Quasimodo trading strategie. Het over & under patroon

De Quasimodo trading strategie is een price action setup met een hoge win rate. Het Quasimodo patroon wordt ook wel het Over & Under patroon genoemd. In dit artikel laat ik je zien hoe je deze setup kan traden. Uiteraard inclusief Quasimodo voorbeelden.

Het Quasimodo patroon is eigenlijk meer een confluence patroon of entry techniek dan een trading strategie. Het wordt gebruikt om jouw bias te bevestigen. Met andere woorden; je weet dus al of je long of short wil gaan, maar zoekt nog een entry, stop en target.

Het is dus belangrijk om andere price action concepten zoals de trend en support en resistance mee te nemen in je afweging of je een setup wel of niet gaat traden.

Als je bijvoorbeeld een Quasimodo patroon ziet in de buurt van een steun- of weerstandsniveau, verhoogt dit je kansen aanzienlijk.

Veel supply and demand traders gebruiken dit patroon om kansrijke setups te spotten. Wanneer je het Quasimodo patroon op een sterke supply and demand zone ziet, is de kans op een winnende trade vele malen hoger. Nog een voordeel van de Quasimodo is de vaak gunstige risk to reward ratio.

Het Quasimodo patroon verschijnt niet altijd, maar áls het gebeurt, moet je hem gewoon pakken. Het is een van de meest betrouwbare en krachtige patronen om te traden.

Wat is het Quasimodo patroon precies?

De Quasimodo wordt ook wel Over & Under patroon genoemd. Het is een reversal patroon dat wordt gecreëerd aan het einde van een significante, voor de hand liggende trend. Wanneer een reeks van higher highs, higher lows of lower highs, lower lows wordt onderbroken, kan er een Quasimodo gecreëerd worden. Het wordt vaak door intraday traders gebruikt (short term), maar deze setup werkt ook voor swing trading.

Quasimodo himself! 🙂

De naam Quasimodo komt van een personage uit het boek De Klokkenluider van de Notre Dame. Hij onderscheidt zich door zijn misvormingen, waaronder een gebochelde, verhoogde rug. Iets wat je met een beetje fantasie ook terug kan zien in dit grafiekpatroon.

Hoe trade je een Quasimodo setup?

Laten we kijken naar de regels voor een buy en sell setup voor dit grafiekpatroon.

Buy setup (long)

 • Prijs creëert een low
 • Prijs creëert een high
 • Prijs breekt de low en creëert een lower low
 • Vervolgens breekt de prijs ook de high en vormt een higher high
 • Entry: plaats je pending order (buy limit) op de QML (Quasimodo Line)
 • Als de koers nu terugkomt naar de low wordt je order getriggerd
 • Stop loss: plaats je stop loss onder de MPL (Maximum Pain Level)
 • Take profit #1: de eerste high voor de higher high
 • Take profit #2: de higher high
Quasimodo trading strategie buy (long gaan)
Quasimodo trading strategie buy (long gaan)

Ik durf bij deze setups ook voor een lagere risk to reward te gaan. In het voorbeeld hieronder heeft target #1 een RRR van 1:1 en target #2 zit op 1:1.8.

quasimodo-voorbeeld-buy
Quasimodo voorbeeld buy (long gaan)

We komen duidelijk uit een downtrend. Prijs maakt een low, een high, een lower low en vervolgens een higher high die de vorige high breekt. Nu kunnen we de Quasimodo demand zone tekenen. 

De bovenkant van de zone is de QML (Quasimodo Line) en de onderkant is de MPL (Max Pain Level). De QML teken je door een lijn naar rechts te trekken vanaf de low. De MPL teken je door een lijn naar rechts te trekken vanaf de lower low. Samen vormen deze lijnen de quasimodo demand zone.

Zet je buy order op de QML met een stop loss onder de MPL. Het eerste take profit target is de high die werd gebroken de de higher high. Het tweede take profit target is de higher high.

Kijk hoe mooi de koers terugkomt naar de QML en vervolgens target 1 en 2 pakt!

