Beleggen in Bitcoins. De ultieme handleiding voor crypto beginners in 2022

Beleggen in Bitcoins voor dummies! Daar is hij dan eindelijk; de ultieme handleiding voor beginners die willen handelen in Bitcoins. Ja, jij kunt nog steeds geld verdienen met Bitcoin en nee Bitcoin is niet dood.

Dus pak een kop koffie (of een biertje) en duik met met mij in de knotsgekke Bitcoin markt.

De 2 manieren om te beleggen in Bitcoins

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je wil beleggen in Bitcoins of actief wil gaan traden. Dit zijn namelijk wel echt twee verschillende benaderingen.

 1. Beleggen = midden tot lange termijn (maanden tot jaren)
 2. Traden = korte termijn (seconden tot dagen)

Persoonlijk vind ik dat de hele crypto markt en dus ook Bitcoin nog in de kinderschoenen staat. En daardoor hebben we volgens mij geen idee wat het waard is en welke coins er over een paar jaar nog zijn.

Dat is dus ook de exacte reden dat ik (nog) niet voor de lange termijn bezig ben met beleggen in Bitcoins of alternatieve coins.

Misschien ga ik er straks gigantisch mee op mijn bek en is een Bitcoin over een jaar een miljoen waard, maar voorlopig speel ik het op safe! 🙂

Ik trade dus alleen Bitcoins voor de korte termijn, waarbij ik inspeel op zowel de prijs stijgingen als dalingen. Ik kom daar strak uitgebreid op terug, maar ik laat je eerst zien hoe je voor de lange termijn kunt beleggen in Bitcoins.

Wil jij niet voor lange termijn beleggen in Bitcoin, skip dan naar mijn uitleg over Bitcoin traden voor de korte termijn.

Hier voor de liefhebbers nog even een korte video uitleg over Bitcoin:

Beste manier om te beleggen in Bitcoins (lange termijn)

Als ik voor de lange termijn zou beleggen in Bitcoins, dan zou ik dat doen door elke maand een vast deel van mijn inkomen in te leggen. Net zoals je dat met sparen ook zou doen. Bijvoorbeeld elke maand €100.

Dollar Cost Averaging

Deze manier van beleggen noemt men in het Engels Dollar Cost Averaging of afgekort DCA. Dit is een beleggingsmethode waarmee je het risico beperkt door systematisch en steeds met eenzelfde bedrag op hetzelfde tijdstip te kopen gedurende een lange periode.

Lange termijn beleggingsstrategie voor Bitcoin

Als je in Bitcoin gelooft voor de lange termijn en je van plan bent om ook voor de lange termijn te beleggen in Bitcoin, dan moet je de markt niet willen timen. Dollar Cost Averaging is dan de beste methode.

Het zorgt ervoor dat er geen emoties meer meespelen. Je belegt namelijk op de automatisch piloot. Steeds met een vast bedrag op een vast moment. Je koopt dus als de prijs hoog staat en als de prijs laag staat, maar gaat er vanuit dat de prijs over langere periode gemiddeld blijft stijgen.

Bitcoin als voorbeeld met Dollar Cost Averaging

Stel dat je bijvoorbeeld in december 2017 was ingestapt met een eenmalig groot bedrag, omdat je dacht dat Bitcoin naar €50.000 zou gaan, dan was je een maand later de helft van je investering kwijt geraakt.

Had je in december 2017 voor €100 gekocht en in januari 2018 weer, etc. Dan was je verlies beperkt geweest en zou je bij een eventuele stijging veel sneller weer op winst staan.

Het is zeker mogelijk om de markt te timen en op de korte termijn winst te maken, maar daarvoor heb je een trading strategie nodig en daar kom ik straks uitgebreid op terug.

Bitcoins kopen

Stel dat jij wil beleggen in Bitcoin voor de lange termijn, waar kun je dan het beste Bitcoins kopen? Er zijn verschillende partijen die Bitcoins verkopen, maar mijn favoriet is en blijft Coinbase.

Coinbase is marktleider en heeft volgens mij zijn zaakjes prima voor elkaar.

Open Coinbase account€8 gratis met deze link

Pssst… we krijgen allebei €8 cadeau als je mijn link gebruikt! 🙂

Vervolgens moet je wat gegevens aanleveren en je bankrekening of creditcard koppelen. Als dat geregeld is kun je heel makkelijk Bitcoins kopen.

En het mooie van Coinbase is dat je een periodieke transactie kunt aanzetten. Bijvoorbeeld elke maand op de 30ste voor €100 Bitcoin kopen. Ideaal!

Er zijn misschien goedkopere opties om Bitcoins te kopen, maar ik speel liever op safe als het om geld gaat en betaal graag wat extra voor de beste service en beveiliging.

Bitcoins veilig bewaren

En dat brengt me gelijk op het volgende punt: hoe bewaar je jouw Bitcoins op een veilige manier? In principe is het zo dat je Bitcoins pas van jou zijn als je private keys bezit.

Zolang je Bitcoins dus op je Coinbase rekening staan (of bij een andere aanbieder), zijn die coins dus officieel niet bij jou in bezit. Net als bijvoorbeeld het geld op je spaarrekening.

Stel dat je dit geen prettig gevoel vindt, dan is het mogelijk om je Bitcoins in een wallet te bewaren. Dit kan een software wallet op je telefoon of laptop zijn of een hardware wallet in de vorm van een USB device.

Beste hardware wallet voor Bitcoin

Ik zou zeggen koop een hardware wallet als je dan toch bezig bent en de meeste gebruikte hardware wallet is de Ledger Nano S.

Bestel hier de Ledger Nano S…

Check hier de uitgebreide Nederlandse handleiding voor de Ledger Nano S.

Samenvatting lange termijn beleggen in Bitcoins

Zoals ik al zei doe ik zelf niet aan beleggen in Bitcoins voor de lange termijn. Ik ben een trader, dus alleen korte termijn. Maar als ik het zou doen, dan zou ik het op bovenstaande manier doen.

 1. Elke maand voor een vast bedrag kopen (DCA)
 2. De meeste betrouwbare partij gebruiken om Bitcoins te kopen (Coinbase)
 3. Eventueel bewaren op een hardware wallet en als je tevreden bent over de winst (deels) verkopen

Wil je liever actief Bitcoins traden voor de korte termijn, in plaats van beleggen in Bitcoins voor de lange termijn, lees dan verder.


Bitcoins traden. Actief handelen op de korte termijn

Beleggen in Bitcoins kan dus voor de lange termijn, maar ik vind het veel leuker om te profiteren van koersstijgingen of dalingen op de korte termijn. Traden dus. Als jou dit ook aanspreekt, dan heb je twee opties om Bitcoins te traden:

 1. Via een exchange (hierbij handel je daadwerkelijk in Bitcoins)
 2. Via een CFD broker (hierbij handel je in contracten op basis van Bitcoins)

In beide gevallen kun je Bitcoins traden, maar bij een crypto exchange (zoals Binance) verhandel je daadwerkelijk Bitcoins, die je dus ook zult moeten kopen. En bij een CFD broker (zoals Capital.com) kun je gewoon inzetten op een stijging of een daling van de koers, zonder dat je Bitcoins hoeft te kopen.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Voordelen van Bitcoins traden via CFD’s

Het allergrootste voordeel van Bitcoins traden door middel van CFD’s is dat je dit via een gereguleerde broker kunt doen. De crypto markt is ongereguleerd en de exchanges hoeven zich dus verder niet aan regels te houden om jou als klant beschermen.

CFD brokers die in Europa actief zijn moeten zich aanmelden bij financiële toezichthouders en krijgen zeer strenge regels opgelegd om hun klanten (jij dus) te beschermen. Het is dus veel veiliger om op deze manier Bitcoins te traden.

veilig beleggen in bitcoins

Nog een groot voordeel van een CFD broker is dat je naast Bitcoin direct toegang hebt tot veel meer instrumenten, zoals bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen.

Dus als de prijs van Bitcoin niet beweegt en je denkt dat het aandeel Netflix gaat stijgen, dan kun je daar gewoon op traden vanuit hetzelfde account.

Een van de beste CFD brokers om Bitcoins te traden

Net als bij Coinbase voor lange termijn beleggen in Bitcoins, kies ik voor Bitcoin trading op de korte termijn ook voor de marktleider op dit gebied.

Capital.com is een van de beste CFD aanbieders. Ze zijn streng gereguleerd en moeten dus voldoen aan alle maatregelen om hun klanten te beschermen.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Lees hier mijn persoonlijke Capital.com review en ervaringen.

Maak nu eerst een gratis demo account aan bij deze broker voor je verder leest, dan kun je straks meekijken en oefenen.

Geld verdienen als de prijs van Bitcoin daalt

Nog een groot voordeel van Bitcoins traden via CFD, is dat je net zo makkelijk geld kunt verdienen als de prijs van Bitcoin daalt. Dit heet short gaan en hierbij zet je dus in op een daling.

Disclaimer: CFD trading is risicovol. Het is ook mogelijk dat je al je geld verliest.

Bitcoin trading strategie

Anders dan bij de lange termijn strategie voor beleggen in Bitcoins, ga je bij actief traden juist wel de markt proberen te timen.

Dat betekent dat je op het juiste moment wil kopen en verkopen. Dus kopen als de prijs laag is en gaat stijgen en andersom. Maar hoe weet je wanneer dat is? ook hiervoor heb je weer twee opties:

 1. Fundamentele analyse op basis van bijvoorbeeld nieuws
 2. Technische analyse op basis van bijvoorbeeld grafieken

Je beide ook combineren, maar ik trade vooral op basis van technische analyse.

Reversals op basis van price action en support en resistance

Wat zeg je? Ja, ik snap dat dit misschien als abracadabra klinkt, maar dit is de officiële benaming van mijn trading strategie. Ik gebruik deze methode niet alleen om Bitcoins te traden, maar ook aandelen, grondstoffen en Forex (valutahandel).

Mijn complete trading strategie heb ik verpakt in een gratis trading cursus.

Waar het op neerkomt is dat je op de grafiek van in dit geval Bitcoin op zoek gaat naar niveaus waar de prijs van Bitcoin in het verleden vanaf is gestuiterd. Die niveaus noemen we support en resistance, oftewel steun en weerstand.

De kans is groot dat de recente geschiedenis zich herhaalt en dat de prijs daar in de toekomst opnieuw zal stuiteren en wellicht van richting verandert (reversal). De bevestiging dat dit gebeurt vinden we in de price action en hoe de candlesticks zich gedragen.

Als dat gebeurt open je een trade in de nieuwe richting van de Bitcoin prijs. Dit kan dus omhoog zijn (kopen) of omlaag (verkopen).

Let wel: Een trading strategie is nooit 100%, maar zolang je meer winst maakt op je winnaars dan je verliest op je verliezers is er niks aan de hand. Hoe je dit doet vind je ook terug in mijn gratis trading cursus.

Handelen in bitcoins, hoe werkt dat?

Hoe je uiteindelijk je trades plaatst is helemaal afhankelijk van het platform dat je gebruikt, maar bij een CFD broker hoef je alleen maar het bedrag in te vullen en op kopen of verkopen te klikken.

Je kunt ook gelijk invullen op welk bedrag je de trade wil sluiten. Dit geldt zowel voor je winst target als je stop loss. De stop loss is een soort verzekering die je in kunt stellen voor als de trade mislukt. Zo beperk je het risico.

Samenvatting korte termijn Bitcoins traden

Als je niet lange termijn wil beleggen in Bitcoins, dan moet je gaan traden. Dit kun je doen via een exchange of een CFD broker. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste. Je neemt dan de volgende stappen:

Hoeveel geld kun je verdienen met beleggen in Bitcoins?

Ik begrijp dat dit een interessante vraag is, maar het antwoord is minder sexy. Natuurlijk is de sky the limit en ja, er zijn genoeg mensen die miljonair zijn geworden door te beleggen in Bitcoin, maar kijk daar alsjeblieft niet naar.

Probeer eerst maar eens te overleven. Dat betekent consistent winst maken op je demo account voordat je ook maar na gaat denken over hoeveel geld je ermee kunt verdienen. Dit is trouwens ook sterk afhankelijk van je startkapitaal en riskmanagement.

Risico’s van beleggen in Bitcoins

Dat is een mooi bruggetje naar de risico’s van beleggen in Bitcoins, want er zijn wel degelijk gevaren. Zoals gezegd is de crypto markt nog erg jong en ongereguleerd, dus er kan nog van alles gebeuren. Daarom trade ik alleen korte termijn.

Hier een aantal risico’s van beleggen in Bitcoins:

 • Exchanges kunnen gehackt worden of failliet gaan
 • Markt kan instorten of crashen
 • Traden zonder plan en risk management
 • Oplichting en scams

Oppassen voor Bitcoin scams en oplichting

Dat laatste punt wil ik nog wel even benadrukken. Ik zie namelijk zoveel scams voorbij komen die met crypto en Bitcoin te maken hebben. De ergste vind ik persoonlijk de zogenaamde software die op de automatische piloot winst maakt.

Bitcoin oplichterij
Bitcoin scams en oplichting

Laat me je een ding zeggen: Trap hier niet niet in! Dit soort software en bestaat wel in de vorm van algoritmisch traden, maar dat is totaal niet wat je in je spambox vindt of in die vervelende popups.

Conclusie

Traden en beleggen in Bitcoins is leuk en spannend, maar er zitten ook risico’s aan. Beleggen in Bitcoins voor de langere termijn kun je relatief veilig doen, door de eerste methode die ik in deze handleiding heb beschreven.

Ga je echter voor de korte termijn en wil je Bitcoins actief gaan traden, dan zul je er wat meer werk voor moeten doen. Een trading strategie is hierbij van cruciaal belang en het kan even duren voor je die onder knie hebt.

Check mijn video cursus…

Daarnaast spelen emoties en discipline ook een grote rol, maar daar zul je vanzelf achter komen als je begint met beleggen in Bitcoins.

Wat je ook doet, kies alsjeblieft voor betrouwbare partijen. bedrijven die een naam hebben en het liefst gereguleerd, zodat ze er niet zomaar met je geld vandoor kunnen gaan. Bijvoorbeeld onderstaande aanbieder:

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met beleggen in Bitcoins.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties