De meest simpele trading strategie ooit. Keep It Stupid Simple (KISS)

Op zoek naar een simpele trading strategie? Traders en beleggers maken het zichzelf soms veel te moeilijk. Deze simpele trading strategie is gebaseerd op het KISS principe. Keep It Stupid Simple.

Deze strategie gebruikt geen ingewikkelde indicatoren en tijdens het lezen ga jij je ongetwijfeld afvragen afvragen of het echt werkt. Ik zeg het wel vaker; geen enkel systeem is 100% waterdicht en dat geldt ook voor deze strategie.

Maar wanneer je de juiste risk to reward ratio hanteert en de regels volgt, dan is deze simpele trading strategie gewoon winstgevend.

Wat heb je nodig voor deze simpele trading strategie

Allereerst heb je een account bij een broker nodig. Mijn advies is om een oefen account aan te maken bij onderstaande aanbieder:

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Indicatoren

Zodra je bent ingelogd op je account zet je de volgende indicatoren op je grafiek:

 • Simple moving average: 200 (voor de richting)
 • Simple moving average: 10 (voor trade entries)

Hoe je deze indicators op je grafiek zet verschilt soms per broker. Geef de indicators een andere kleur zodat je ze makkelijk uit elkaar kunt halen.

Time frame

Deze strategie werkt op alle time frames. Dus op de 5 minuten, maar ook op de daily grafieken. Persoonlijk vind ik het leuk om hiermee te traden op de 5 minuten.

Markt

Deze simpele trading strategie werkt in elke markt. Aandelen, grondstoffen, valuta of crypto. Maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als de markt maar in beweging is (volatiel). Als er geen beweging is, zijn er ook geen trades. 😉


Koopsignaal (long gaan)

Wanneer een candlestick boven de 200 moving average sluit of als de prijs er al boven beweegt, wacht je op een prijscorrectie (pullback). Vervolgens koop je als er een candle boven de 10 moving average sluit.

Stop loss bij koopsignaal

Plaats je stop loss onder de laatste low of sluit je trade handmatig als er een candle onder de 10 moving average sluit.

Take profit bij koopsignaal

Sluit je trade met winst net onder de laatste high of schuif je stop loss omhoog. Probeer in ieder geval voor een risk to reward ratio te gaan van minimaal 1:1.5. Liefst 1:2.

Koopsignalen simpele trading strategie
Koopsignalen simpele trading strategie

Verkoopsignaal (short gaan)

Wanneer een candlestick onder de 200 moving average sluit of als de prijs er al onder beweegt, wacht je op een prijscorrectie (pullback). Vervolgens verkoop je als er een candle onder de 10 moving average sluit.

Stop loss bij verkoopsignaal

Plaats je stop loss boven de laatste high of sluit je trade handmatig als er een candle boven de 10 moving average sluit.

Take profit bij verkoopsignaal

Sluit je trade met winst net boven de laatste high of schuif je stop loss omlaag. Probeer in ieder geval voor een risk to reward ratio te gaan van minimaal 1:1.5. Liefst 1:2.

Verkoopsignalen simpele trading strategie
Verkoopsignalen simpele trading strategie

Extra regels voor deze simpele trading strategie

 1. Volg de regels hierboven exact
 2. Doe geen trades als de candle nog niet boven of onder de 10 MA is gesloten. Wees geduldig!
 3. Sluit je trade direct als er een candle onder of boven de 10 MA sluit in de verkeerde richting
 4. Kijk uit voor kleine candles en zijwaartse beweging (ranges). Zoek naar duidelijke trends
 5. Trade nooit in de tegengestelde richting van de 200 MA. Dus niet kopen als de prijs onder de 200 MA zit of verkopen als de prijs boven de 200 MA zit.
 6. Wees niet hebberig. Pak je winst.
 7. Trade niet als er belangrijk nieuws uitkomt
 8. Let goed op bij niveaus die obstakels vormen, zoals grote ronde getallen of support en resistance
 9. Riskeer niet meer dan 5% van je account per trade in het begin
 10. Oefen op een demo account

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Deel dit artikel via social media en laat me in de reactie weten wat jouw resultaten zijn met deze simpele trading strategie.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
Pieter
3 jaren geleden

Hi Mark, wat een fantastische strategie ,zo f*c*ing simpel dat menig phs’s er hun verstand in zullen verslikken! Heb ik echter 1 vraagje , je hebt het over risk/reward ratio , hoe zet je bij deze strategie eigenlijk een profit target? je kunt makkelijk berekenen wat je stoploss gaat kosten maar de prijsontwikkeling van de gemiddelde OW gaat vrij onregelmatig . Heb je daar ook een techniek voor?

Alvast bedankt!

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter

Bij deze strategie is je target de laatste swing high of swing low. Als de afstand tussen je stop en je entry bijv. 10 is, dan wil je dat de afstand tussen je entry en de laatste swing high/low minimaal 20 is voor een 1:2 risk to reward ratio. Je kunt ook support en resistance niveaus gebruiken als profit target.

