Bollinger Bands uitleg en 3 trading strategieën

Op zoek naar een duidelijke Nederlandse Bollinger Bands uitleg en een goede trading strategie voor deze indicator? Zoek dan niet verder. Ik ben vandaag je Bollinger buddy!

In deze blog (of eigenlijk handleiding) leg ik je alles uit over de Bollinger Bands en leer ik je hoe je ermee kunt handelen op de beurs.

Uitleg Bollinger Bands

In de jaren 80 vond onze grote vriend John Bollinger de Bollinger Bands uit. En een goede uitvinding vernoem je natuurlijk altijd naar jezelf! Het is een populaire indicator voor traders en beleggers die zich bezighouden met technische analyse.

De Bollinger Bands indicator bestaat uit 3 componenten uitgebeeld in lijnen:

 • Middelste lijn: Voortschrijdend gemiddelde van de koers. Dit is standaard een 20SMA (Simple Moving Average)
 • Bovenste Bollinger Band: Berekening van de standaarddeviatie van de koers plus het voortschrijdend gemiddelde
 • Onderste Bollinger Band: Berekening van de standaarddeviatie van de koers min het voortschrijdend gemiddelde

De middelste lijn (median) vormt dus de basis voor de upper en lower bands. 

bollinger-bands-uitleg
Bollinger Bands uitleg

Geen zorgen, jouw charting platform rekent dit allemaal voor je uit. Bij TradingView vind je de Bollinger Bands tussen de standaard indicators:

bollinger-bands-instellingen
Bollinger Bands instellingen

Hoe moet je Bollinger Bands lezen?

Bollinger Bands zijn een trend indicator die de volatiliteit en dynamiek van de prijs van een asset laten zien. De bands trekken samen als de volatiliteit laag is en worden wijder wanneer de volatiliteit toeneemt.

bollinger-bands-volatiliteit
Voorbeeld Bollinger Bands laten volatiliteit zien

Dus gedurende low volatility knijpen ze samen en bij high volatility zie je dat ze steeds breder worden.

Je kunt de Bollinger Bands ook gebruik als overbought/oversold indicator. Als de koers de upper band raakt is de asset overbought en als hij de lower band raakt zijn we oversold.

Berekening Bollinger Bands

Ik wil het niet te technisch maken, dus ik houd deze kort voor de nerds onder ons. De upper band is een standaarddeviatie met een input factor boven de middenlijn (20SMA). De lower band is de standaarddeviatie vermenigvuldigd met dezelfde factor, maar dan onder de middenlijn.

De standaarddeviatie eigenlijk een getal dat staat voor hoeveel de waarde van de prijs van een asset verschilt van de middenlijn.

Bollinger Bands instellingen

Met bovenstaande in gedachten wordt de koers (ongeveer) als volgt verdeeld rond de middellijn:

 • Standaarddeviatie 1: vangt 65% van de price action binnen de Bollinger Bands
 • Standaarddeviatie 2: vangt 95% van de price action binnen de Bollinger Bands
 • Standaarddeviatie 3: vangt 99% van de price action binnen de Bollinger Bands

Met de standaarddeviatie op 3 zullen je signalen betrouwbaarder zijn, maar zullen ze ook veel minder voorkomen. Omgekeerd geldt hetzelfde.

In TradingView verander je die als volgt:

Standaarddeviatie
Standaarddeviatie

Verder hangt het er natuurlijk ook vanaf wat voor trader je bent en welke Bollinger Bands instellingen je kunt gebruiken. Hieronder wat voorbeelden:

 • Position traders (lange termijn beleggers) 200SMA met standaarddeviatie 3
 • Swing traders 50SMA met standaarddeviatie 3
 • Daytraders 20SMA met standaarddeviatie 2
 • Scalpers (korte termijn) 10SMA met standaarddeviatie 1.5

In TradingView pas je de Simple Moving Average (SMA) aan in het 2e vakje bij Length waar standaard 20 staat.

