Trading strategie voor daytraders: De Moving Average Crossover

Klaar voor een simpele trading strategie? Deze daytrading strategie heeft maar 2 Moving Averages, dus jij tot 2 kunt tellen, dan kun jij deze strategie ook traden.

In dit artikel ontdek je hoe je met slechts 1 indicator op je grafiek al winstgevend kunt traden en beleggen. Namelijk door middel van de MA Cross. Bij deze trading strategie zetten we in op een kruising van 2 moving averages.

Wat is een moving average

Voor ik deze trading strategie uitleg, geef ik je eerst even een kort lesje in moving averages. Of in het Nederlands: voortschrijdend gemiddelde.

De moving average (MA) is een simpele indicator die gebruikt wordt in technische analyse. Deze indicator verpakt als het ware de historische prijsdata in een gemiddelde prijs die constant bijgewerkt wordt.

Het gemiddelde wordt over een bepaalde periode berekend. Bijvoorbeeld 9 dagen, 15 minuten 52 weken of welke periode een belegger ook kiest. Moving averages kunnen dus door zowel langere termijn beleggers als korte termijn traders gebruikt worden.

Hoe wordt een moving average berekend?

Dat hangt een beetje van de vorm af. Er zijn namelijk verschillende soorten moving averages, maar als we de Simple Moving Average (SMA) nemen, dan tel je voor een periode van bijvoorbeeld 10 dagen alle slotkoersen bij elkaar op en die deel je door 10.

Ik zou hier alle formules nee kunnen zetten, maar gelukkig rekent je trading platform dit allemaal voor je uit.

Mochten er nerds zijn, die meer willen weten over de wiskunde achter de verschillende moving averages, laat het dan ff weten in de reacties hieronder, dan maak ik er een artikel over.

Waarom zijn moving averages handig?

Moving averages kunnen je helpen in je trading strategie, omdat ze fungeren als support en resistance levels. En als je een korte en een lange moving average gebruikt kunnen ze een verandering in de trend aangeven.

En die laatste moving average strategie ga ik je nu laten zien.

Dit heb je nodig voor deze trading strategie

Hier even een kort boodschappenlijstje voor deze strategie:

Mocht je nog geen account hebben, dan raad ik je aan om er bij onderstaande broker een te openen. Je kunt dan onbeperkt oefenen en deze strategie testen.

Risicowaarschuwing: Het beleggen in hefboomproducten zoals CFD’s bevat een aanzienlijk risico op verliezen en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. 70,8% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Het beleggen in dergelijke producten is risicovol en u kunt al uw geïnvesteerde vermogen verliezen.

Indicator op je grafiek zetten

Allereerst moet je de MA Cross indicator op je grafiek tevoorschijn toveren. Dit verschilt een beetje per broker, maar hieronder een voorbeeld.

De MA Cross indicator op je grafiek zetten
De MA Cross indicator op je grafiek zetten

Zodra je de indicator geplaatst hebt, zal je grafiek er als volgt uitzien:

MA Cross indicator op je grafiek
MA Cross indicator op je grafiek

Er zijn nu twee moving averages toegevoegd aan je grafiek. Een korte 9 perioden (rood) en een lange van 26 perioden (groen). Je kunt zelf natuurlijk de kleuren aanpassen.

Trading regels van deze strategie

De slimmeriken zien het waarschijnlijk al, maar hieronder leg ik de regels uit voor deze strategie.

Kopen of long gaan

 • Beide moving averages bewegen onder de huidige prijs
 • De MA 9 (rood) kruist boven de MA 26 (groen)
 • Entry (kopen/long gaan)) op de volgende candle of break
 • Stop loss onder swing low of support
 • Take profit (exit) volgende resistance of als prijs stagneert/keert
Long/kopen MA Cross trading strategie
Long/kopen MA Cross trading strategie

Hierboven zie je een 1 uur grafiek van EUR/USD. Bij het gele plusje zie je dat de moving averages kruisen onder de huidige prijs. Als je agressief wil instappen koop (long) je gelijk. Wil je defensief instappen, dan wacht je op de volgende candle of een break van de vorige high.

De stop loss zet je onder de laatste swing low of support. Je take profit (waar je winst neemt) is net onder de volgende resistance of wanneer je ziet dat de prijs stagneert of van richting verandert.

Verkopen of short gaan

 • Beide moving averages bewegen boven de huidige prijs
 • De MA 9 (rood) kruist onder de MA 26 (groen)
 • Entry (verkopen/short gaan) op de volgende candle of break
 • Stop loss onder swing high of resistance
 • Take profit (exit) volgende support of als prijs stagneert/keert
Verkopen/short MA Cross trading strategie
Verkopen/short MA Cross trading strategie

Hierboven zie je een 1 uur grafiek van EUR/USD. Bij het gele plusje zie je dat de moving averages kruisen boven de huidige prijs. Als je agressief wil instappen verkoop (short) je gelijk. Wil je defensief instappen, dan wacht je op de volgende candle of een break van de vorige high.