Pieter
Pieter
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Het is niet te geloven hoe simpel het leven kan zijn ! Volgens mij gaat dit gewoon goed werken! Misschien dat dit een goede combo zal zijn met de DSS Bressert (double smoothed stochastics) die nagenoeg alle tops en bodems eruit pikt ,en die ook aan dezelfde stupid simpele voorwaarden voldoet ,elke kleuter kan deze DSS Bressert indicator gebruiken zelfs zonder uitleg. Ik stop m in m’n zak !

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter

Mooi dat je zo enthousiast bent Pieter 🙂 Ik ben niet bekend met de DSS indicator, maar ga er zeker eens naar kijken.

Verder is het zo dat succes in trading vooral valt of staat met risk management. Als je met een simpele trading strategie een edge kunt creëren, waarmee je 4 van de 10 trades wint, dan kun je met een gezonde risk to reward ratio prima winst maken.

Pieter
Pieter
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark @Tradewinst.nl

Zo zat ik ook te denken ,als je statistisch gezien meer kans hebt op winst dan verlies en je potentiële winbedrag groter is dan de $ kost vd stoploss ,dan moet het volgens de statestieken een kat in het bakkie zijn . Bij deze oersimpele superstrategie kun je vooraf op de charts vrij gemakkelijk zien wat je winstkansen zijn, het potentiële winbedrag inschatten zoals je aangeeft , winst verlies ratio in acht nemen max verlies per trade 1% accountwaarde helft long helft short….het zou me niet verbazen als W. Buffett dit in z’n vrije tijd stiekum ook doet

Ik zet m op de demo en ga hem op de testbank leggen!

Bij het eerste miljoen geef ik een rondje 🙂

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter

Traden is helaas nooit “kat in bakkie” 😉 Naast goed risk management is psychologie ook een belangrijk onderdeel waarop veel traders nat gaan. Een plan hebben met goed risk management en een degelijke strategie is 1 ding, je houden aan je eigen regels onder alle omstandigheden is een ander verhaal.

Succes met demo traden en dat eerste rondje houd ik je aan! 🙂comment image

Teun
Teun
2 jaren geleden

Hallo Mark,

Kun je deze grafieken ook aflezen bij een broker zoals De Giro?

Hoor graag van je.

Groet.

Teun

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Teun

Ja. Klanten van DeGiro kunnen rechts onderaan de gewone grafiek op een link klikken om naar een geavanceerde grafiek te gaan. Ik heb het 1x getest en ik vond het een verschrikkelijk systeem. Vrijwel elke serieuze broker heeft een eigen platform, maar de kwaliteit verschilt enorm.

Mijn advies zou zijn om een gratis account te nemen bij TradingView.

Klik hier om je account te openen…

Dit is veruit de meeste gebruikte (en gebruiksvriendelijke) charting software en je ziet ook dat brokers dit ook steeds meer gaan integreren. Ik gebruik het zelf naar volle tevredenheid.

Ruud de Graaf
Ruud de Graaf
3 jaren geleden

‘Verkoopsignaal (short gaan)

Wanneer een candlestick onder de 200 moving average sluit of als de prijs er al boven beweegt, wacht je op een prijscorrectie (pullback). Vervolgens verkoop je als er een candle onder de 10 moving average sluit.’

boven moet onder zijn m.i.

Mark @Tradewinst.nl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ruud de Graaf

Scherp Ruud en helemaal gelijk natuurlijk. Met deze strategie ga je alleen short als de koers onder de 200 MA zit. Aangepast, thanks! 🙂

Eelco
Eelco
5 maanden geleden

Ik oefen deze strategie met papertraden. En deze lijkt voor mij te werken 🙂 Ik zoek een duidelijke up of downtrend… wacht op een pullback en dan stap ik in. Ik ga het eens serieus bijhouden in een Excel bestandje…

Toch een vraag: vandaag ben ik uitgestopt op de US Dollar/Indian Rupee. Maar deze had vandaag ook een all time high. Is het verstandig om bij dit soort koersen (all time highs) weg te blijven?

Eelco
Eelco
5 maanden geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Dank je wel voor je antwoord 🙂 Ik had het ´vreemde´ idee dat dicht bij all time higs er meer momentum nodig is om de koers op te drijven.

Ik heb trouwens 2 strategieën van jouw gecombineerd. Waarbij ik 3 SMA´s gebruik: 9 SMA/26 SMA Crossover en de 200 SMA. Ik heb dus de 10 SMA (van de KISS strategie) vervangen voor de 9 SMA. Werkt prima. 

En ook als de prijs in een uptrend boven de 200 SMA is dan pak ik soms wel een short als het bijvoorbeeld niet lukt om een nieuwe higher-high te creëren. Want de prijs heeft toch de neiging om na verloop van tijd weer de 200 SMA te testen. En zo er meer dingen waarvan ik geleerd heb om er op te letten. Daar wordt traden ook leuker van. Want iets doen zonder te weten waarom… voelt voor mij niet fijn.

Maar hoe meer ik oefen des te meer ik gewone prijs-actie toepas… want ik ga het steeds beter en sneller zien.