Lagere Bollinger Bands instellingen leveren meer signalen op, maar verhogen daarmee ook de kans op valse setups, omdat de koers bijvoorbeeld vaker buiten de bands zal bewegen.

Aan de andere kant zal een standaarddeviatie van 2.5 of 3 veel minder setups geven, maar ze zullen wel betrouwbaarder zijn.

Traden met Bollinger bands: Signalen en strategieën

De droge stof hebben we nu gehad, dus we kunnen door naar het sappige gedeelte.

Bollinger Bands gebruiken als dynamische support en resistance

De upper en lower bands fungeren in feite als dynamische support en resistance.

Als traders en beleggers willen we in de regel niet kopen op resistance (plafond) en niet short gaan op support (vloer). In een ranging markt waarbij er geen trend is (zijwaarts) is die support en resistance van de Bollinger Bands zelfs nog veel sterker. De kans is dus groter dat de koers binnen de bands blijft.

bollinger-bands-support-resistance-range
Support en resistance

Als je naar bovenstaande grafiek kijkt zie je dat de upper en lower bands als steun en weerstand dienen en dat de prijs er nauwelijks buiten komt.

Overbought en oversold levels vinden met Bollinger Bands

Bollinger Bands kun je ook gebruiken om in te schatten of een asset overbought of oversold is. Wanneer de prijs de upper of lower band raakt, neemt de kans dat de voorafgaande beweging zich voortzet af. Dit betekent echter niet dat je gelijk een trade in de andere richting moet nemen.

Een raakpunt met een van de bands is dus niet gelijk een koop- of verkoop setup!

Hier gaan veel beginnende traders de fout in met de Bollinger Band indicator. Ja, in een ranging markt kan dit werken, maar in een trending markt is de kans dat de koersbeweging zich voortzet natuurlijk groter.

Bitcoin Bollinger Bands voorbeeld
Bitcoin Bollinger Bands voorbeeld

Op deze Bitcoin grafiek zie duidelijk alle raakpunten met de bovenste Bollinger Band. Lijkt me duidelijk dat het niet goed was afgelopen als je die setups had geshort…

Candle closes buiten de bands zijn trouwens eerder continuation trades dan reversal setups. Om die reden kun je de Bollinger Bands het beste gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de Stochastic of RSI indicator. Deze oscillators filteren een deel van de valse signalen.

Volatiliteit traden met Bollinger Bands

Zoals ik aan het begin al aangaf meet de Bollinger bands indicator de volatiliteit van de markt. Hoe breder of wijder de bands, hoe hoger de volatiliteit. Smalle bands laten besluiteloosheid of consolidatie zien en wanneer dat gebeurt is het bijna gegarandeerd dat er een move up of down aan zit te komen.

Zie onderstaande grafiek van de goudprijs:

volatiliteit-bollinger-bands
Voorbeeld van Bollinger Bands die volatiliteit laten zien

Dit werkt uiteraard ook andersom. Als de bands steeds verder uit elkaar komen te staan wordt de kans steeds groter dat er weer terug gaan naar een moment van consolidatie of een range.

En dan is het nu tijd voor de strategieën!

Bollinger Bands strategie 1: Speciaal voor de scalpers

Scalping is manier van traden op de korte time frames. Scalpers proberen kleine winstjes te pakken op veel trades, die samen natuurlijk een mooi eindresultaat moeten opleveren. Het tegenovergestelde van grote winsten pakken op slechts enkele trades.

Deze scalp trades staan meestal niet langer open dan een paar minuten en vaak duren ze maar enkele seconden.

Omdat Bollinger Bands volatiliteit laten zien zijn ze uitermate geschikt als scalping tool. Een goede scalping strategie met behulp van Bollinger Bands heeft echter wel andere indicators nodig om je entries te bepalen, dus waar je instapt.

Voor deze Bollinger Band strategie gebruik ik de Stochastics indicator om mijn entry te bepalen en een moving average (EMA) om de trend te bepalen).

Elk van deze drie hulpmiddelen meet een parameter van de markt:

 • Moving average: Trend
 • Stochastics: Momentum
 • Bollinger Bands: Volatiliteit

Het principe van deze scalping strategie is simpel…

We zoeken naar een periode van lage volatiliteit in de richting van de korte termijn trend om onszelf de kans te geven een paar puntjes te scalpen.

Dit zijn de regels:

 • Kies een asset met een lage spread (niet hoger dan 1 punt), zoals de DAX of het EURUSD forex paar
 • Zet de Bollinger Bands op je grafiek met een 50SMA en een deviation van 3 (je kunt hiermee experimenteren)
 • Zet een 1000EMA (exponential moving average) op de 1 minuut time frame
 • Wanneer de prijs boven de 1000EMA zit gaan we alleen long
 • Wanneer de prijs onder de 1000EMA zit gaan we alleen short
 • Zoek altijd naar periodes waarin de bands parallel aan elkaar lopen
 • We willen dat de prijs in de buurt van de upper band zit voor een sell setup
 • We willen dat de prijs in de buurt van de lower band zit voor een buy setup
 • Onze entry wordt getriggerd door de Stochastics crossover
 • Ga voor 5 of 10 punten (je kunt voor meer gaan met een trailing stop loss)
 • Zet je stop loss net buiten de Bollinger Bands
scalping-voorbeeld
Voorbeeld scalping met Bollinger Bands

Je kijkt hierboven naar een DAX 1 minuut grafiek met de genoemde indicators. We zitten onder de 1000EMA (bovenste blauwe lijn) dus we zoeken alleen naar shorts (verkopen).

Nu we weten dat we alleen short willen gaan, zoeken we naar een periode waarin de Bollinger Bands parallel staan. Dat zie je links. Wanneer de prijs in de buurt komt van de upper band, kijken we naar de Stochastics indicator onderaan. Die moet overbought zijn en een kruising omlaag maken. Dat is het moment dat we instappen met een stop net buiten de bands (in dit geval 4 punten) en een target van 10 punten.

Zoals je ziet had je hier meer uit kunnen halen als je een trailing stop had gebruikt. Een andere optie is om om 50% of meer van je positie te sluiten en de rest te trailen.

Het grote voordeel van deze scalping strategie is dat je hem dus ook in ranging markten kunt gebruiken.

Bollinger Bands strategie 2: (intra) daytraders

Als scalpen te hysterisch voor je is en je wil het wat rustiger aan doen, dan heb ik een andere Bollinger Band strategie voor je. Deze kun je op de wat hogere time frames gebruiken.

Ook in day trading werken de Bollinger Bands goed samen met oscillators die overbought en oversold levels laten zien. In deze strategie gaan we daar de CCI voor gebruiken, oftewel de Commodity Channel Index.

Dit is misschien een wat minder bekende indicator, maar in het kort komt het erop neer dat deze de variatie van de koers t.o.v. van zijn statistische midden toont.

In deze strategie gebruiken we een crossover van de CCI met een moving average en de price action rondom de Bollinger Bands. Om de signalen van de CCI wat duidelijker te maken en een crossover te krijgen gebruik ik een moving average in het CCI venster.

Deze crossover setup werkt alleen goed in trends, dus in tegenstelling tot de scalping strategie gebruik je deze niet in ranges en consolidatie. In dit geval gebruiken we de Bollinger Bands als richtingaanwijzer.

Dit zijn de regels:

 • Gebruik deze strategie op de 15 minuten time frame
 • Zet de Bollinger Bands op 50SMA en de standaarddeviatie op 3
 • Voeg een 200EMA toe aan de CCI indicator (dus niet op je prijsgrafiek)*
 • We willen de crossover van de CCI met de 200EMA traden
 • Kopen (long) bij crossover CCI en 200EMA up en boven het 0 level
 • Verkopen (short) bij crossover CCI en 200EMA down en onder het 0 level
 • We kopen (long) alleen als de prijs boven de middenlijn van de Bollinger Bands zit
 • We verkopen (short) alleen als de koers onder de middenlijn van de Bollinger Bands zit
 • Op die manier weten we of de bulls of de bears de baas zijn en kunnen we met de trend mee traden
 • Stop loss gaat weer net buiten de bands of een recent swing high/low

*Klik hiervoor in TradingView in het CCI venster op de 3 balletjes (more options) en kies voor add indicator on CCI.

daytrading-voorbeeld
Daytrading voorbeeld op de 15M

Op de chart hierboven heb ik alle CCI crossovers genummerd, aangezien dat de entry triggers zijn. Ik bespreek ze hieronder.

 1. Geen short want koers boven middenlijn BB
 2. Geen long want koers onder de middenlijn BB
 3. Trade! Entry op de crossover, stop buiten BB en exit op close buiten de BB
 4. Geen long want koers onder de middenlijn BB
 5. Geen short want koers boven middenlijn BB
 6. Geen long want koers onder de middenlijn BB
 7. Trade! Entry op de crossover, stop buiten BB en exit op close buiten de BB
 8. Crossover bijna niet te zien, maar hier had je ook een short entry kunnen maken als je 7 had gemist
 9. Geen long want koers onder de middenlijn BB
 10. Geen short want koers boven middenlijn BB
 11. Crossover naar boven was een long trade signaal geweest, maar je stop had je heel ver weg moeten zetten als je ‘m buiten de bands wil hebben. Daarom geen trade.
 12. Beetje rommelig gebeuren. Sowieso geen long setups, want de koers zit onder de middenlijn van de Bollinger Bands. Als je de short setups had gepakt op de crossovers down, dan had je winst gemaakt. Maar ook hier had je stop loss heel ver weg gestaan. Daarom geen trade.

Het mag duidelijk zijn dat je ook hier niet zomaar blind in kunt stappen. Houd altijd je risk management in de gaten en kijk ook naar wat de candles en price action je vertellen.

Bollinger Band strategie 2: Swing traders en lange termijn beleggers

Als je een voorkeur hebt voor het grotere plaatje, dan kun je Bollinger Bands ook gebruiken voor swing trades en instapmomenten voor lange termijn beleggingen.

De strekking van deze strategie is om alleen posities in te nemen in de richting van de trend en het zijn eigenlijk twee stappen:

 • Wachten op een pullback om in te stappen
 • Alleen instappen als er tekenen zijn dat de koers de bestaande trend zal continueren

Het doel is om winst te maken en te profiteren van koersschommelingen (swings) over een periode van dagen, weken of maanden. We willen dus lange trends pakken.

Voor de algemene trend pakken we de Ichimoku indicator. We hebben alleen de Kumo Cloud nodig dus de rest kun je uitzetten.

Ichimoku is mijn favoriete indicator, omdat alles erin zit. In deze strategie gebruiken we hem echter alleen voor de Cloud die ons de trend laat zien en tevens dient als support en resistance.

Hier zijn de regels:

 • Gebruik de hogere timeframes zoals de 4H, daily of zelfs weekly
 • Zet de Bollinger Bands weer op 50SMA en standaarddeviatie op 3
 • Voeg de Kumo Cloud van de Ichimoku indicator toe aan je grafiek*
 • We zoeken naar long setups (kopen) als de Kumo Cloud tussen de middenlijn en de lower band zit
 • We zoeken naar short setups (verkopen) als de Kumo Cloud tussen de middenlijn en de upper band zit
 • Instappen op pullbacks naar gebroken support en resistance levels
 • We willen de trend zolang mogelijk uitrijden, dus gebruik een trailing stop met bijvoorbeeld x2 of x3 ATR Je kunt ook uitstappen op closes buiten de BB of het volgende support/resistance level, break van Kumo Cloud, etc.
 • Stop loss gaat boven (short) of onder (long) de Kumo Cloud

*In TradingView kun je in de settings van de indicator dingen aan en uitzetten. In dit geval zet je de bovenste 3 parameters uit, dan houd je alleen de cloud over.

swing-trading-voorbeeld
Swing trading voorbeeld short

In het voorbeeld hierboven zie je links dat de Kumo Cloud tussen de middenlijn en upper band begint te bewegen. Dit kondigt het begin van een downtrend aan, dus we zoeken naar shorts. We willen instappen op een pullback zoals omcirkeld. 

Hierbij is de derde wat aan de late kant, maar je zou hier eventueel je positie kunnen vergroten.We rijden dan de gehele trend mee naar beneden en stappen uit wanneer de koers de Kumo Cloud de andere kant op breekt. Dit signaleert het einde van de trend.

Nog een voorbeeld van een long trade:

swing-trading-voorbeeld-2
Swing trading voorbeeld long

We zien dat de Kumo Cloud tussen de middenlijn en lower band duikt, dus we zoeken naar longs. Instappen op de pullback met een stop onder de Kumo Cloud. Rechts zie je twee mogelijke exits. De eerste is de break van een belangrijke support en de tweede is de break van de Kumo Cloud.

Nadelen van de Bollinger Bands indicator

 • Slecht in het voorspellen van keerpunten in een cyclus
 • Lagging indicator op basis van een moving average, dus vertraagde reactie op price action
 • Geeft niet alle data om de markt volledig te analyseren en moet dus gebruikt worden in combinatie met andere indicatoren

Voordelen van de Bollinger Bands indicator

 • Werkt goed in trending markten
 • Maakt volatiliteit mooi zichtbaar
 • Nuttig voor het spotten van overbought/oversold levels
 • Kan gebruikt worden als dynamische support en resistance
 • Stelt je in staat om in te spelen op grote bewegingen

Ik begrijp dat deze blogpost over Bollinger Bands misschien wat technischer is dan normaal, maar ik doe mijn best om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Ondanks dat zullen er ongetwijfeld vragen zijn, dus reageer gerust hieronder.

Oefen nieuwe strategieën altijd eerst op een demo account. Bij onderstaande broker kun je risicoloos met €10.000 aan de slag.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Verder gebruik ik TradingView voor mijn analyse. Ze hebben een gratis versie waarmee je alles wat ik in deze blog heb laten zien kunt nabootsen.

Maak hier jouw gratis TradingView account…

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kraisy de Smit
kraisy de Smit
1 jaar geleden

Hoi Mark mooi stuk weer. Wat is de setting van je stochastic indicator grt Kris

Mark @Tradewinst.nl
1 jaar geleden
Antwoord aan  kraisy de Smit

Thanks! Ik gebruik de standaard instellingen:comment image

Hans de
Hans de
1 jaar geleden

Hoi Mark, interessante blog. Valt me wel wat op. In de intro zeg je:

 • Position traders (lange termijn beleggers) 200SMA met standaarddeviatie 3
 • Swing traders 50SMA met standaarddeviatie 3
 • Daytraders 20SMA met standaarddeviatie 2
 • Scalpers (korte termijn) 10SMA met standaarddeviatie 1.5

Maar in alle strategieën/ voorbeelden die je geeft gebruik je 50SMA, st. dev. = 3. Waarom doe je dat?
Grt. Hans

Felicity
Felicity
1 jaar geleden

Dankjewel voor deze grote uitleg. Was al begonnen met wat winst maken met de bollinger bands maar ben mijn strategie nog wat aan het perfectioneren, zeg maar. Even een vraag over de laatste strategie. Wat zijn jouw voorkeuren om de ichimoku cloud te zetten, in de crypto wereld? Qua nummers zeg maar.