Sell setup (short)

 • Prijs creëert een high
 • Prijs creëert een low
 • Prijs breekt de high en creëert een higher high
 • Vervolgens breekt de prijs ook de low en vormt een lower low
 • Entry: plaats je pending order (sell limit) op de QML (Quasimodo Line)
 • Als de koers nu terugkomt naar de high wordt je order getriggerd
 • Stop loss: plaats je stop loss boven de MPL (Maximum Pain Level)
 • Take profit #1: de eerste low voor de lower low
 • Take profit #2: de lower low
quasimodo-trading-strategie-sell
Quasimodo trading strategie sell (short gaan)

Hieronder een voorbeeld van de Quasimodo strategie in een short setup.

quasimodo-voorbeeld-sell
Quasimodo voorbeeld sell (short gaan)

Het is duidelijk te zien dat we in een uptrend zitten. Prijs maakt een high, vervolgens een low en een higher high. Na de higher high wordt de low gebroken met een flinke down move, die een lower low neerzet.

We kunnen nu de QML en MPL lijnen plaatsen met een sell order (short) op de QML, stop loss boven de MPL. Take profit target 1 komt op de low die gebroken werd voor een risk to reward van 1:1. Take profit target 2 (TP 2) zetten we net iets voor de lower low.

We zien vervolgens dat de koers helemaal terugkomt naar de QML waar onze entry staat. Deze wordt bijna klinisch geraakt (scheelt 1 puntje!), waardoor de sell limit order wordt geopend. 

Vervolgens daalt de prijs en wordt target 1 gepakt. Daarna stijgen we weer tot bijna het entry niveau, waarna de bearish actie verder gaat en target 2 wordt gehit voor 2.5R.

Nu hoor ik je denken…

Is de Quasimodo hetzelfde als het Head and Shoulders patroon?

Ja, maar met een groot verschil. Kijk maar eens naar deze afbeelding…

quasimodo-head-and-shoulders
Verschil tussen Quasimodo en Head and Shoulders

Dus eigenlijk kan je zeggen dat alle Quasimodo’s ook Head and Shoulders zijn, maar niet alle Head & Shoulders zijn ook Quasimodo’s. Om te kwalificeren als Quasimodo hebben we een duidelijke break nodig van de vorige high of low, nadat de higher high / lower low is gezet. Voor een basic Head and Shoulders patroon is dit geen vereiste.

Welk time frame is het beste om de Quasimodo te traden?

Goede setups en grafiekpatronen zijn op elk time frame te traden, maar voor de Quasimodo heb ik specifiek goede resultaten op de NASDAQ gezien (futures of CFD’s). Ik pak dan de 1 of 3 minuten time frame en zoek naar een Quasimodo vlak na de openingsbel. Beetje vergelijkbaar met de liquidity grabs waar ik eerder over schreef.

Een Quasimodo doet zich meestal voor aan het einde van een duidelijke bull of bear rally. Aan het einde van zo’n rally moet er liquiditeit gecreëerd worden om reversal posities te kunnen vullen, die anticiperen op een verandering van koers.

Aanvullende tips voor de Quasimodo trading strategie

Hier nog wat tips voor als je deze strategie wil gaan backtesten.

 • Pak alleen de eerste terugkeer naar de QML. Dus als de QML al een keer getest/geraakt is, dan ben je te laat.
 • Houd support en resistance levels in de gaten. Ga nooit short op support of long op resistance.
 • Zorg dat de afstand tussen de QML en MPL niet te groot is. Dit is namelijk tevens je stop loss level en als die te ver weg staat, is je risk to reward slecht.
 • Kijk eens wat de NASDAQ open voor jou doet op de 1, 3 of 5 minuten. Ik heb daar zelf goede resultaten op.
 • Houd alles bij in je trading journal. Meten is weten!

Mocht je de NASDAQ willen traden met een super lage spread? Maak dan eens een demo account bij onderstaande broker. Zo kun je ook makkelijk forward testen.

83.45% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen..

Mocht je vragen hebben over de Quasimodo trading strategie, stel ze dan gerust in de comments.

Er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via contact.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties