Swingtraden: Uitleg en voorbeelden van deze veelgebruikte trading strategie

Swingtraden klinkt sexy, maar hoe werkt deze trading strategie in de praktijk en hoe kun je winstgevend swingtraden? In dit artikel deel ik alles en geef ik verschillende voorbeelden.

Wat is swingtraden?

Swingtraden een manier van traden voor de korte tot middellange termijn en kan in elke markt als trading strategie gebruikt worden. Dus niet alleen voor aandelen, maar ook grondstoffen zoals goud of zelf in crypto zoals Bitcoin.

Bij daytrading voor de korte termijn houd je posities niet langer dan een dag open, maar bij swingtraden lopen je trades meestal meerdere dagen en soms zelfs een paar weken.

Het doel van swingtraden is het herkennen en identificeren van algehele trend. Vervolgens probeer je als swingtrader winst te maken door te profiteren van “swings” binnen die trend. Om swings te vinden wordt gebruik gemaakt van technische analyse.

De meeste beleggers die swingtraden kijken dus eerst naar de globale trend van bijvoorbeeld een aandeel. Als het aandeel in een uptrend zit ga je op zoek naar koopmomenten (long gaan). Bij een downtrend ga je op zoek naar verkoopmomenten (short gaan).

Swingtraden als de markt zijwaarts beweegt

Vaak is er geen duidelijke bullish (up) of bearish (down) trend te vinden op een grafiek. De markt is dan aan het rangen en beweegt zijwaarts. Dit gebeurt meestal tussen twee support en resistance zones.

Het concept van swingtraden
Het concept van swingtraden

De resistance (weerstand) vind je op je grafiek door te kijken waar de prijs zijn hoogtepunt bereikt, stagneert en terug zakt. De support (steun) vind je door te kijken waar de prijs omlaag beweegt, zijn dieptepunt bereikt en omhoog stuitert.

Ook in zo’n zijwaartse markt kun je swingtraden door te kopen in de buurt van support en te verkopen in de buurt van resistance.

Voorbeeld van swingtraden in een uptrend

De trend van een aandeel verloopt nooit in een rechte lijn, maar meestal in stapjes. Een aandeel kan bijvoorbeeld een aantal dagen stijgen, vervolgens een aantal dagen een stapje terug doen en daarna weer door stijgen.

Als je al deze zigzagjes aan elkaar plakt beweegt de grafiek dus omhoog in een algemene uptrend, maar zijn er in die uptrend ook dips zichtbaar.

Als swingtrader zoekt je naar een eerste beweging omhoog als onderdeel van de algemene trend, gevolgd door een reversal of pullback. Op die pullback wil je vervolgens kopen (long gaan) en hoop je dat de trend zich omhoog voortzet.

Entry bepalen bij swingtraden in een uptrend

Omdat het onbekend is hoeveel dagen of weken een reversal of pullback aanhoudt, wil je pas instappen als je aandeel laat zien dat hij de opwaartse trend weer gaat doorzetten.

Je wil dus een soort van bevestiging hebben.

Een manier om dat te doen is door te kijken naar de price action. Een bevestiging zou bijvoorbeeld kunnen zijn wanneer het hoogtepunt van de vorige dag aan de bovenkant wordt gebroken. Dit wordt dan je instapmoment. Ook wel entry genoemd.

Belangrijk is wel dat je hierbij goed kijkt naar je risk to reward ratio. Je wilt een stop loss gebruiken die kleiner is dan je mogelijke winst.

Stop loss en take profit bepalen bij swingtraden in een uptrend

Zoek eerst het laagste punt van de pullback om je stop loss te zetten. Als de prijs van het aandeel zakt naar dit niveau, wil je dat je trade automatisch gesloten wordt en neem je verlies.

Voor het bepalen van je take profit target (waar je winst neemt) zoekt je het hoogtepunt van de recente uptrend. Dit punt is waar je de trade automatisch wil sluiten en waar je dus winst pakt.

Tip: Je kunt ook deels winst nemen (bijvoorbeeld 75% sluiten en je stop loss opschuiven naar je entry (breakeven). Je pakt dan alvast wat winst en laat de rest van je trade opstaan zonder risico.

Het verschil tussen je entry en je take profit is je reward. Het verschil tussen je entry en je stop loss is de risk. Om te bepalen of het loont om te swingtraden houd ik zelf een risk to reward ratio aan van 1:2. Dit betekent dat je potentiële winst 2x zo groot moet zijn dan je potentiële verlies. Hoger is beter, lager is slechter.

Hoe beter je risk to reward ratio, hoe meer je trades je “mag” verliezen om alsnog winstgevend te zijn op de lange termijn.

Swingtraden in een uptrend
Swingtraden in een uptrend

In dit voorbeeld van het aandeel Adidas zie je een duidelijke algemene uptrend. Ik heb 4 trades gemarkeerd. De entry is op de grens tussen het rode en groene deel. De stop loss is de onderkant van het rood en de take profit is de bovenkant van het groene.

Nummer 4 is qua risk to reward de mooiste en nummer 3 had ik waarschijnlijk zelf niet genomen, omdat de risk to reward gewoon te laag is.

Je kunt hier ook mooi zien dat je bij trade 1 had een deel winst had kunnen pakken en de rest laten doorlopen voor een leuke extra winst.

Voorbeeld van swingtraden in een downtrend

Net als bij een uptrend verloopt een downtrend meestal ook in een zigzag patroon. De prijs van een aandeel kan bijvoorbeeld een aantal dagen dalen. Daarna stijgt de prijs een beetje om vervolgens de downtrend voort te zetten. Hoe vaker zich dit herhaalt, hoe beter de downtrend zichtbaar wordt.

De beweging omlaag is de trend zelf en de upswings zijn de pullbacks of retracements.

Entry bepalen bij swingtraden in een downtrend

Dezelfde strategie om te profiteren van een uptrend wordt ook gebruikt bij een downtrend, maar dan omgekeerd. Ook hier geldt weer dat het moeilijk is om te voorspellen hoe lang een pullback of retracement duurt. Dus ook hier heb je weer bevestiging nodig dat de downtrend zich voortzet voor je een swingtrade opent.

Een bevestiging zou bijvoorbeeld kunnen zijn wanneer het dieptepunt van de vorige dag aan de onderkant wordt gebroken. Dit wordt dan je instapmoment of entry.

Stop loss en take profit bepalen bij swingtraden in een uptrend

Zoek eerst het hoogste punt van de pullback of retracement om je stop loss te zetten. Als de prijs van het aandeel stijgt naar dit niveau, wil je dat je trade automatisch gesloten wordt en neem je verlies.

Voor het bepalen van je take profit target (waar je winst neemt) zoekt je het dieptepunt van de recente downtrend. Dit punt is waar je de swingtrade automatisch wil sluiten en waar je dus winst pakt.

Net als bij swingtraden in een uptrend is je risk to reward belangrijk. Het verschil tussen je entry en je take profit is je reward. Het verschil tussen je entry en je stop loss is de risk. Om te bepalen of het loont om te swingtraden houd ik zelf een risk to reward ratio aan van 1:2. Dit betekent dat je potentiële winst 2x zo groot moet zijn dan je potentiële verlies. Hoger is beter, lager is slechter.

Swingtraden in een downtrend
Swingtraden in een downtrend

Ook in bovenstaand voorbeeld heb ik een aantal trades gemarkeerd. Trade 1 en 2 zijn prima qua risk to reward en nummer 2 heb ik zelf ook genomen destijds.  Bij 3 en 4 heb ik geen entry, stop en profit getekend, omdat deze pullbacks te klein zijn om een goede risk to reward te krijgen.

Je ziet trouwens ook dat de trend daar ook doodbloedt en de zijwaartse beweging wordt ingezet.

Wat zijn de voordelen van swingtraden?

Swingtraden is vrij makkelijk onder de knie te krijgen en kan behoorlijk winstgevend zijn als je een goede risk to reward ratio aanhoudt. Daarnaast biedt het mogelijk om trades lang open te houden door deels winst te nemen, je stop loss op te schuiven naar je entry en lekker blijven meeliften op de trend.

  • Makkelijk te leren
  • Let it ride (trades deels openhouden voor langere tijd)
  • Geen indicatoren nodig
  • Middellange termijn, dus perfect voor beleggers die niet willen daytraden

Waar kan ik leren swingtraden?

Je kunt bij iedere broker swingtraden, omdat je geen complexe indicatoren nodig hebt en omdat deze strategie in alle markten werkt. Mocht je nog geen broker hebben, maak dan eens een demo account aan bij eToro om zonder risico te leren swingtraden.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Laat me weten in de reacties wat jouw resultaten zijn met swingtraden.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Seinne
Seinne
1 jaar geleden

Hoi Mark, ten eerste bedankt voor deze interessante blogs! Ik heb er heel veel aan als beginner! Ik vroeg mij alleen af of je voor iedere vorm van traden (day, swing, scalpen) een andere broker hebt? Welke broker is handig voor welke strategie als je kijkt naar de kosten?