De stop loss zet je boven de laatste swing high of resistance. Je take profit is net boven de volgende support of wanneer je ziet dat de prijs stagneert of van richting verandert.

Verloren trade

Geen enkele beleggingsstrategie is 100% waterdicht, daarom laat ik je hieronder ook een signaal zien dat eindigt in een verlies.

Verloren trade
Verloren trade

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de MA’s kruisen bij het gele plusje. De entry is op de volgende candle, de stop loss boven de laatste swing high en de take profit net boven de laatste support/swing low.

Helaas zijn de bears niet sterk genoeg en wordt de stop loss door de volgende candle geraakt.

Tip: Ondanks dat de MA’s kruisen en er een signaal is, had ik deze trade zelf niet genomen, omdat er teveel onzekerheid is (kleine candles en zijwaartse gegevens). EN omdat de risk to reward ratio niet goed genoeg is.

Tips bij deze trading strategie

Hieronder nog wat tips om je winstgevendheid te verhogen met deze strategie.

 • Betere signalen bij trendverandering of breakouts
 • Slechtere signalen in zijwaartse markt (ranges)
 • Houd een gemiddelde risk to reward ratio aan van 1:1.5
 • Werkt op alle time frames, maar hogere time frames hebben minder ruis
 • Werkt in alle markten maar ik heb het meeste succes met grondstoffen en valuta

Conclusie

De MA Cross trading strategie is heel toegankelijk en voor iedereen te begrijpen. Hij is ook goed te combineren met andere indicatoren of price action strategieën.

Zoals alle strategieën is hij niet waterdicht, maar als je mijn tips volgt zul je zien dat je er prima winst mee kunt maken. Je zult dan ook vanzelf zien welke signalen je wel moet pakken en welke niet. Puur op basis van ervaring.

En die ervaring kun je natuurlijk risicoloos opdoen door deze strategie te oefenen met een demo account.

Risicowaarschuwing: Het beleggen in hefboomproducten zoals CFD’s bevat een aanzienlijk risico op verliezen en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. 70,8% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Het beleggen in dergelijke producten is risicovol en u kunt al uw geïnvesteerde vermogen verliezen.

Laat me in de reacties weten wat jouw ervaringen zijn met de MA Cross trading strategie.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jorrit
Jorrit
2 jaren geleden

Hoi Mark,
Is de instelling van de MA cross indicator voor elk time frame 9 en 26 of is deze instelling van de lijnen enkel voor de 1 uurs grafiek?
Groet,
Jorrit

Mark @Tradewinst.nl
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jorrit

Ja de instellingen zijn hetzelfde voor elk time frame. Werkt ook op alle time frames, maar hogere time frames hebben minder ruis en minder setups. Lage time frames hebben meer ruis en meer setups.

Thom
Thom
1 jaar geleden

Hey Mark!

Hele duidelijke uitleg en helemaal met de video erbij van 29 April 2021 op YouTube! Heel blij mee!

Wel heb ik een vraag over de instellingen van de periodes. In jouw blog schrijf je over een korte periode van 9 dagen en een lange periode van 26 dagen.

In jouw YouTube video heb je het ook over een korte periode (9) maar ook over een lange periode van 30 dagen. Vanwaar het verschil in de lange periodes? Heeft dat wellicht te maken met een aanpassing van je strategie? Ik hoor het graag! Groetjes!

Thom
Thom
1 jaar geleden
Antwoord aan  Mark de Vries

Hey Mark, bedankt voor je snelle reactie! Had zelf niet gezien dat het over een andere strategie ging :). Je blogs zijn in ieder geval super om te lezen en kijk uit naar meerdere strategieën!

Eelco
Eelco
5 maanden geleden

Hoi Mark,

Ik oefen deze strategie op Tradingview met papertraden en de replay functie. En inderdaad met het nodige oefenen krijg ik het steeds beter onder de knie. En bij een risk-reward van 1:1.5 hoef je ´maar´ 5 van de 10 trades te winnen voor een leuke marge. En dan is het ook nog mogelijk om af toe mee te ´rijden´ op de trend 🙂 

Jammer genoeg loop ik nog geregeld in de fuik van een zijwaarts bewegende markt. Ik bedoel: dat een opgaande of neergaande trend ineens overgaat in een zijwaarte markt.

Vraag: heb je misschien een tip waar ik op kan letten om dit te voorkomen? Of dat ik dit beter kan zien aankomen?

Zelf let ik ook op support en restistance maar toch gebeurt het mij…

Eelco
Eelco
4 maanden geleden

Ik gebruik deze strategie (nog steeds) op de 3 minuten chart en dat werkt erg goed 🙂

Support en restistance teken ik in op de daily chart.

Mijn vraag:

1. Op welke tijdsframe zou jij support en restistance inteken? Ik heb nl. begrepen dat je factor 4-6 moeten aanhouden. Dan zit ik veel te hoog! Toch werkt het goed… want op die levels wordt echt gereageerd.
2. Ik teken de high, low, open en close in. Klopt dat? Of is het beter om bv. alleen de high en low te gebruiken?