijs van een instrument zoals bijvoorbeeld een aandeel gaat keer op keer door deze drie fasen. Wanneer jij op deze manier naar de prijs gaat kijken en leert hoe je de verschillende fasen kunt herkennen, zul je veel beter begrijpen wat price action is.

We gaan ze alle drie bij langs.

Trending fase

Een trend ontstaat wanneer koper of verkopers overduidelijk de baas zijn en controle hebben over de prijs. Of andersom. Candles in een trend hebben vaak dezelfde kleur en bewegen in dezelfde richting.

trending-fase-up
Voorbeeld van een uptrend

In bovenstaand voorbeeld van een trending fase zien we een serie groene candles, die dezelfde richting op bewegen. Daarnaast hebben ze kleine wicks aan de bovenkant, wat aangeeft dat de kopers in controle zijn en de verkopers op dit moment geen power hebben.

We hebben hier te maken met een uptrend. Voor een downtrend geldt precies het omgekeerde.

Trends zijn over het algemeen makkelijk te spotten, maar hoe zit dat met ranges?

Ranging fase

Een range ontstaat wanneer noch de kopers, noch de verkopers genoeg druk kunnen zetten om de prijs een bepaalde richting op te drukken. Geen van beide is dus sterk genoeg.

ranging-fase-voorbeeld
Voorbeeld van een range

Wanneer de kopers de prijs te ver omhoog proberen drukken verliezen ze het van de verkopers en andersom.

Winstgevend traden in een ranging fase is heel moeilijk. Er is gewoon te weinig beweging om van te kunnen profiteren. Als de range groot genoeg is zijn er wel mogelijkheden, maar daar kom ik later op terug.

Zoals je kunt zien zijn ranges te herkennen aan een hoop kleine candles. Vaak zijn dit indecision candles. En dat klopt ook van de markt is op dit moment besluiteloos.

Transition fase

Tot slot hebben we de transition fase. Oftewel de transitie waarin een machtswisseling plaatsvindt. Deze fase is veel zeldzamer dat trends en ranges.

Transitions komen voor aan het het einde van de levenscyclus van een trend. Als een trend stopt krijg je een transitie in macht. Bulls nemen de controle over van de bears of andersom.

voorbeelden-van-transitions
Voorbeelden van transitions

In het voorbeeld hierboven heb ik wat duidelijke transitions gemarkeerd op de grafiek van de AEX. Zoals je kunt zien duurt deze fase maar kort en wordt hij vaak gekenmerkt door 1 of meerdere indecision candles. Hierdoor kunnen transitions makkelijk verward worden met ranges.

Gelukkig zijn er een aantal criteria die je kunt hanteren om onderscheid te maken tussen een range of en transition. Ik kom daar later uitgebreid op terug, want dat is mijn specialiteit! 😉

Voor nu raad ik je aan om lekker in je grafieken te duiken en probeer dan deze drie fasen van prijsbeweging te spotten.

Klik hier om te oefenen met €10.000…

Mocht je vragen hebben of de verschillende fasen van prijsbeweging, stel ze dan in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik Kops
Erik Kops
7 maanden geleden

Hoi Mark,
Erg interessant allemaal, ook duidelijke uitleg. Wel af en toe een paar keer overlezen. Is er ook software die fases kan herkennen?